Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_12e0b630282f6d297f98da8dcc111568, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Osa eristetyn Xi’anin asukkaista vaihtaa tavaraa ruokaan – Kiinassa pahin tartuntarypäs sitten pandemian alun, olympialaiset kuukauden päästä – Uutisalue

Osa eristetyn Xi’anin asukkaista vaihtaa tavaraa ruokaan – Kiinassa pahin tartuntarypäs sitten pandemian alun, olympialaiset kuukauden päästä

Keskisessä Kiinassa sijaitsevan Xi’anin kaupungin koronasulku alkoi päivä ennen joulua. Nyt rajoituksia 13 miljoonan asukkaan kaupungin pahimmilla tautialueilla on kiristetty entisestään: kodeista ei saa paikoin poistua edes ruokakauppaan.

Huolena on, että joku omassa asuinrakennuksessa sairastuu koronaan, kertoo Xi’anissa asuva suomalainen Ylelle.

– Uusin ja aika jyrkkä sääntö kuuluu, että sairastuneen asuintalon kaikki henkilöt kuljetetaan karanteenikeskukseen, Xi’anissa perheineen asuva Tuomas Harjumaaskola sanoo.

Vapaaehtoiset jakoivat ruoka-apua Tuomas Harjumaaskolan kotitaloon. Kuva otettu asunnon ikkunasta. Kuva: Tuomas Harjumaaskola

Ruoka-apu ei saavuta kaikkia

Viranomaiset ovat jakaneet kotitalouksille ilmaista ruoka-apua. Jotkut paikalliset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa, että ruoka on loppumassa tai että mitään apua ei ole koskaan saapunut.

Erityisesti tuoreista kasviksista on pulaa. Kiinalaisessa somekanavassa Weibossa julkaistuissa videoissa näkyy, kuinka ihmiset vaihtavat kuukautissiteitä pieneen määrään vihanneksia ja astianpesuainetta omenoihin, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan eräässä videoista asukas näytti vaihtavan Nintendo Switch -pelikonsolinsa pikanuudelipakettiin ja kahteen höyrytettyyn sämpylään.

Amerikkalainen Radio Free Asia -sivusto (RFA) (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että ihmiset ovat vaihtaneet savukkeita ja jopa älypuhelimia riisisäkkeihin.

– Meillä oli säkki riisiä ja naapuri halusi vaihtaa. Älypuhelimeen ja tablettiin, sanoo eräs asukas somevideolla RFA:n mukaan.

Xi’anissa myös katuja on suljettu. Xi’anin terveydenhuollon ylikuormittumisesta ei ole raportoitu. Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan Xi’anissa leviää koronan deltamuunnos. Kuva: AFP

Ihmiset ovat myös kertoneet vaikeuksista tilata ruokaa internetin kautta.

– Kuulin, että muille alueille on saatu vähitellen tarvikkeita, mutta minä en ole saanut mitään. En saa lähteä ulos. Tilasin elintarvikkeita verkosta neljä päivää sitten, mutta niistä ei ole kuulunut, kirjoitti somekäyttäjä uudenvuodenaattona Weibossa BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ruokaa on saatu toimitettua kerrostalokokonaisuuksien sisäänkäynneille muttei asukkaiden oville, sillä Global Times -lehden mukaan vapaaehtoisia ei ole tarpeeksi (siirryt toiseen palveluun). Ruokakuskeista on myös kaupunginlaajuinen pula, sillä moni heistä on karanteenissa.

Kaikkien, myös Tuomas Harjumaaskolan seitsemän kuukautta vanhan Adela-tyttären, tulee käyttää ulkona kasvomaskia. Kuva koronatestijonosta. Kuva: Tuomas Harjumaaskola

Harjumaaskola: ”Mitään valituksia en ole kuullut, päinvastoin”

Tuomas Harjumaaskolan mukaan kiinalaiset ovat tottuneet koviin koronatoimiin.

– Mitään valituksia en ole kuullut, päinvastoin. Kaikissa kiinalaisissa sosiaalisen median ryhmissä, joissa olen, tsempataan toisia, jaetaan jumppaohjeita ja reseptejä, Harjumaaskola sanoo.

Sulkutilaa valvoo arviolta 29 000 poliisia. Lisäksi lukemattomat vartijat seuraavat tarkkaan, että ihmiset eivät liiku riskialueille tai niiltä pois.

Kiinalaisessa somessa on kohistu videosta, jolla järjestyksenvalvojat hakkaavat teinin rakennuksen aulassa. Teini oli yrittänyt livahtaa ruokaostoksille, uutisoivat RFA ja kommunistisen puolueen linjaa myötäilevä Global Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Xi’anin viranomaiset ovat vedonneet asukkaisiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina.

Talviolympialaisiin vain kuukausi aikaa

Xi’anin tartuntarypäs puhkesi Kiinalle kiusalliseen aikaan: Pekingin talviolympialaisten avajaisiin on kuukausi. Viranomaiset tekevät nyt kaikkensa taudin leviämisen patoamiseksi.

Kiina on pandemian alusta saakka nojannut niin sanottuun nollatoleranssilinjaan, jossa pienetkin virusesiintymät tukahdutetaan nopeasti. Jo muutaman tartunnan takia voidaan eristää suuriakin ihmisjoukkoja ja tehdä massatestejä. Kiina yrittää myös estää uusien tartuntojen tulon ulkomailta.

Tähän mennessä strategia on näyttänyt toimivan. Viralliset tartuntamäärät ovat pieniä verrattuna muuhun maailmaan. Tiistaina Kiina ilmoitti 175 uudesta koronatartunnasta koko maassa.

Kuuluisien terrakottasotilaiden kotina tunnetussa Xi’anissa raportoitiin uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaina 95 uutta koronatartuntaa. Tähän mennessä tapauksia on Xi’anissa kirjattu reilut 1 600 sitten joulukuun alun.

Kyseessä on Kiinan pahin tartuntakeskittymä sen jälkeen kun koronavirus ensi kertaa löydettiin Wuhanista kaksi vuotta sitten.

Xi’anissa sulkutilaa aletaan viranomaisten mukaan purkaa vasta, kun uusia tartuntoja esiintyy vain jo eristyksissä olevien ihmisten keskuudessa.

Koronatestausta ennen sulkutilaa Xi’anissa. Manner-Kiinassa on raportoitu lähes 103 000 tartuntaa koko pandemian aikana. Koronaan liitettyjä kuolemantapauksia 1,4 miljardin asukkaan maassa on kirjattu noin 4 600. Kuva: AFP

Reilu miljoona suljettiin koteihinsa kolmen tartunnan takia

Tiistaina noin 1,1 miljoonan asukkaan Yuzhoussa astui voimaan samankaltainen sulkutila kuin Xi’anissa. Syynä on se, että Yuzhoussa on paljastunut kolme oireetonta koronatartuntaa.

Yuzhou sijaitsee noin 500 kilometrin päässä Xi’anista ja reilut 700 kilometriä Pekingistä.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Myös itäisessä Kiinassa sijaitsevasta Ningbon satamakaupungista on suljettu osia sen jälkeen kun kahden päivän aikana rekisteröitiin 23 tartuntaa, kertoo Global Times.

Mitä olet mieltä Kiinan nollatoleranssista? Voit keskustella aiheesta torstaihin 6. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi