Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0959b84a2b65f1b834b95f540cc6e3b0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
NHL:n maalikarkeloiden jatkuminen saa asiantuntijan ymmälleen – Kimmo Kuhta muistuttaa nuorten tähtien dominoinnin varjopuolesta – Uutisalue

NHL:n maalikarkeloiden jatkuminen saa asiantuntijan ymmälleen – Kimmo Kuhta muistuttaa nuorten tähtien dominoinnin varjopuolesta

Kuluvalla kaudella jääkiekon NHL:ssä on päästy todistamaan kertakaikkiaan poikkeuksellista maali-iloittelua. Huhtikuussa päättyneen runkosarjan osalta otteluiden maalikeskiarvot olivat 2000-luvun suurimmat. Samanlainen maalitehtailu on jatkunut myös pudotuspeleissä.

Läntisen konferenssin finaalisarjan avauksessa varhain keskiviikkona Colorado ja Edmonton murjoivat taululle peräti 14 osumaa, Avalanchen ollessa kotikentällään parempi lukemin 8–6. Viimeksi yksittäisessä pudotuspelissä on nähty näin paljon maaleja 37 vuotta sitten.

Yle Urheilun asiantuntija, entinen huippukiekkoilija Kimmo Kuhta hämmästelee trendin jatkumista myös pudotuspeleissä.

– Se, että maaleja mätetään kilpaa myös playoffeissa, se on todella outoa. Varsinkin kun myös maalivahtipelaaminen on kehittynyt hurjasti, Kuhta pohtii.

Viime yönä itäisen konferenssin finaalisarja käynnistyi New York Rangersin komennossa ja maaleja nähtiin jälleen reilusti. Rangers voitti kotonaan ennakkosuosikkina ottelusarjaan lähteneen hallitsevan mestarin Tampa Bayn lukemin 6–2.

Lukemista tekee erikoisen myös se, että Tampa Bayn veräjää vartioi maailman parhaana maalivahtina pidetty Andrei Vasilevski.

Kuhdan mukaan ilmiötä eivät edes selitä yksittäiset maalirikkaat pelit. Kyse on kokonaisvaltaisesta muutoksesta.

– Isomaalisia pelejä tulee nykyään joka kierroksella. Siellä on tiettyjä joukkueita, jotka ovat rakennettu niin, että ne toisaalta tekevät mutta myös päästävät paljon maaleja. Hyviä esimerkkejä ovat Edmonton, Colorado ja Florida.

Nuoret taitopelaajat eivät aina loista puolustuspäässä

Maalitehtailun taustalla on luonnollisesti useampia eri syitä. Kuhdan mielestä yksi tärkeimmistä on uuden sukupolven taitotaso ja suhtautuminen pelaamiseen.

Taitavat nuoret pelaajat ovat hyökkäyssuuntaan entistä valmiimpia jo liigaan tullessaan ja saavat sitä kautta myös aiempaa enemmän vastuuta ja minuutteja monissa joukkueissa.

– NHL:ään viime vuosina noussut uusi sukupolvi on täynnä taitavia, luisteluvahvoja ja hyökkäyspeliin orientoituneita pelaajia. Tähdet ovat nykyään niin kovia, että heidän ei ole juurikaan tarvinnut välittää puolustuspelaamisesta junnusarjoissa, eikä sitä ole ehditty vielä kunnolla opettaa.

Kaapo Kakko juhlii osumaansa Philadelphian verkkoon 14.4.2022.
Kaapo Kakon edustama New York Rangers tehtaili varhain keskiviikkoaamuna hallitsevaa mestaria Tampa Bayta vastaan kuusi maalia.NHLI / Getty Images

Yleisen taitotason kasvaminen heijastuu suoraan oman joukkueen maalimäärien kasvuun, mutta sillä on vaikutuksia myös toiseen päähän.

– Se kääntyy siihen, että puolustuspeli voi vuotaa, kun tulee paljon kiekon menetyksiä hyökkäyspäässä. Tuntuu, ettei puolustuksen merkitystä myöskään koeta niin suureksi kuin ennen, Kuhta linjaa.

Sen sijaan ylivoima- ja erikoistilannepelaamiseen panostetaan vuosi vuodelta enemmän.

Saako pudotuspeleissä enää pelata kovaa?

Taitotason kasvun näkyminen runkosarjan maalimäärissä ei Kuhdan mukaan ole lainkaan yllättävää, mutta trendin jatkuminen myös pudotuspeleissä saa entisen huippukiekkoilijan ymmälleen.

Pudotuspeleissä niin sanottuja ”vankilalätkäsääntöjä” on kitketty pois, mikä on rajoittanut pelin fyysisyyttä ja lisännyt jäähymääriä. Vanha kirjoittamaton sääntö siitä, että pudotuspelien alkaessa voi pelata kovempaa, on osittain vanhentumassa.

– Taklata saa edelleen, mutta koukkaus- ja estämisjäähyihin on varsinkin tällä kaudella puututtu todella tarkasti. Ylivoimapelaaminen tietysti luo aina enemmän tekopaikkoja kuin tasakentällisillä pelaaminen, Kuhta sanoo.

Viime kausien sääntömuutoksista Kuhta mainitsee myös sen, että kun hyökkäyspäädyssä kiekko menee laidan yli, aloitus jää aina hyökkäysalueelle lisäten myös hyökkäyspään aloituksia ja sitä kautta maalintekotilanteita.

Suurelle osalle jääkiekkoyleisöstä maalimäärien kasvaminen voi nostaa lajin viihdearvoa, mutta Kuhta on eri mieltä asiasta. Pelkät maalit ja hienot kiekolliset suoritukset voivat jättää pudotuspelistä yksioikoisen maun.

– Nautin vähämaalisista ja tunnerikkaista kamppailupeleistä, joissa taklataan ja nujakoidaan maalin edessä vihellyksen jälkeen. Tahdon nähdä maaleja, mutta neljässätoista osumassa on puolet liikaa, Kuhta päättää.

Lue myös:

Kommentti: Jukka Jalosta tarvittaisiin NHL:ssä – Wayne Gretzkyn avautuminen sen osoitti

Analyysi: Suomalaistähdiltä historiallista ilotulitusta NHL:ssä, maalimäärät mielettömässä kasvussa – tässä ovat kauden kuumat puheenaiheet

Näistä uskomattomista numeroista päättyvä NHL:n runkosarja muistetaan – Aleksander Barkovin johtama Florida on takonut poikkeuksellisen määrän maaleja

Source Link yle.fi