Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5f15c496aea7f3ab5450cb33dcb73248, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sofi Oksanen HS:lle: Jo Neuvostoliiton aseena oli häpäisy ja heikentäminen | Verkkouutiset – Uutisalue

Sofi Oksanen HS:lle: Jo Neuvostoliiton aseena oli häpäisy ja heikentäminen | Verkkouutiset

Disinformaatio-operaatioissaan Venäjä kulkee Neuvostoliiton jalanjäljissä, kuvailee kirjailija Sofi Oksanen Helsingin Sanomissa julkaistussa esseessään. Finlandia-palkittu Oksanen on tarkastellut Neuvostoliiton historiaa ja nyky-Venäjän kehitystä niin romaaneissa kuin tietokirjoissakin, ja hän on ottanut näkyvästi kantaa Ukrainan puolustustaistelun puolesta.

Esseessään Oksanen kertoo Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n alaisuuteen kylmän sodan vuosina perustetusta D-osastosta, jonka tehtävänä oli lännen ”häpäisy ja heikentäminen” valheita ja disinformaatiota levittämällä. Oksanen kuvailee osaston Länsi-Saksassa alkanutta operaatiota, jossa hakaristejä maalattiin rakennuksiin ja muistomerkkeihin ympäri maailmaa. Vaikka operaatio oli KGB:n alulle panema, osallistuivat kohta myös monet tavalliset ja operaatiosta tietämättömät ihmiset hakaristien maalaamiseen. Hakaristien ilmaantuminen johti mielenosoituksiin ja boikotteihin, samalla kun KGB onnistui ylläpitämään lännessä esiintyvää antisemitismia.

Vladimir Putinin johtama nyky-Venäjä on Oksasen mukaan sisäistänyt D-osaston opit.

Suomi sulki joulukuussa toistamiseen itärajan kokonaan Venäjän ohjattua turvapaikanhakijoita Suomen puolelle. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on luonnehtinut Venäjän toimintaa ”hybridihyökkäykseksi”. Oksanen kuvailee esseessään Suomea ”korkean Venäjä-resilienssin maaksi”, jossa Venäjä yrittää hyödyntää hybridioperaatioissaan maassa jo valmiiksi esiintyviä ongelmia. Oksasen mukaan Suomen akilleen kantapää on rasismi.

– Nyt Suomen media ja päättäjät ovat itse tuottaneet tunnetodellisuutta, jossa pakolaisiin, siirtolaisiin ja turvapaikanhakijoihin on yhdistetty pelkoa herättäviä uutisia. Tilannetta voisi korjata vahvistamalla maahanmuuttajiin liittyvää positiivista uutisointia. Sellaisia uutisia ei kuitenkaan lehdistön vapautta kunnioittavassa yhteiskunnassa voi keksiä, ellei niitä ole. Venäjän hybridioperaatiot ovat menestyksekkäitä ja kustannustehokkaita siksi, että kun pallo on laitettu pyörimään, muut huolehtivat sen potkimisesta eteenpäin joko tietoisesti tai tiedostamattaan, Oksanen kirjoittaa.

Venäjä on operaatiollaan onnistunut vahvistamaan alitajuisia ennakkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan, Oksanen uskoo, ja Venäjä voi käyttää tärajalla otettuja kuvia propagandassaan vielä vuosikymmeniä. Venäjän operaatioiden voima piilee ihmisten halottomuudessa katsoa peiliin ja taipumuksessa kieltää yhteiskunnassa esiintyviä ongelmia, hän kuvailee.

– Disinformaatio-operaatiot eivät ole käärmeitä, jotka tapetaan katkaisemalla pää, vaan myrkkysienirihmastoja. Paras tapa torjua niitä on muovata maaperä sellaiseksi, ettei se houkuttele myrkkysieniä.