Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6b36aa5255f2e6e278125a7cf3faf80b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nollatoleranssi-mielenosoitus yllätti järjestäjänsäkin – ”Tarkoitus oli hyödyntää ihmisten turhautumismomentumia” – Uutisalue

Nollatoleranssi-mielenosoitus yllätti järjestäjänsäkin – ”Tarkoitus oli hyödyntää ihmisten turhautumismomentumia”

Mielenosoituksen järjestäjätiimiin kuulunut Outi Aaltonen uskoo, että mielenosoituksen sanoma sai liikkelle myös muita kuin ”ammattiaktivisteja”.

Nollatoleranssi-mielenosoitus keräsi Helsingin keskustaan tuhansia mielenosoittajia keskiviikkona.

Keskiviikkona Helsingin keskustassa järjestetyn rasisminvastaisen Nollatoleranssi-mielenosoituksen suosio yllätti sen järjestäjät.

– Meni paremmin kuin olisi voinut toivoa. Pessi Jouste (yksi järjestäjistä) sanoi eilen, että 20 osallistujaa olisi ollut hieno homma, 500 osallistujaa mieletön. Ja lopulta saatiin ainakin 5 000 osallistujaa, mielenosoitusta järjestämässä ollut Outi Aaltonen sanoo.

Mielenosoituksessa vaadittiin valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) erottamista ja nollatoleranssia rasismille. Purra on ollut voimakkaan kritiikin kohteena sen jälkeen, kun hänen rasistiset nettikirjoituksensa tulivat julkisuuteen viime viikolla.

Järjestelyt laitettiin kasaan noin viikon sisällä. Järjestäjät levittivät tietoa mielenosoituksista ensin omilla sosiaalisen median tileillään, ja mielenosoitukselle perustettiin Facebook-tapahtuma.

Aaltonen sanoo havainneensa viime viikkojen aikana etenkin sosiaalisessa mediassa paljon turhautumista tilanteeseen.

– Me näimme, että ehkä nyt olisi mahdollisuus aktivoida kadulle mukaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole ”ammattiaktivisteja”.

– Tarkoitus oli hyödyntää ihmisten turhautumismomentumia, useisiin mielenosoituksiin osallistunut Aaltonen sanoo.

Mielenosoituksessa vaadittiin hallitukselta konkreettisia tekoja rasismin kitkemiseksi. Aaltosen mukaan mielenosoituksella haluttiin näyttää, että antirasismi vaatii tekoja, ei vain puhetta.

Mielenosoittajien meri eduskuntatalon edessä.

Nollatoleranssi-mielenosoitus kulki Helsingin keskustassa Säätytalolta Eduskuntatalolle. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Aaltonen sanoo, että ei riitä, että perustetaan rasisminvastaisia työryhmiä tai annetaan hallituksen tiedonantoja, jos samanaikaisesti hallituspuolueiden kansanedustajat tai ministerit jatkavat ihmisarvoa halventavaa puhetta.

– Pyrimme siihen, että meillä olisi hallitus, joka kunnioittaisi perustuslakia ja ymmärtäisi yhdenvertaisuuden päälle. Tällä hetkellä meillä ei ole.

– Nollatoleranssi tarkoittaa sitä, että jotain ei suvaita, ja sitten toimitaan sen mukaisesti. (Petteri) Orpo (kok.) ei tehnyt mitään, Aaltonen sanoo.

Puoluetunnuksia ei haluttu mukaan

Mielenosoitukseen ei ollut sallittua tuoda poliittisia tai autoritäärisiä tunnuksia. Aaltosen mukaan tähän päädyttiin siksi, että rasisminvastainen työ ei tunne puoluerajoja.

– Haluttiin, että marssille tuntuisi turvalliselta tulla omasta poliittisesta taustasta riippumatta.

Nollatoleranssi-mielenosoituksen järjestäjillä ei ole suunnitteilla uutta mielenosoitusta. Aaltonen tietää kuitenkin kertoa, että muissa porukoissa uusia mielenosoituksia suunnitellaan jo. Hän uskoo, että mielenosoitukset jatkuvat niin pitkään kuin hallitus on pystyssä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 21.7. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi