Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0cf1bc0fc167b86e0fa4c513a43e49cd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Piskuinen paratiisivaltio Malediivit komentaa intialaissotilaat kotiin – intialaisjulkkikset kehottivat vaihtamaan lomakohdetta – Uutisalue

Piskuinen paratiisivaltio Malediivit komentaa intialaissotilaat kotiin – intialaisjulkkikset kehottivat vaihtamaan lomakohdetta

Intia on viime aikoina pyrkinyt vahvistamaan johtoasemaansa Intian valtamerellä. Luksuslomakohteena tunnettu Malediivit sijaitsee useiden vilkkaiden laivareittien varrella.

Mies kadulla maalaa julisteita.

Intian ja Malediivien kärhämä näkyy katutaiteessa. Intialainen maalari tuomitsee julisteessa pääministerin Modin arvostelun tammikuussa 2024. Kuva: Ashish Vaishnav/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Malediivit aikoo panostaa itsenäiseen puolustukseen maantieteellisesti laajoilla aluevesillään. Saarivaltio määräsi intialaisjoukot poistumaan maasta.

Malediivien muuttuneen linjan takana on uusi presidentti Mohamed Muizu. Presidentti sanoi ensimmäisessä puheessaan parlamentille, että hän aikoo kehittää Malediivien kansallisten itsepuolustusjoukkojen partiointivalmiutta vilkkailla väylillä.

Syyskuussa vaalit voittanut presidentti Muizu ilmoitti, että Intia alkaa vetää joukkojaan pois saarilta ensi kuussa. Malediiveille sijoitetut sotilaat ovat lähinnä kolmen merivoimien tiedustelukoneen miehistöä.

Kartta johon on merkitty Intian valtamerellä sijaitseva Malediivit. Intia ja Kiina on myös merkitty.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Malediivit katsoo Kiinaan

Saariryhmä kiinnostaa alueen suurvaltoja strategisen sijaintinsa takia. Malediivit näyttää nyt ottavan etäisyyttä Intiaan ja lähentyvän Kiinaa. Malediiivien väkiluku on noin puoli miljoonaa.

Malediivit on syyttänyt Intian rannikkovartiostoa aluevesiloukkauksesta ja Malediivien kalastusalusten häirinnästä.

Presidentti Muizu ottaa etäisyyttä Intiaan myös muilla tavoin. Hän ilmoitti, että Malediivit ei enää jatka vuonna 2019 solmittua sopimusta korallisaarten vesiluonnon tutkimuksesta ja kartoituksesta. Muizun mukaan vieras valtio ei voi olla määrittelemässä Malediivien rajoja. Malediivien pirstaleinen saariryhmä sijaitsee päiväntasaajan molemmin puolin.

Malediivien oppositio syyttää uutta presidenttiä alistumisesta Kiinan maskotiksi.

Mohamed Muizzu.

Oppositio syyttää syyskuun vaalit voittanutta presidentti Mohamed Muizua Kiinan myötäilystä. Kuva: EPA

Somekärhämä Intian kanssa

Tunteet käyvät kuumina sisäpolitiikan kiehunnan lisäksi myös ulkopolitiikassa. Malediivit on islaminuskoinen maa. Intian nykyjohdon hindunationalistinen politiikka herättää epäilyksiä muslimiyhteiskunnassa.

Sosiaalisessa mediassa Intian ja Malediivien suhteet ovat kärjistyneet loanheitoksi. Presidentti Muizun neuvonantajat ehtivät nimitellä Intian pääministeriä Narendra Modia ”klovniksi ja terroristiksi”. Päivitykset on sittemmin tuhottu.

Intialaiset julkkikset ovat käyneet vastaiskuun ja kehottaneet turisteja valitsemaan Malediivien sijasta lomakohteen lähempää. Turismi tuo kolmanneksen Malediivien tuloista. Malediivit on puolestaan kehottanut boikotoimaan intialaisia tuotteita.

AFP

Source Link yle.fi