Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_62e53134ccaeebe03915fce1229b15e2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Poliisin epäonnistunut operaatio vaati yhdeksän panttivangin hengen olympialaisissa – media­tiedot: uhrien omaisille luvassa viimein korvauksia – Uutisalue

Poliisin epäonnistunut operaatio vaati yhdeksän panttivangin hengen olympialaisissa – media­tiedot: uhrien omaisille luvassa viimein korvauksia

Münchenin 50 vuoden takaiset kesäolympialaiset olivat suomalaisen yleisurheilun juhlaa.

Lasse Virénin ja Pekka Vasalan kultainen puolituntinen jäi urheiluhistoriaan: Virén voitti 5 000 metrin juoksun ja Vasala 1 500 metrin kisan vain lyhyen ajan sisällä toisistaan sunnuntaina, 10. syyskuuta 1972. Sitä ennen Virén otti kultaa kymppitonnin kilpailussa.

Maailmanhistoriaan kisat jäivät ennen muuta attentaatista, jonka toteutti palestiinalainen terroristijärjestö Musta syyskuu.

Terroristit tunkeutuivat kisakylään 5. syyskuuta ja kaappasivat panttivangeikseen joukon Israelin olympiajoukkueen jäseniä. Kaksi vastarintaa tehnyttä urheilijaa ammuttiin heti.

Myöhemmin Saksan poliisi teki pahasti epäonnistuneen yrityksen pankkivankien vapauttamiseksi. Tulitaistelussa ja helikopterin räjähdyksessä kuoli yhdeksän panttivankia, viisi terroristia ja yksi saksalainen poliisi.

Saksan sisäministeri Hans-Dietrich Genscher (vas.) ja keskusteli kaappareiden kanssa kisakylässä 5. syyskuuta 1972.

Operaatiossa kuolleiden israelilaisten omaiset ovat vihdoin päässeet sopimukseen korvauksista Saksan liittovaltion, Baijerin osavaltion ja Münchenin kaupungin kanssa, kertoivat Süddeutsche Zeitung ja useat saksalaismediat keskiviikkona. Der Spiegel kertoo, että presidentinkanslia on vahvistanut tiedot korvauksista.

Mediatietojen mukaan sopimuksen ytimessä on 28 miljoonan euron korvaussumma. Siitä 22,5 miljoonaa maksaisi liittovaltio, viisi miljoonaa Baijerin osavaltio ja 500 000 euroa Münchenin kaupunki.

Attentaatissa kuolleen israelilaisen miekkailijan André Spitzerin lesken Ankie Spitzerin mukaan neuvottelut lopullisesta summasta olivat keskiviikkona vielä kesken.

Jos omaiset hyväksyvät tarjouksen, he saattavat saapua terrori-iskun muistotilaisuuteen Müncheniin 5. syyskuuta. Omaiset hylkäsivät aiemman tarjouksen kolmisen viikkoa sitten ja ilmoittivat boikotoivansa muistotilaisuutta.

Lue lisää: Pieni laatta muistuttaa järkyttävästä tragediasta – tältä paikalta alkoi silmitön verilöyly

Süddeutsche Zeitungin mukaan Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier on ehdottanut saksalais-israelilaisen historioitsijatyöryhmän perustamista selvittämään traagisen tapahtumien tarkkaa kulkua. Steinmeier aikoo myös pyytää omaisilta anteeksi Saksan viranomaisten toimintaa attentaatin ja pelastusyrityksen yhteydessä.

– Sopimus ei voi parantaa kaikkia haavoja. Mutta se avaa ovia molemmin puolin. Tämä yhteisymmärrys merkitsee sitä, että Saksan valtio myöntää vastuunsa ja tunnustaa murhattujen ja heidän omaistensa kauheat kärsimykset, joita me kokoonnumme muistamaan tulevalla viikolla, Steinmeier sanoi keskiviikkona julkaistussa lausunnossa.

Panttivankien pelastusyritys Fürstenfeldbruckin lentokentällä päättyi katastrofiin, kun Saksan poliisi avasi tulen kohti terroristeja hieman yli puoliltaöin 6. syyskuuta. Syntyneen tulitaistelun aikana terroristit muun muassa heittivät käsikranaatin panttivankien kuljetuksessa käytettyyn helikopteriin.

Artikkelia päivitetty klo 18.39: Lisätty Steinmeierin lausunto.

Source Link is.fi