Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6cd810642c26b07df30269b4bfd0cb29, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
OP:n maksamat bonukset ovat päätymässä osittain verotettaviksi – pankki kaavailee muutoksia – Uutisalue

OP:n maksamat bonukset ovat päätymässä osittain verotettaviksi – pankki kaavailee muutoksia

Hallituksen esitys finanssialan asiakasbonusten verotuksen uudistamisesta on parhaillaan lausuntokierroksella. Esitys voi johtaa OP:n omistaja-asiakkailleen maksamien bonusten osittaiseen verotukseen.

OP Ryhmällä on 2,1 miljoonaa omistaja-asiakasta, jotka hyötyvät bonuksista.

Esityksessä ehdotetaan tuloverolakiin lisättäväksi säännökset luottojen, talletusten ja sijoitusten perusteella kertyvien asiakasetujen verotuksesta.

Valtiovarainministeriön mukaan merkittävin muutos nykyiseen verotuskäytäntöön olisi se, että luottojen, säästöjen ja sijoitusten perusteella kertyviä etuja ei voisi enää käyttää verovapaasti muihin palveluihin tai palvelumaksuihin kuin niihin, mistä ne ovat kertyneet.

OP-bonukset voivat joutua osittain verotettaviksi

Kun hallituksen esitysluonnoksessa puhutaan finanssialan bonuksista, viitataan OP Ryhmän jakamiin bonuksiin.

OP:n omistaja-asiakas saa asioinneistaan bonuksia, joita voi käyttää pankki- ja vakuutuspalveluiden maksuihin. Esimerkiksi asuntolaina-asioinnista saa bonuksia, joita voi käyttää esimerkiksi vakuutusmaksuihin.

Lakiuudistuksen toteutuessa tämä muuttuisi. Lainoista, säästöistä ja sijoituksista saadut bonukset eivät enää olisi verovapaita, jos niitä käytettäisiin muihin palveluihin kuin mistä ne ovat alun perin kertyneet. Tällaisia käyttökohteita olisivat jatkossa esimerkiksi vakuutusmaksut.

OP Ryhmän omistaja-asiakkaat kerryttivät vuonna 2023 bonuksia yhteensä 275 miljoonaa euroa. Vahinkovakuutustuotteiden vakuutusmaksuihin niistä käytettiin 145 miljoonaa euroa ja pankki- ja varallisuudenhoitopalveluihin 99 miljoonaa euroa.

Harri Nummela, OP-ryhmän liiketoimintajohtaja.

OP Ryhmän liiketoimintajohtaja Harri Nummela korostaa, että heidän bonusjärjestelmänsä ei ole missään tapauksessa loppumassa vaan sitä päivitetään vastaamaan uutta toimintaympäristöä, jos lainsäädäntö muuttuu. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

OP lupaa tarjota vastaavat edut jatkossakin

OP:n mukaan omistaja-asiakkaille maksettaviin etuihin ei tule heikennyksiä, vaikka OP-bonukset katsottaisiinkin jatkossa osittain veronalaisiksi.

OP Ryhmän liiketoimintajohtaja Harri Nummela vakuuttaa, että asiakkaan ei tarvitse olla huolissaan.

– Linjauksemme on, että me tulemme jatkossakin tarjoamaan omistaja-asiakkaille vastaavat edut ja hyödyt, kuin olemme normaalisti tarjonneet.

Harri Nummelan mukaan OP muuttaa tarvittaessa nykyistä bonusjärjestelmää, jos käy niin, että lainsäädäntö asian ympärillä muuttuu.

Hän kertoo, että tällainen asiakasohjelma rakentuu useammasta elementistä.

– Tärkeää on esimerkiksi se, kuinka paljon asiakasomistajalle kertyy bonuksia pankki- ja vakuutuspalveluista. Laajempaan asiakasohjelmaan liittyvät myös asiakkaille tälläkin hetkellä tarjottavat palveluedut sekä jatkossa mahdolliset alennuskäytännöt.

Nummelan mukaan kyse on kokonaisuudesta, joka mitoitetaan ja määritellään mahdollisesti muuttuvan lainsäädännön mukaisesti.

