Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_35c20a72d36b719bc199268f499f9cfb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Opposition mielestä Suomi on varautunut huonosti siirtolaisten käyttämiseen painostuskeinona – jättivät yhteisen välikysymyksen hybridiuhkista – Uutisalue
Banner Before Header

Opposition mielestä Suomi on varautunut huonosti siirtolaisten käyttämiseen painostuskeinona – jättivät yhteisen välikysymyksen hybridiuhkista

Oppositio jätti tiistaina yhteisen välikysymyksen Suomen varautumisesta hybrivaikuttamiseen eli siirtolaisten käyttämiseen painostuskeinona.

Valko-Venäjä ohjaa tällä hetkellä pääosin Lähi-idästä lähtöisin olevia ihmisiä Puolan ja Liettuan rajoille, jotka toimivat myös idässä EU:n ulkorajoina. Valko-Venäjän katsotaan käyvän hybridisodankäyntiä vastalauseena Euroopan unionin ihmisoikeusrikkomuksista asettamille pakotteille.

Perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen mielestä Suomi on varautunut huonosti siihen, että maamme rajoilla tapahtuisi vastaavaa painostamista laajamittaisella siirtolaisten maahantulon ohjailulla.

Oppositipuolueet haluvat pikaisesti Suomen lainsäädäntöön hätätilapykälät, joiden nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voitaisiin keskeyttää ja Suomen rajat tarvittaessa sulkea väliaikaisesti Pykälät pitäisi saada voimaan rajavartio- ja ulkomaalaislakiin tällä vaalikaudella.

– Valmistautuminen ja varautuminen tarkoittavat suunnitelmia ja toimepiteitä, joilla estetään Suomea uhkaavien ilmiöiden realisoituminen ja minimoidaan haitat.

– Vastaus, että turvapaikkaprosessi tulee läpikäydä aina, ei riitä. Monella EU-maalla on käytössään hätätilapykälät ja mahdollisuus toimia toisin. Nämä maat kuuluvat samoihin kansainvälisiin sopimuksiin kuin Suomi, joten meilläkin pitää olla mahdollisuus ottaa turvapaikkapolitiikka omiin käsiimme, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi välikysymyksen tiedotustilaisuudessa.

Välikysymyksessä moititaan hallituksen ministereitä ristiriitaisista puheista ja halutaan selvyys hallituksen kannasta. Oppositio haluaa myös tietää, mitä asialle nyt tehdään?

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on sanonut, että jos Puolan tai Liettuan tapainen tilanne syntyisi Suomen rajalla, Suomen pitäisi pitää kansainvälisten sopimusten mukaisesti yksi rajanylityspaikka auki, jotta siellä voitaisiin vastaanottaa turvapaikkahakemuksia.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi pystyisi sulkemaan rajansa hybridiuhkan vuoksi jo nykylainsäädännön perusteella.

Hallitus on myös puhunut valmiuslain uudistamisesta vastaamaan paremmin hybridisodankäyntiin.

*Uutista päivitetään

Lue lisää:

Source Link yle.fi