Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3923731019a149ef686b363b5885e4a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Olkiluoto 3:n alasajolla välitön ja iso vaikutus pörssisähkön hintoihin – asiantuntija kertoo – Uutisalue

Olkiluoto 3:n alasajolla välitön ja iso vaikutus pörssisähkön hintoihin – asiantuntija kertoo

Fingridin Jukka Ruususen mukaan Olkiluoto 3:lla on suuri vaikutus sekä sähkön saatavuuteen että hintoihin Suomessa.

Ydinvoimala Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksella syntynyt vika nostaa pörssisähkön hintoja, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Ruususen mukaan vika näkyy sähkön hinnoissa, sillä Olkiluoto 3 on merkittävä sähköntuotantoyksikkö.

– Jos pienempiin yksiköihin tulee vikaa, eivät vaikutukset ole välttämättä kovin suuria. Olkiluoto 3 on kuitenkin niin suuri, että tuotannon vähenemisellä on hintaa nostava vaikutus, Ruusunen sanoo.

Olkiluoto 3:lla on yksittäisenä sähköntuotantoyksikkönä suuri vaikutus sekä sähkön saatavuuteen että hintoihin Suomessa. Ensimmäisenä vaikutukset näkyvät Ruususen mukaan hinnoissa.

Pörssisähkön hinnat ovat muutenkin nousussa. Maanantaina sähkön hinta kiipeää korkeimmillaan 19,8 senttiin kilowattitunnilta, jossa se pysyttelee kello 17–18 välisenä aikana. Se on enemmän kuin viimeisen seitsemän vuorokauden keskihinta, joka on noin 12,78 senttiä kilowattitunnilta.

Seitsemän vuorokauden keskihinta on sekin noussut viime viikosta.

Sunnuntai-iltana Olkiluoto 3:n turbiinihallissa todettiin vika, joka keskeytti sähköntuotannon. Kuva: Tatu Lertola

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi yhtäkkisesti sunnuntai-iltana noin puolen kahdeksan aikaan turbiinilaitoksella tapahtuneen vian seurauksena.

Teollisuuden voiman (TVO) viestintäpäällikkö Johanna Aho kertoi Ilta-Sanomille maanantaiaamuna vian selvittämisen olevan yhä kesken.

– Päivän mittaan kuulemme lisää siitä, mistä on kyse, ja tiedotamme sitten asiasta enemmän. Tässä vaiheessa emme osaa vielä sanoa, kuinka pitkäkestoisesta viasta on kyse, Aho sanoi.

Sähköntuotanto katkesi automaattisesti vikasignaalin tultua, Aho kertoi. Vialla ei ole hänen mukaansa vaikutusta voimalan ydinturvallisuuteen.

Olkiluoto 3 tuottaa sähköä 1 600 megawattia, joka on noin 14 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta. Yhdessä kaikki kolme yksikköä tuottavat noin 30 prosenttia Suomen sähköstä.

Source Link is.fi