Banner Before Header

Olympialaisten kulttihahmo kasvattaa tukkaa lahjoittaakseen rahaa syöpätutkimukseen – yhdistettiin yllättävällä tavalla Suomeen

Miesten curling-turnausta on pelattu Pekingissä vasta muutaman päivän ajan, mutta yleisön suosikkipelaaja voitaneen jo nimetä.

Hallitsevan olympiavoittajan Yhdysvaltojen 32-vuotias kakkosheittäjä Matt Hamilton on noussut Pekingissä jälleen internet-ilmiöksi. Pyeongchangissa 2018 Hamiltonia verrattiin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) pelihahmo Marioon, mutta tällä kertaa vertailukohtaa on haettu moottoriurheilun puolelta.

Pelitaitojen lisäksi Yhdysvaltojen curling-tähdellä on nimittäin hämmästyttävä yhdennäköisyys F1-tähti Valtteri Bottaksen kanssa. Nastolalainen tunnusti myös itse Twitterissä Hamiltonin näyttävän aivan kauan kadoksissa olleelta veljeltään.

Bottas ei välttämättä saisi Hamiltonin kaltaista, olkapäille ulottuvaa hiuspehkoa mahtumaan F1-kypärän alle, mutta curlingissa hiusmassasta ei ole vastaavaa haittaa.

Hiusten kasvattamiseen on myös hyvä syy: Hamilton kertoi turnausta edeltävässä lehdistötilaisuudessa aikovansa lahjoittaa hiuksensa (siirryt toiseen palveluun) peruukkeja lapsille tekevälle säätiölle.

Samalla Hamilton kerää rahaa (siirryt toiseen palveluun) syöpätutkimusta rahoittavalle Stache Strong -säätiölle. Säätiö tukee tutkimusta aggressiivisen glioblastooma-aivosyövän nujertamiseksi.

Matt Hamilton on osoittanut, että tukkaa kasvattamallakin voi tehdä hyvää. Kuva: Getty Images

Hylkiöistä olympiavoittajiksi

Hamilton voitti Pyeongchangissa olympiakultaa John Shusterin kipparoimassa joukkueessa. Joukkueen tie olympiavoittoon ei kuitenkaan ollut aivan helpoin mahdollinen.

Shuster, Torinon vuoden 2006 pronssimitalisti, oli Sotshissa 2014 mukana jo kolmansissa olympialaisissaan. Hänen kipparoimansa joukkue jäi kuitenkin kisoissa alkulohkon yhdeksännelle sijalle eli turnauksen toiseksi viimeiseksi surkealla tuloksella 2–7, eikä Yhdysvaltojen curlingliitto ollut tulokseen tyytyväinen.

Maan curlingliitto käynnisti pian Pyeongchangia varten kehitysohjelman, johon valittiin karsintaleirin kautta 10 urheilijaa eli kaksi joukkueellista pelaajia. Kolmesti peräkkäin Yhdysvaltojen olympiakarsinnat voittanut Shuster ja vuonna 2014 maan mestaruuskisojen hopeajoukkueessa heittänyt Hamilton jäivät kuitenkin molemmat rannalle ohjelmasta.

Shuster ei luovuttanut, vaan kasasi ”The Rejects” -eli Hylkiöt-nimellä kulkeneen nelikon haastamaan curlingliiton joukkueita. Hamiltonin lisäksi mukaan liittyivät niin ikään rannalle jäänyt John Landsteiner ja töidensä vuoksi leirityksestä pois ollut Tyler George.

Hamilton (vasemmalla) juhli miesten curlingin olympiavoittoa Pyeongchangissa 2018. Kuva: Getty Images

Joukkue voitti Yhdysvaltojen mestaruuden jo ensimmäisissä kansallisissa mestaruuskisoissaan vuonna 2015. Saman vuoden MM-kilpailuissa kohtalona oli kuitenkin lohkovaiheeseen jääminen tiebreaker-ottelun päätyttyä Suomen Aku Kausteen joukkueen voittoon.

