Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e8968ce315b7902b6f185b52e706343f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Haavisto: ”Siirtolaisten paine Valko-Venäjän rajalla on helpottunut, UNHCR on voinut auttaa ihmisiä” – Uutisalue

Pekka Haavisto: ”Siirtolaisten paine Valko-Venäjän rajalla on helpottunut, UNHCR on voinut auttaa ihmisiä”

Euroopan kiristynyttä tilannetta puidaan nyt kokouksissa. Riiassa Latviassa oli Naton ulkoministerikokouksen päätteeksi aiheena Länsi-Balkan.

Keskusteluissa oli mukana myös Suomi, joka Ruotsin tavoin osallistui neuvonpitoon Naton kumppanimaana.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti Riiasta etäyhteydellä suomalaiselle medialle, että Suomi on ollut mukana KFOR-rauhanturvaoperaatiossa Kosovossa jo vuodesta 1999.

Länsi-Balkanin tilannetta koskevissa keskusteluissa nousi esille etenkin Bosnia-Hertsegovina, jonka tilannetta Haavisto kutsui poliittiseksi kriisiksi.

Hänen mukaansa huolta aiheuttaa etenkin se, että Bosniaan kuuluva serbitasavalta Republika Srpska saattaa irtautua Daytonin rauhansopimuksesta. Tämä voisi merkitä jopa sotaa, mikä aiheuttaisi kaaoksen koko Länsi-Balkanin alueella.

Haavisto: ”Ukraina pelkää turvallisuutensa puolesta”

Venäjän joukkojen lisääminen Ukrainan tuntumassa kärjistää kriisiä alueella.

Haaviston mukaan Ukraina on erittäin huolissaan ja pelkää turvallisuutensa puolesta.

Hän huomautti, että Valko-Venäjä on tunnustanut Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan liittämisen Venäjän yhteyteen.

Haavisto piti kuitenkin myönteisenä Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministereiden yhteydenpitoa.

”Paine Valko-Venäjän rajalla helpottanut jonkin verran”

Ylen kysymykseen Valko-Venäjällä olevien siirtolaisten tilanteesta Haavisto vastasi sanoen, että paine Valko-Venäjän rajalla on jonkin verran helpottanut.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on voinut avustaa pakolaisia, eikä rajan läheisyyteen ole noussut uusia telttaleirejä.

Kriisi ei ole kuitenkaan ohi. Ulkoministeri Haaviston mukaan Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka liikuttelee siirtolaisia edestakaisin maassa.

Näiden paluulennot Irakiin ovat käynnistyneet, ja Euroopan unionin pyrkimys saada lentoyhtiöt lopettamaan siirtolaisten lennättämisen Valko-Venäjälle on Haaviston mukaan tuottanut tulosta.

EU-komissio ehdottaa, että Puolalle, Latvialle ja Liettualle myönnettäisiin helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Helpotuksista kertoi keskiviikkona EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

Komissio esittää muiden muassa, että Puola, Liettua ja Latvia voisivat pitää Valko-Venäjän kautta tulevia ihmisiä turvapaikkakeskuksissa rajalla maksimissaan neljän kuukauden ajan. Hakemukset olisi käsiteltävä tuossa ajassa.

Riiasta Haavisto jatkaa Tukholmaan, jossa on Euroopan turva- ja yhteistyöjärjestön kokous. Hän muistutti, että siihen osallistuu myös Valko-Venäjän ulkoministeri.

Suomen tuleva ETYJ-puheenjohtajuus vuonna 2025 varmistui maanantaina.

Lue lisää:

Source Link yle.fi