Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_be7d43fa6a6af5232988aa74f8099280, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nobel-viikko jatkuu fysiikan palkinnolla – Yle seuraa suorana kello 12.45 alkaen – Uutisalue

Nobel-viikko jatkuu fysiikan palkinnolla – Yle seuraa suorana kello 12.45 alkaen

Lääketieteen Nobel-palkinnon saavat RNA-tutkijat, joiden aloittama työ johti koronarokotteisiin. Luonnontieteistä on vuorossa huomenna vielä kemia.

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia kertoo tänään valintansa fysiikan Nobel-palkinnon saajaksi tai saajiksi.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian Nobel-komitea kertoo tänään valintansa fysiikan nobelistiksi tai nobelisteiksi. Nobel-säätiön sääntöjen mukaan valittuja voi olla korkeintaan kolme.

Nobel-viikko alkoi maanantaina lääketieteen palkinnoilla. Ne annetaan biokemisti Katalin Karikólle ja immunologi Drew Weissmanille heidän pitkäaikaisista tutkimuksistaan, joiden pohjalta on syntynyt uudenlainen rokoteteknologia.

Virusten mRNA:n ja ihmisen immuunijärjestelmän keskinäisten reaktioiden tutkimusten merkitys konkretisoitui, kun COVID-19-pandemia alkoi levitä rajusti ja viruksen torppaamiseen tarvittiin nopeasti rokote.

Karikón ja Weissmanin Nobeleita oli ennakoitu jo parina viime vuonna. Fysiikassa yhtä monen asiantuntijan yhteistä ennakkoarvausta ei ole.

Luonnontieteiden nobelistien sarja täydentyy keskiviikkona vielä kemian palkinnoilla. Sitten ovat vuorossa kirjallisuus- ja rauhanpalkinto sekä maanantaina taloustiede. Siitäkin palkittua on tapana kutsua nobelistiksi, vaikka palkinto ei perustukaan Alfred Nobelin testamenttiin.

Uudet nobelistit saavat mitalinsa, kunniakirjansa ja 11 miljoonan kruunun eli 920 000 euron rahapalkintonsa joulukuussa Nobel-gaalassa Tukholmassa.

Source Link yle.fi