Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_368f48045ce25467c5a346f3a7d38e91, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Paikallinen sopiminen nousi esiin, ”tässä päästiin asian ytimeen” | Verkkouutiset – Uutisalue

Paikallinen sopiminen nousi esiin, ”tässä päästiin asian ytimeen” | Verkkouutiset

Eduskunnan kyselytunnilla keskustan kansanedustaja Petri Honkonen totesi tosiasian olevan, että Suomi on elänyt viime vuodet niin hyvää työllisyyden ajanjaksoa, että ”meillä kyllä lähes kaikille työhaluisille ja työkykyisille töitä löytyy”.

– Meidän kansantaloutemmehan on kehittynyt tässä viime vuosina, oikeastaan jo vuosikymmeninä, siihen suuntaan, että pienet yritykset kantavat ison vastuun suomalaisten työllistämisestä ja myöskin meidän kansantaloudestamme. Nähdään myös, että tästä johtuen suhdanteet vaikuttavat suomalaisiin työnantajiin ja yrityksiin hyvin eri tavalla verraten Suomen historian aikaisempiin aikoihin.

– Tästä johtuen joustot, useat joustot, joita hallitus suunnittelee suomalaisille työmarkkinoille, esimerkiksi paikallinen sopiminen, ovat äärimmäisen tärkeitä suomalaisten työllistämiseksi ja näiden joustojen tuomiseksi yrittäjille — pystytään huomioimaan paremmin yritysten erilaiset tilanteet. Kysynkin nyt: kuinka esimerkiksi tämä paikallinen sopiminen etenee hallituksen valmistelussa, ja voidaanko yrityksille kertoa pian hyviä uutisia tästä?, Petri Honkonen kysyi.

Työministeri Arto Satonen (kok.) kiitti erittäin hyvästä kysymyksestä.

– Tässä päästiin asian ytimeen. Suomen työmarkkinat ovat kehittyneet niin, että meillä yksinyrittäjien määrä on kyllä koko ajan kasvanut, mutta sen sijaan työnantajayrittäjien määrä on merkittävästi vähentynyt, viimeisen kahden vuoden aikana 87 000:sta 78 000:een, Arto Satonen aloitti.

– Ja koska ne kaikkein potentiaalisimmat uudet työpaikat yksityisellä sektorilla syntyvät alle 50 hengen yrityksiin, niin hallituksen ohjelman lähtökohtana on erityisesti tämä, että siellä työllistämisen kynnystä alennetaan. Siellä tulee nimenomaan tämä paikallisen sopimisen ulottautuminen myös järjestäytymättömään kenttään.

Satosen mukaan asiaa koskeva työryhmätyö päättyy tammikuussa. Keväällä asia on määrä saada eduskuntaan.

– Siellä on myös erittäin tärkeä yt-lain alarajan nostaminen 20:sta 50:een ja esimerkiksi se, että takaisinottovelvoite poistetaan alle 50 hengen yrityksiltä. Eli juuri tätä kohderyhmää on tavoiteltu, ministeri lisäsi.

Petri Honkonen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN