Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a8a2d6af05cbb1970ffb3d8074df090f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
New Yorkista löytyi Kiinan salainen poliisiasema, joka häiriköi demokratia-aktivisteja – Kiinan mukaan asema tarjosi avustuspalveluita – Uutisalue

New Yorkista löytyi Kiinan salainen poliisiasema, joka häiriköi demokratia-aktivisteja – Kiinan mukaan asema tarjosi avustuspalveluita

Aseman tehtävänä oli ahdistella Kiinan hallinnon vastustajia ja demokratia-aktivisteja. Kiinalla arvioidaan olevan yli sata laitonta poliisiasemaa ulkomailla.

FBI:n New Yorkin ja Washingtonin osastojen johtajat Michael Driscoll ja David Sundberg tiedotustilaisuudessa New Yorkissa.

FBI:n Michael Driscoll ja David Sundberg kertoivat pidätetyistä kiinalaismiehistä, jotka ylläpitivät salaista poliisiasemaa. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi maanantaina erikoislaatuisesta operaatiosta.

FBI oli löytänyt New Yorkin keskustassa sijaitsevasta Chinatownin kaupunginosasta Kiinan ylläpitämän salaisen poliisiaseman.

Syyttäjien mukaan aseman tehtävänä on ollut Kiinan hallinnon vastustajien ahdistelu.

FBI pidätti samassa yhteydessä kaksi Yhdysvaltain kansalaista Lu Jianwangin ja Chen Jinpingin. Heitä odottavat syytteet ulkovallan agentteina toimimisesta sekä oikeuslaitoksen toiminnan estämisestä.

Asiasta saatiin vihiä jo viime vuonna, kun Espanjassa päämajaansa pitävä Safeguard Defenders -kansalaisjärjestö kertoi Kiinan perustaneen eri puolille maailmaa salaisia poliisiasemia, joiden toimintaa Kiinan poliisiviranomainen koordinoi.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) asemia on yhteensä yli sata ja niitä on 53 eri maassa.

Kiina on vastannut syytöksiin väittämällä, että kyseiset keskukset ovat vapaaehtoisten ylläpitämiä, ja että niiden tarkoitus on auttaa Kiinan kansalaisia viisumi- ja oleskelulupa-asioissa, sekä tarjota heille muita avustuspalveluja.

– Emme aio suvaita sitä, että Kiina vainoaa Yhdysvaltoihin paenneita demokratia-aktivisteja, liittovaltion syyttäjä Breon Peace sanoi Brooklynin oikeustalolla kun FBI:n pidättämille kiinalaismiehille luettiin syytteet.

Kiinan Washingtonin-suurlähetystön tiedottaja Liu Pengyu vastasi syytöksiin välittömästi.

– Syytteet ovat tekaistuja ja ne ovat pelkkää poliittista manipulaatiota, jonka tarkoituksena on tahrata Kiinan maine, hän sanoi.

Auttoivat ”paikantamaan karkureita”

Lu ja Chen olivat molemmat töissä kansalaisjärjestössä, joka on ilmoittanut tehtäväkseen tarjota yhteisö Kiinan Fujianin provinssista kotoisin oleville ihmisille.

Järjestö piti toimipaikkaansa tavallisessa kerrostalossa Chinatownissa, jossa se syyttäjien mukaan täytti kokonaisen kerroksen tilat.

Peacen mukaan tiloissa toki autettiin myös Kiinan kansalaisia uusimaan ajokorttejaan, mutta myös moniin uhkaavampiin toimiin. Toki jo ajokorttien uusimisesta olisi pitänyt tehdä ilmoitus Yhdysvaltain viranomaisille.

Esimerkiksi viime vuonna Kiinan hallitus pyysi Lu’ta paikantamaan Kaliforniassa asuvan kiinalaisen demokratia-aktivistin.

Vuonna 2018 Lu oli puolestaan yrittänyt suostutella maanpaossa Yhdysvalloissa elävää kiinalaista palaamaan kotimaahansa.

Ennen kiinnijäämistään miehet olivat tuhonneet kaiken Kiinan hallinnon kanssa käymänsä viestinvaihdon.

Source Link yle.fi