Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ed13994760ede1e1c1864842f7e7a86c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Petteri Orpo: Suomen talouden suunta on muutettava | Verkkouutiset – Uutisalue

Petteri Orpo: Suomen talouden suunta on muutettava | Verkkouutiset

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) muistuttaa uudenvuoden tervehdyksessään Suomen valtion velkaantumisesta. Pääministerin mukaan Suomi elää tällä hetkellä yli varojensa tulevien sukupolvien piikkiin.

– Mikäli nyt emme onnistu muuttamaan suuntaa, on tulevaisuudessa vaadittavien toimenpiteiden mittakaava kertaluokkaa rajumpi, Orpo sanoo.

Karkeasti arvioituna joka kahdeksas käytetty euro rahoitetaan Orpon mukaan uudella velalla. Samaan aikaan pääministerin mukaan Suomen talouden näkymät tulevalle vuodelle ovat synkentyneet.

Suomi uhkaa pääministerin mukaan myös joutua tilanteeseen, jossa se joutuu rikkomaan EU:n lainsäädäntöä. Heikkenevä talouskasvu romahduttaa Orpon mukaan alijäämän EU-lainsäädännön vaatiman rajan alle.

– Velkaantumista vähennetään vaalikauden aikana kuudella miljardilla eurolla. Tarvitsemme talouteen liikkumavaraa, jotta voimme kantaa ihmiset ja yritykset vaikeiden aikojen yli tulevaisuudessakin.

– Ratkaisujen hakeminen on jo aloitettu. Keinovalikoiman tulee olla mahdollisimman laaja. Hyvän suuntaviivan uusille ratkaisuille antaa hallituksen sopima periaate, jonka mukaan sopeutukset pyritään toteuttamaan siten, että ne tukevat työllisyyttä ja kasvua. Työn linja pitää, Orpo sanoo.

Pelkät leikkaukset eivät pääministerin mukaan riitä. Hallitus tulee valmistelemaan Orpon mukaan kasvupakettia, jonka ytimessä on työ ja talouskasvu. Vaikka taloustilanne on vaikea, panostaa Suomi Opron mukaan tulevaisuuteen lisäämällä rahaa tutkimukseen ja kehittämiseen, perusopetukseen ja hoitojonojen purkuun.

Tervehdyksessään pääministeri myös painottaa Ukrainan tukemisen tärkeyttä. Hänen mukaansa Suomi tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että Eurooppa pysyy yhtenäisenä Ukrainan rinnalla.

Lopuksi Orpo muistuttaa, että edessä on kaksien vaalien vuosi.

– Mahdollisuus vaikuttaa vapaissa vaaleissa, demokratia, ei ole itsestäänselvyys tänäkään päivänä. Demokratiaa on aktiivisesti puolustettava. Demokratia tarkoittaa myös vapautta olla asioista eri mieltä. Toivon, että jokainen käyttää tätä vapauttaan tulevana vuonna rakentavasti, toisia kunnioittaen, Orpo sanoo.