– Päätämme ja kerromme yksityiskohdista vasta sitten, kun on nähty, tuleeko muutoksia ja, jos tulee niin minkälaisia.

Juuli Broms, johtaja, Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Johtaja Juuli Broms Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo, että ongelma nykyisessä menettelyssä on ollut se, että pankkiasiakkuuden perusteella kertyviä bonuksia on käytetty vakuutuksiin. Kuva: Esa Syväkuru / yle

KKV: Lakiuudistus parantaisi etenkin vakuutuskilpailua

Hallituksen esityksen taustalla on Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n kolmen vuoden takainen valtiovarainministeriölle tekemä aloite pankki- ja vakuutusalan bonusten verokohtelun muuttamiseksi.

KKV pitää bonusten verokohtelua kilpailua vääristävänä. Sen mukaan verotuki suosii OP Ryhmää muiden yritysten kustannuksella. Bonusten verotuki oli KKV:n laskelmien mukaan viime vuonna 115 miljoonaa euroa.

– Jos laki muuttuu, silloin kilpailutilanne erityisesti vakuutusmarkkinoilla paranisi, kun käytännössä vakuutusyhtiöt olisivat niin sanotusti samalla viivalla kilpaillessaan asiakkaista, johtaja Juuli Broms Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

– Vakuutusyhtiön on vaikea kilpailla sellaisesta asiakkaasta, joka esimerkiksi suuren asuntolainan ja siitä kertyvien bonusten takia saa vakuutuksensa hyvin alhaiseen hintaan tai jopa ilmaiseksi.

KKV:n näkemyksen mukaan lakimuutos voisi lisätä kilpailua myös pankkien välillä, mikäli pankkiasiakkuudesta kertyvät bonukset kohdistettaisiin enemmän sinne, mistä ne ovat kertyneetkin eli pankkituotteisiin.

– Jos kilpailu molemmilla markkinoilla lakimuutoksen myötä kiristyisi, se olisi loppujen lopuksi myös kuluttajien etu, Broms toteaa.

Anu Koskenvuo, toimitusjohtaja, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, FINE.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn toimitusjohtaja Anu Koskenvuon mukaan hyviksi koettujen asiakasohjelmien muuttaminen voi hämmentää osaa pankki- ja vakuutusasiakkaista. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

FINE: Muutos voi lisätä hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn toimitusjohtaja Anu Koskenvuo sanoo, että pankki- ja vakuutusasiakkaat kokevat asiakasohjelmien muutostilanteet hämmentävinä.

– Nykyiset asiakasohjelmat koetaan usein edullisiksi, ja niitä koskevien sopimusten muuttamista ei välttämättä haluta hyväksyä, hän toteaa.

– Toisaalta tällainen muutos voi myös lisätä yksittäisten palvelujen ja tuotteiden hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta.

FINE neuvoo ja ratkoo riitoja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioissa. Koskenvuo uskoo, että yhteydenotot FINEn neuvontaan kasvavat, jos lakiesitys toteutuu.

– Neuvontaan voi tulla kysymyksiä, miten toimia, voiko näin toimia ja minkälaisia vaikutuksia tällä voi olla itselle.

Hallitus arvioi saavansa lakimuutoksella 30 miljoonaa euroa verotuloja

Hallitusohjelmassa on laskettu, että bonusten verottamisen muuttaminen kasvattaisi valtion verotuloja 30 miljoonalla eurolla. OP Ryhmässä tähän arvioon ei uskota.

– En usko, että mahdollinen lainsäädäntömuutos tulee vaikuttamaan valtion verotulojen kasvuun. Pidän ennemminkin todennäköisenä, että se voi johtaa siihen, että ne verotulot pienenevät, OP Ryhmän Nummela sanoo.

– Muun muassa vakuutusmaksutuloon perustuvat verotuotot saattavat sitten tulevaisuudessa pienentyä.

Hallituksen esityksen lausuntokierros päättyy 14. toukokuuta. Sen jälkeen valtiovarainministeriö tekee tarvittavat muutokset lakiluonnoksiin. Hallituksen on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle syksyllä budjetin yhteydessä. Lain olisi tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.

Ylen aamussa keskusteltiin perjantaina Suomen taloudesta ja talouden sopeutustarpeesta.

Source Link yle.fi