Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_173d2a42630f5545f53f7984547764fc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pitääkö olla koronapassi, että pääsee katsomaan urheilua? Näin uudet koronarajoitukset vaikuttavat urheilutapahtumiin – Uutisalue

Pitääkö olla koronapassi, että pääsee katsomaan urheilua? Näin uudet koronarajoitukset vaikuttavat urheilutapahtumiin

Edelleen pahenevan koronatilanteen vuoksi Suomessa on taas tällä viikolla otettu käyttöön uusia koronarajoituksia. Ne vaikuttavat myös kotimaan urheilutapahtumiin, ja esimerkiksi koronapassi on otettu käyttöön useiden seurojen kotiotteluissa Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomi on koronapandemian leviämisvaiheessa, sillä 14 vuorokauden aikana ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on ollut 209. Maanantaina Lounais-Suomen AVI (siirryt toiseen palveluun) kielsi yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen alueella 16.11.–16.12., mutta toimijat voivat järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin.

Jääkiekon miesten SM-liigassa pelaava Turun Palloseura tiedotti alkuviikosta (siirryt toiseen palveluun), että sen kotiotteluun saapuvilta vaaditaan koronapassia.

– Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti yli 50 hengen yleisötilaisuuksiin kohdistuu rajoituksia 16. joulukuuta asti. Tästä johtuen Turun Palloseura ottaa koronapassin käyttöön kotiotteluissaan. Tällä järjestelyllä mahdollistetaan turvallisen ja vastuullisen ottelutapahtuman toteuttaminen TPS:n kotiotteluissa jatkossakin, seura tiedotti.

TPS:n kotiotteluihin pääsee toistaiseksi vain koronapassilla. Kuva TPS:n ja HPK:n ottelusta lokakuussa 2021. Kuva: Lehtikuva

Koronapassi on käytössä myös monissa muissa Turun alueen ottelutapahtumissa, kuten TuTo Hockeyn otteluissa Mestiksessä, TPS:n salibandyotteluissa F-liigassa ja TPK:n Futsal-Liigan otteluissa.

Varsinais-Suomen palloiluseuroista koronapassin käyttöönotosta ovat tiedottaneet myös muun muassa lentopallon Mestaruusliigan joukkueet Hurrikaani-Loimaa ja LP Viesti sekä Korisliigassa pelaava Loimaa Bisons.

HIFK tiedotti, ettei ota koronapassia käyttöönsä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella astuu voimaan ajaksi 25.11.–24.12. määräys, että sisätiloissa voi järjestää korkeintaan 20 henkilön tilaisuuksia, jos kyseessä on seisomakatsomo, eli jos yli 20 henkilöllä yleisöstä ei ole istumapaikkoja. Tilaisuuksien järjestäjä voi ottaa koronapassin käyttöön vaihtoehtona voimassa oleville koronarajoituksille.

Näin ollen esimerkiksi jääkiekon liigaseura HIFK on tiedottanut (siirryt toiseen palveluun), ettei se ota käyttöön koronapassia, koska sen otteluissa katsojille voidaan osoittaa omat paikat.

– Etelä-Suomen aluehallintoviraston torstaina ilmoittaman päätöksen mukaan uudet yleisötilaisuuksien rajoitukset eivät koske tilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. HIFK:n kotiotteluissa jokaisella katsojalla on oma istumapaikkansa. Tästä syystä HIFK ei ota koronatodistusta käyttöön, seuran tiedotteessa kerrottiin.

Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien lisäksi kolmas alue, jolla kokoontumisrajoituksia on toistaiseksi kerrottu otetun tai otettavan käyttöön, on Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alue. Alueella voi järjestää korkeintaan 100 henkilön urheilutapahtumia sisätiloissa, jos on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja.

Tampere-talo siirtyi käyttämään tapahtumissaan koronapassia 17.11. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Rukan maailmancupissa koronapassin esittämällä saa rannekkeen ravintoloihin

Muiden sairaanhoitopiirien alueilla kokoontumisrajoituksia ei ole toistaiseksi tiukennettu, mutta suurissa yleisötapahtumissa voi toki olla omat ohjeistuksensa ja määräyksensä. Tänä viikonloppuna Suomessa järjestetään muun muassa alppihiihdon maailmancupia Levillä. Naiset kisaavat Levillä lauantaina ja sunnuntaina pujottelun maailmancupin osakilpailut.

Tapahtuman nettisivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) käytössä ovat Lapin sairaanhoitopiirin suositukset, kuten maskisuositus sisätiloissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, sekä julkisissa liikennevälineissä.

Maastohiihdon ja yhdistetyn maailmancup käynnistyy Rukalla 26.–28.11., ja mäkihyppymiehet kisaavat Rukalla kauden toisen viikonloppunsa. Tapahtuman nettisivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että yleisön osalta noudatetaan voimassa olevia määräyksiä ja suosituksia, kuten suositusta maskien käytöstä sisätiloissa ja tilanteissa, joissa turvaväliä ei voida pitää.

Yleisötapahtumiin menevien on hyvä muistaa, että vaikka tapahtumaa pääsisi seuraamaan ilman koronapassia (esimerkiksi ulkotilat Levillä ja Rukalla), voidaan sisätiloissa, kuten kahviloissa ja ravintoloissa vaatia koronapassia.

Rukan maailmancupissa on käytössä koronapassi alueen sisätiloissa sijaitsevissa ravintoloissa. Lipunmyynnin portilla asiakkaat voivat esittää koronapassin, jolla saa rannekkeen tapahtuman kaikkiin sisätiloissa sijaitseviin ravintoloihin.

– Lipunmyynnin portilla asiakkaat voivat halutessaan esittää koronapassin, jolla saa rannekkeen tapahtuman kaikkiin sisäravintoloihin. Rannekkeen tunnisteen avulla on mahdollista liikkua ilman, että passia pitäisi olla koko aikaa esittämässä, kertoi MTV:lle (siirryt toiseen palveluun) Rukan maailmancupin pääsihteeri Marika Paananen.

Jos otteluun pääsee ilman koronapassia, virvokkeita nauttimaan ei välttämättä

Aluehallintovirastojen, tapahtumajärjestäjien ja kuntien määräykset ja ohjeistukset voivat muuttua, joten ajantasainen tilanne kannattaa aina tarvittaessa tarkistaa järjestäjän nettisivuilta – tai varautua koronapassin näyttämiseen. Esimerkiksi Lahden Pelicansin kehitysjohtaja Jesse Pyykkö kertoi keskiviikkona, että Pelicans aikoo ottaa koronapassin käyttöön huonontuneen koronatilanteen vuoksi.

Pyykön mukaan aiheesta on keskusteltu seurassa, mutta päätöksiä siitä milloin ja missä muodossa koronapassi otetaan käyttöön, ei ole vielä tehty.

Myös monet urheiluseurat, jotka eivät koronapassia ottelutapahtuman yleisöltä velvoita, saattavat velvoittaa sen näyttämistä ravintolatiloissaan tai anniskelualueillaan.

Oulun Kärpät kertoi torstaina nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että se ottaa käyttöön koronapassin kotiareenansa ravintolatiloissa, ja että koronapassia vaaditaan kaikilla anniskelualueilla. Rauman Lukko tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että jatkossa koronapassia vaaditaan ravintola Tifosin asiakkailta Lukon perjantai- ja lauantaiotteluiden aikana.

Lue lisää:

Source Link yle.fi