Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_98d553dea56b973fe4c2755e59834294, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Perseidien tähdenlennot täyttävät taas taivaan – parhaiten ne näkee lauantaina aamuyöllä – Uutisalue

Perseidien tähdenlennot täyttävät taas taivaan – parhaiten ne näkee lauantaina aamuyöllä

Elokuun puolivälissä kannattaa suunnata katseensa yötaivaalle, sillä luvassa on vuoden näyttävimpiin kuuluva tähdenlentonäytös. Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu mukavasti viikonlopulle, lauantain aamuyölle.

– Tänä vuonna sääennuste näyttää aika hyvältä, eli koko perjantain ja lauantain välinen yö näyttää selkeältä. Maastoon kannattaa suunnata heti sen jälkeen kun aurinko on laskenut, opastaa tähtitieteellisen yhdistyksen Tampereen Ursan varapuheenjohtaja Kari A. Kuure.

Tampereen Ursa ry:n tiedottaja Kari A. Kuure.
Tampereen Ursan kotipaikka on Tampereella Kaupin tähtitornissa, jossa Kari A. Kuurrekin kuvattiin.Oskari Räisänen / Yle

Paras todennäköisyys nähdä tähdenlentoja on yöllä, kello yhden ja kahden välillä, kun on vielä pimeää. Tälle viikonlopulle sattuu kuitenkin täyden kuun hetki, joka voi estää himmeimpien tähdenlentojen näkymisen.

– Onneksi meteoriparven joukossa on aina muutamia vähän isompia kappaleita. Ainakin nämä kirkkaimmat meteorit näkyvät helposti täällä Tampereellakin, Kuure kertoo.

Perseidit meteoriparvien eliittiä

Perseidit kuuluu Ursan mukaan meteoriparvien ehdottomaan eliittiin. Suomessa ei mitään meteoriparvea ole havaittu yhtä runsaasti. Syinä tähän lienevät erinomainen ajankohta elokuun lämpimine ja pimeine öineen sekä parven taattu aktiivisuus.

Tähdenlennot näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Tähtikuvion tarkkaa paikkaa ei kuitenkaan tarvitse löytää voidakseen nähdä tähdenlentoja, sillä niitä näkyy ympäri taivasta. Katse kannattaa suunnata taivaalle koillisen ja idän välille.

Perseidien meteoriparvi.
Perseidien meteoriparvi suosii erityisesti valokuvaajia. Tunnissa voi odottaa näkevänsä 50 – 70 tähdenlentoa.EPA/DANIEL REINHARDT

Meteoriparven katselussa omat silmät ovat kaikkein parhaimmat apuvälineet. Kiikareilla katsottaessa näkökenttä on niin kapea, ettei meteori siihen välttämättä satu. Tähdenlennot ovat myös hyvin lyhytaikaisia ilmiöitä, puolesta sekunnista sekuntiin.

– Siinä ei kovinkaan paljon voi kaverin kanssa keskustella, vaan pitää tuijottaa taivaalle kiinteästi. Kun meteorin näkee, on se jo saman tien mennyt ohi. Ja jos siitä kertoo naapurille, niin naapuri ei enää näe yhtään mitään, sanoo Kuure.

Tähdenlentoja nähdäkseen kannattaa lähteä kauemmaksi taajamista. Varsinkin keskikaupungin valot voivat olla niin kirkkaita, että ne himmentävät suurimman osan meteorien valoviiruista. Paras katselusuunta on se, missä kunkin havaitsijan pimein taivas on näkyvissä.

Havaintoja jo kahden vuosituhannen ajalta

Perseidien meteoriparven aiheuttaja on Swift-Tuttle -niminen komeetta. Se, kuten muutkin komeetat, jättävät radalleen murusia kiertäessään auringon ympäri. Kun maapallon rata kulkee läheltä tällaista vanaa, komeettapöly kuumenee maapallon ilmakehässä ja aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Perseidien meteoriparvesta on tehty havaintoja jo kahden tuhannen vuoden ajan. Euroopassa parvi on tunnettu myös nimellä ”Pyhän Laurentiuksen kyyneleet”, joka viittaa antiikin Roomassa kuolleeseen katoliseen pyhimykseen.

Millaisia mietteitä juttu sinussa herättää? Voit kommentoida aihetta lauantaihin kello 23:een asti.

Source Link yle.fi