Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3468d80f3ea062ba963033bf7f46949c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Norjasta löytyi kesäkuussa koronamuunnos, ja nyt se sai nimen – Uutisalue

Norjasta löytyi kesäkuussa koronamuunnos, ja nyt se sai nimen

Norjassa levinnyt koronan delta plus-virusmuunnos on luokiteltu kansainvälisesti. Norjan kansanterveyslaitos (FHI) totesi ensimmäiset tapaukset kesäkuun lopussa, ja muunnos on levinnyt useisiin kaupunkeihin Norjassa.

Norjan yleisradioyhtiö (siirryt toiseen palveluun) (NRK) kertoo, että muunnos on saanut kansainvälisen nimen: AY.63. Se ei vaikuta aiheuttavan vaaraa naapurimaille.

– Meidän tiedossamme ei ole, että se olisi erityisen kilpailukykyinen, Norjan kansanterveysviraston vanhempi tutkija Olav Hungnes sanoo NRK:lle.

Lapin sairaanhoitopiiri seuraa tiiviisti Norjan koronatilannetta. Norjan kansanterveysvirasto uskoo, että muunnos jatkaa kehittymistään.

– Voimme seurata muunnoksen kehitystä maassamme pitkällä aikavälillä ja oppia ymmärtämään covid-19-viruksen muuntumista paremmin, Hungnes arvioi.

Nimityksen on tehnyt Oxfordin yliopiston alaisuudessa työskentelevä Pango-ryhmä (siirryt toiseen palveluun). Maailman terveysjärjestö ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus seuraavat sen suosituksia, Norjan kansanterveysviromainen kertoo Ylelle sähköpostitse.

Virusten muuntuminen on tavallista. Muuntuminen johtuu viruksen perimän monistuksessa tapahtuvista virheistä eli mutaatioista. Tämänhetkisen tiedon mukaan käytettävissä olevat koronarokotteet tehoavat myös AY.63-muunnokseen.

Levinnyt sattumien kautta

Norjalaiset tutkijat uskovat, että AY 63. -muunnos on levinnyt sattumien kautta.

– Sen leviämistä voivat selittää muutamat superlevittäjät, arvioi Hungnes.

Aiemmin Norjaan levinneet covid-19-viruksen alamuunnokset ovat kadonneet nopeasti.

– Olemme laskeneet leikkiä siitä, että muunnokset tulevat tänne kuolemaan. Niin ei ole tällä kertaa, Hungnes sanoo NRK:lle.

Muunnos on ”Norjassa todettu”. Sen alkuperä voi kuitenkin olla muualta.

– Se on voinut tulla toisenlaisena ja kehittyä täällä, ennen kuin huomasimme sen kesäkuussa, Hungnes sanoo NRK:lle.

Koronaviruksen alamuunnoksia on todettu pandemian aikana useita, myös Suomessa. Helmikuussa uutisoitiin FIN-796H-muunnokseksi nimetystä kannasta, jota löydettiin myöhemmin myös Nigeriasta ja Britanniasta.

Yleistyneet Britannian, Intian, Etelä-Afrikan ja Brasilian muunnokset on sittemmin nimetty kreikkalaisten aakkosten mukaan. Deltamuunnos levisi tiettävästi Intiasta.

Lue lisää:

Source Link yle.fi