Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4df03e6b858dd71f16c495781f395e7a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nasa etsii vapaa­ehtoisia elämään vuoden ajan ”kuin Marsissa” – Uutisalue

Nasa etsii vapaa­ehtoisia elämään vuoden ajan ”kuin Marsissa”

Kokeilu suoritetaan kokonaan 3D-printatussa tilassa, jossa simuloidaan muun muassa avaruuskävelyä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo tiedotteessaan etsivänsä vapaaehtoisia ”elämään kuin Marsissa”. Kokeilu alkaa keväällä 2025 ja kestää vuoden.

Kokeilu toteutetaan Maassa, ja sen tarkoituksena on simuloida elämää Marsissa. Pitkän aikavälin tavoitteena on se, että Nasa voisi jonain päivänä lähettää ihmisen Marsiin.

Kokeilussa neljän hengen joukko elää noin 160 neliömetrin kokoisessa tilassa Nasan avaruus­keskuksessa Teksasissa. Tila, joka on nimetty Mars Dune Alphaksi, simuloi mahdollisia Marsissa kohdattavia haasteita, kuten resurssipulaa, laitevikoja ja viestintä­ongelmia. Neljän hengen joukko harjoittelee tilassa muun muassa viljelyä, elin­ympäristön hoitoa ja ylläpitoa ja avaruus­kävelyä.

Mars Dune Alpha on kokonaan 3D-printattu. Sen sisältä löytyy muun muassa työskentely- ja oleskelu­tiloja sekä terveyden­hoito­huone.

Vuoden aikana on tarkoitus seurata muun muassa joukkueen fyysistä ja henkistä terveydentilaa ja esimerkiksi stressin­sieto­kykyä.

Valitettavasti suomalaiset eivät pääse kokemaan marsilaisena elämistä: haku on rajattu vain Yhdysvaltain kansalaisille. Hakijan pitää myös olla 30–55-vuotias ja puhua sujuvaa englantia, eikä tupakoitsijoita sallita. Hakijoilta vaaditaan myös sopivaa koulutusta ja työtaustaa. Hakuaikaa on huhtikuuhun asti.

Source Link is.fi