Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8f1d30a466ab44dc1eb398e7d0129967, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Parkinsonin taudin aiheuttajaa on etsitty 200 vuotta – nyt Helsingin yliopiston tutkijat löysivät todennäköisen syyn – Uutisalue

Parkinsonin taudin aiheuttajaa on etsitty 200 vuotta – nyt Helsingin yliopiston tutkijat löysivät todennäköisen syyn

Löydös mahdollistaa Parkinsonin taudin ennaltaehkäisyn, yliopistosta kerrotaan.

Högenergetiskt Ultraljud

Tutkimuksen mukaan ympäristö aiheuttaa tautia. Kuvituskuva. Kuva: Arash Matin / Yle

Helsingin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että tietyt desulfovibrio-bakteerikannat ovat Parkinsonin taudin todennäköisiä aiheuttajia valtaosassa tapauksia.

Tutkimus mahdollistaa kyseisen bakteerikannan kantajien seulonnan ja bakteerin häätämisen suolistosta. Tämä myös tekee mahdolliseksi Parkinsonin taudin ennaltaehkäisyn.

– Tuloksemme ovat merkittäviä, sillä Parkinsonin taudin aiheuttajaa ei tunneta, vaikka sitä on 200 vuotta yritetty tunnistaa. Tuloksemme osoittavat, että tietyt desulfovibrio*-*bakteerikannat todennäköisesti aiheuttavat Parkinsonin tautia, sanoo Helsingin yliopiston professori Per Saris yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hän kertoo, että suurin osa taudista aiheutuu ympäristön kautta. Eli se, että ihminen saa Parkinsonin tautia aiheuttavaa desulfovibrio-bakteerikantaa ympäristöstään, vaikuttaa merkittävästi sairastumiseen.

Vain pieni osa, noin kymmenen prosenttia, Parkinsonin taudista aiheutuu perintötekijöistä.

”Taudin oireita voidaan mahdollisesti hidastaa”

Tutkimusryhmän tavoite oli selvittää kokeellisesti, voivatko potilailta löydetyt desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttaa Parkinsonin tautia kohti menevää kehitystä.

Juuri ilmestyneen tutkimuksen keskeisin löydös oli, että tautia sairastavien potilaiden desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttavat alphasynukleiiniproteiinin kokkaroitumista tilastollisesti merkitsevästi Parkinsonin taudin malliorganismissa, tiedotteessa kerrotaan.

Tutkimuksessa selvisi myös, että terveistä ihmisistä eristetyt desulfovibrio-bakteerikannat eivät samassa määrin aiheuta alphasynukleiinin kokkaroitumista.

Sen sijaan Parkinson-potilaiden desulfovibrio-kantojen aiheuttamien kokkareiden kokokin oli suurempi.

– Tuloksemme mahdollistaa seulontatukimuksia, jossa tunnistetaan ne ihmiset, jotka kantavat näitä haitallisia desulfovibrio-bakteereita. Tällöin heihin voidaan kohdistaa toimenpiteitä, joilla nämä kannat saadaan häädettyä suolistosta. Näin Parkinson potilaiden taudin oireita voidaan mahdollisesti lieventää ja hidastaa, Saris kertoo.

Source Link yle.fi