Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_713d98e44460d06715daac7ecc5969a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Holopaisen kolumni: Ikivanha ME rikottiin preerialla kyläkisoissa – DDR-legenda luopui ennätyksestä mielellään – Uutisalue

Pekka Holopaisen kolumni: Ikivanha ME rikottiin preerialla kyläkisoissa – DDR-legenda luopui ennätyksestä mielellään

38 vuotta kiekonheiton maailmanennätystä pitänyt Jürgen Schult toteaa, että se, mikä ei ole kiellettyä, on sallittua, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Pekka Holopainen seisoo studiossa.

Pekka Holopainenurheilutoimittaja

Ateenan olympiakisojen kiekonheittoareenaksi suunniteltiin 2004 kaupungin keskustan antiikkista olympiastadionia. Se todettiin kuitenkin eliittitason limpunviskojille liian ahtaaksi katsojaturvallisuuden kannalta. Isolla stadionilla olympiakulta ripustettiin jo toisen kerran Liettuan Virgilius Aleknan kaulaan, värikkäiden dopingtestausvaiheiden jälkeen.

Kun tuplavoittajan syyskuussa vasta 22 vuotta täyttävä poika Mykolas Alekna asteli sunnuntaina USA:n Oklahomassa kiekkorinkiin, isää Kreikassa kohdannut tilanpuute ei todellakaan käynyt ongelmaksi. Aukeaa preeriaa avautui joka suuntaan silmänkantamattomiin, vastatuuli riepotteli heittäjää kyläkisamaisessa tapahtumassa 21 sekuntimetrin voimalla.

Mykolas Alekna kastar diskus.

Mykolas Alekna saavutti viime kesänä Budapestissa jo toisen MM-mitalinsa, pronssin. Ensimmäisen MM-mitalinsa hän saavutti kiekonheitossa aivan poikkeuksellisesti jo 19-vuotiaana vuonna 2022. Kuva: EPA-EFE

Poika-Alekna ei katsonut täydellistä lahjahevosta suuhun, ja DDR:n Jürgen Schultin vähän alle 38-vuotias ME siirtyi odottamaan kattojärjestö World Athleticsin ratifiointimenettelyä ja arkistointia.

Ei mikään spektaakkeli

Osa yleisurheiluyhteisöstä kyseenalaisti vahvasti ja ymmärrettävästi, voiko näissä olosuhteissa tehty ME olla ratifiointikelpoinen. Kauneus on katsojan silmässä, mutta kieltämättä esimerkiksi David Rudishan Lontoon olympiakisoissa juoksema 800 metrin ME syntyi jossain määrin spektaakkelimaisemmassa miljöössä.

Oklahoman heittopaikka toi mieleen moukarinheittäjä Tuomas Seppäsen 2016 kokeman oikeusmurhan, kun kaksi iranilaisheittäjää ”ohitti” Rion kisoista rannalle jääneen suomalaisen valkovenäläisellä perunapellolla. Olympiakisoissa miesten oikea taso paljastui.

Tämän jälkeen kattojärjestö otti tulosmanipuloinnin kitkemiseksi uuden otteen, eikä mikään viittaa siihen, ettei Aleknan tulosta ratifioitaisi. Kentälle oli viritetty optinen mittaus mittanauhavarmistuksella, ja Alekna antoi dopingnäytteen, jonka vihreys on aina ME:n ehto.

Jürgen Schult Atlantan olympialaisissa 1996.

Jürgen Schult heitti kolme ensimmäistä arvokisamitaliaan DDR:n ja kuusi seuraavaa yhdistyneen Saksan edustajana. Hänen ME:nsä oli miesten yleisurheilun iäkkäin. Kuva: Getty Images

Ramonassa olisi kaikissa tilanteissa päästy heittämään optimivastatuuleen, sillä rinkejä riittää joka lähtöön. Tämä on täysin tyypillistä kiekonheitossa.

Samanlaiset optimiolot rakennettiin 6. kesäkuuta 1986 Neubrandenburgin avaralle kentälle Jürgen Schultille: 74,08 oli vanhin miesten yleisurheilun maailmanennätys. Edesmenneistä valtioista miesten ME-tilastossa kummittelee enää Neuvostoliitto, naisten puolella yhä sekä DDR, Neuvostoliitto että Tshekkoslovakia.

Uransa ehtoossa Schult ystävystyi 12 vuotta nuoremman Virgilius Aleknan kanssa ja hän tuntee perheen hyvin. Yle Urheilu tavoitti Schultin maanantaina ja hän osoitti suuren urheilumiehen elkeitä.

– Olen hyvin iloinen Mykolasin puolesta. En olisi ikinä uskonut, että ennätykseni kestäisi näin pitkään. Luovun siitä mielelläni.

Oklahoman erikoisolosuhteita Schult lähestyi pragmaattisesti.

– Jokainen voi olla kilpailusta mitä mieltä haluaa, mutta jos se on sääntöjen mukainen, se on sääntöjen mukainen. En sano, ettei maailmanennätystä voisi heittää myös suurella suljetulla stadionilla, mutta tiedän, että se on hyvin vaikeaa, urallaan vain kahdesti yli 70 metriä heittänyt Schult sanoi.

Hämmentävän nuori ME-mies

Lajin olemusta kuvaa, että Schult heitti yhdeksän mitalin arvokisaurallaan pisimmillään 1988 Soulin olympiafinaalissa 68,82. Se oli hänen uransa 10:nneksi pisin heitto.

– Erityisen hienoa on se, miten nuori Mykolas on. Tyypillisesti kiekonheittäjä on parhaimmillaan vasta 30 ikävuoden molemmin puolin.

Schult saavutti viimeisen arvokisamitalinsa lähes 39-vuotiaana 1999. Kolme vuotta sen jälkeen syntyneen Alekna juniorin ME-heittoon hän osallistui välinepuolella. Liettualaisen kädestä irtosi preerialla tanskalaisen Denfin valmistama Jürgen Schult Ultimate Spin -kiekko.

Imre Nemeth ja Miklos Nemeth. Verner Järvinen ja Matti Järvinen. Charles Jenkins ja Charles Jenkins Jr. Siinä yleisurheilun olympiakultaa saavuttaneet isä-poika-parit.

Kun miesten kiekkofinaali on Pariisissa 7. elokuuta ohi, Aleknat saattavat liittyä klubiin.

Voit keskustella aiheesta 16.4. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.

Source Link yle.fi