Odysseus-laskeutuja saattaa olla kaatunut kyljelleen

Intuitive Machines -yhtiön mukaan on edelleen mahdollista, että laskeutuja kerää dataa.

Intuitive Machines -yhtiön toimitusjohtaja Steve Altemus pitelee Odysseus-laskeutujan pienoismallia kumossa pöytää vasten. Taustalla harmaata ja sinistä seinää.

Intuitive Machines -yhtiön toimitusjohtaja Steve Altemus havainnollisti pienoismallilla Odysseus-laskeutujan uskottua asentoa Kuun pinnalla perjantaisessa lehdistötilaisuudessa Johnsonin avaruuskeskuksessa Texasissa. Kuva: Nasa / AFP

Kuun pinnalle laskeutunut miehittämätön Odysseus-alus on mahdollisesti kellahtanut kyljelleen vaurioituneen laskeutumistelineen takia.

Aluksen rakentaneen Intuitive Machines -yhtiön toimitusjohtaja Stephen Altemus sanoo uskovansa, että alus jäi kiinni yhdestä aluksen kuudesta laskeutumistelineestä ja kaatui laskeutumisen päätteeksi.

– Laskeutumisteline on saattanut murtua ja alus on saattanut kaatua vienosti, Altemus kertoi toimittajille.

Suomen aikaa varhain perjantaina heti aluksen laskeuduttua yhtiö arveli radiosignaalin perusteella, että alus oli laskeutunut pystyasentoon.

Altemuksen mukaan Odysseus kaikesta huolimatta toimii vakaasti aiotulla laskeutumisalueella Malapert A -kraaterin tuntumassa tai lähellä sitä.

– Meillä on tietoliikenneyhteys laskeutujaan ja lähetämme käskyjä alukselle, Altemus sanoo.

Altemuksen mukaan laskeutujan aurinkopaneelit tuottavat edelleen virtaa ja hän piti mahdollisena, että alus kerää edelleen dataa.

Jo laskeutumisvaiheen käynnistyttyä Odysseus kohtasi haasteita. Lennonvalvonnassa havaittiin, etteivät laskeutujan omat sensorit toimineet toivotulla tavalla. Ongelma kuitenkin ratkaistiin käynnistämällä laskeutujan kuormassa olleen Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan laitteiston kokeellinen navigointiin soveltuva lidar eli valotutka, jolloin laskeutujan etäisyydestä saatiin tietoa.

Laskeutumisen aikana havaittujen teknisten ongelmien vuoksi Odysseuksesta ei laukaistu sen mukanaan kuljettamaa ulkoista kameraa. Tarkoituksena on kuitenkin nyt laukaista kamera, jotta aluksesta saataisiin kuvamateriaalia sen ulkopuolelta.

Odysseus kuljettaa muun muassa Nasan tarvikkeita ja instrumentteja Kuuhun. Kyseessä on Nasan uusi hanke, jonka myötä se on delegoimassa avaruuteen suuntaavaa rahtitoimintaa yksityiselle sektorille.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Source Link yle.fi