Shusterin joukkueen suoritusten ansiosta Yhdysvaltojen liitolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lisätä nelikko mukaan kehitysohjelmaan. Ratkaisu kannatti, sillä Shuster voitti joukkueensa kanssa olympiakarsinnat jo neljännen kerran ja lunasti paikan Etelä-Koreaan. Hamilton voitti olympiakarsinnoissa myös parikilpailun yhdessä siskonsa Rebecca Hamiltonin kanssa.

Pyeongchangissa parikilpailu meni sisarusparilta penkin alle, mutta joukkuekilpailussa kulki. Shuster ratkaisi olympiafinaalin Ruotsia vastaan kahdeksannen pään tuplapoistolla ja Yhdysvallat juhli historiansa ensimmäistä curling-kultaa.

Hamilton keksi kisojen jälkeen kultamitalilleen myös luovan käyttötarkoituksen golfkentällä.

Skeittitossuilla jäälle

Hulmuavien hiusten lisäksi Hamiltonin ulkoisessa habituksessa on Pekingissä herättänyt miehen kenkävalinta.

Tyypillisten kokomustien curlingkenkien sijaan Hamiltonin jalassa on nähty yhdysvaltalaisen skeittikenkävalmistajan tossut, jotka on muokattu curling-ystävällisiksi lisäämällä oikean jalan kengän pohjaan pitomateriaalia ja vasemman kengän alle teflonista valmistettua luistomattoa.

Skeittilegenda Paul Rodriguez jr:n nimikkotossut päätyivät Hamiltonin jalkaan hänen ystäviensä ansiosta. NBC uutisoi (siirryt toiseen palveluun) Hamiltonin ystävien päättäneen ostaa rajoitettuna eränä myyntiin tulleet kengät lenkkari-intoilijana tunnetulle curling-tähdelle.

Curlingkengiksi muutetut skeittitossut eivät ole aivan edullisimmasta päästä, sillä jälleenmyyntimarkkinoilla vastaavasta kenkäparista voi joutua pulittamaan jopa yli tuhat euroa.

Kenkien kaveriksi Hamilton on löytänyt myös värikkäitä printtisukkia. Lauantain peleissä hänen jalassaan oli Rick and Morty -animaatiosarjasta inspiraationsa saaneet sukat.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Hamiltonin tyyliin ovat Pekingissä kuuluneet printtisukat ja lenkkareista muokatut curlingkengät. Kuva: Getty Images
Kättä koristaa tatuointi. Kuva: Getty Images
Tyyli on kokonaisuutena mietitty. Kuva: Getty Images

Hamilton tuo curlingin olympiamittelöihin pukeutumisellaan kaivattua väriä. Norjan miesten curlingjoukkueet edustivat hyvin mielikuvituksellisissa kisa-asuissa Vancouverissa 2010, Sotshissa 2014 ja Pyoengchangissa 2018, mutta Thomas Ulsrudin kipparoima nelikko ei selvittänyt tietään Pekingiin. Tällä kertaa Steffen Walstadin johtama vuonomaan curling-joukkue edustaa mustissa housuissa.

Vancouverista 2010 olympiahopeaa voittaneen Thomas Ulsrudin (selin) kipparoima Norjan curling-joukkue edusti maataan tyylikkäästi Pyeongchangissa 2018. Kuva: Getty Images

Pekingissä Yhdysvaltain miesten curlingjoukkue joutuu vielä tekemään hartiavoimin töitä puolustaakseen olympiakultamitaleitaan. Kultajoukkueen riveistä on vaihdettu yksi mies Tyler Georgen jätettyä lajin ja Chris Plysin noustua hänen tilalleen.

Yhdysvaltojen joukkue otti tiistaiaamuna tärkeän 7–4-voiton Sveitsistä ja nousi neljään voittoon. Se on alkusarjassa neljäntenä ja jäljellä ovat ottelut jumbosijoilla olevia Tanskaa ja Italiaa vastaan. Alkusarjan neljä parasta joukkuetta etenevät mitalipeleihin.

Matt Hamilton vaikuttaa osaavan ottaa rennosti. Kuva: Getty Images

Lue myös:

Source Link yle.fi