Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0048774d3b8a24ab51537dc6cfd93e47, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Polttoaineen säännöstely vilahtelee jo asiantuntijoiden puheissa – paperisen rekisteriotteen takana on jopa ruudukko sitä varten – Uutisalue

Polttoaineen säännöstely vilahtelee jo asiantuntijoiden puheissa – paperisen rekisteriotteen takana on jopa ruudukko sitä varten

Liikennepolttoaineiden pula ja pilviin karkaavat hinnat ovat uutisten kärkiaiheita harva se päivä. Viimeksi tällä viikolla kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääjohtaja Fatih Birol varoitteli saksalaislehti Der Spiegelissä siitä, että löpö voi loppua.

Ajatus säännöstelystä on kuin tuulahdus 1940-luvulta, mutta sekin sana pulpahtaa pintaan yhä useammin. Esimerkiksi sveitsiläisen öljy-yhtiö Vitolinin toimitusjohtaja Russell Hardy väläytti jo maaliskuussa säännöstelyn mahdollisuutta Financial Timesissa.

Säännöstelystä on puhunut myös tutkimusyhtiö Energy Aspectsin Amrita Sen.

Yhdysvalloissa öljymiljardööri John Catsimatidis on samoilla linjoilla.

– En yllättyisi, jos dieseliä ryhdyttäisiin säännöstelemään itärannikolla tänä kesänä, Catsimatidis totesi Bloombergille pari viikkoa sitten.

– Juuri nyt varastot ovat vähissä ja voimme nähdä pulaa tulevina kuukausina.

Varastot ovat vähissä, koska koronapandemian aikana polttoaineiden kysyntä romahti ja tuotantokapasiteettia vähennettiin olan takaa. Kävi kuitenkin niin, että talous räjähti kasvuun nopeammin kuin kukaan osasi odottaa. Tuotanto ei pysynyt vauhdissa.

Ja tämän päälle syttyi vielä Ukrainan sota, jonka seurauksena esimerkiksi EU ilmoitti lopettavansa polttoaineostot Venäjältä.

Tankki täyteen ja raksi ruutuun

Auton rekisteriotteen takapuolella oleva ruudukko, jossa on numerot yhdestä kymmeneen.
Juha-Matti Mäntylä / Yle

Harva suomalaisautoilija lienee huomannut, että rekisteriotteesta löytyy ruudukko polttoaineen säännöstelyssä tarvittavia merkintöjä varten.

Nuorille autoilijoille koko rekisteriote on vieras, sillä nykyisin auton tiedot tarkistetaan suoraan sähköisistä järjestelmistä. Paperisen otteen saa kuitenkin katsastuskonttorilta esimerkiksi ulkomaanmatkaa varten.

Mutta voiko sääntelyä suorittaa ilman paperia ja ruudukkoa?

Liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö Olli-Pekka Rantalan mukaan valmius siihen on olemassa.

– Tällä hetkellä tilanne ei ole huolestuttava. Polttoaineiden saatavuus ja riittävyys on turvattu. Läntisiltä markkinoilta on tullut merkittävä osa polttoaineista jo ennen Ukrainan kriisiä, Rantala sanoo.

Rantala korostaa myös varmuusvarastojen merkitystä. Suomessa on varastoituna viiden kuukauden normaalikulutusta vastaava määrä polttoaineita.

– Hintojen nousu on ikävä tosiasia, mutta se ei tarkoita, että polttoaine olisi loppumassa. Eikä ole näkyvissä kriisiä, joka voisi johtaa säännöstelyyn.

Suunnitelmia säännöstelyä varten on kuitenkin Rantalan mukaan tehty, ja toimintaa myös harjoitellaan säännöllisesti.

– Nämä ovat prosesseja, joita ihan normaalina aikana käydään läpi viranomaisten ja polttoaineiden myyntiketjujen kanssa.

Yksityiskohdista hän on kuitenkin vaitonainen.

– Yleisellä tasolla sellaisessa tilanteessa, jossa valmiuslaki olisi otettu käyttöön, työ- ja elinkeinoministeriö säätäisi asetuksella miten varastoja kohdistettaisiin liikenteeseen, maatalouteen, energiantuotantoon, teollisuuteen, lämmitykseen ja niin edelleen. Sen jälkeen liikenne- ja viestintäministeriö päättäisi, miten se jakautuisi eri liikennemuotojen kesken ja lopulta Traficom toteuttaisi toimet yhdessä ely-keskusten ja poliisin kanssa, Rantala sanoo.

Sitä hän ei kerro, millä tavoin rekisteriotteen takapuolelle painettu ruudukko korvattaisiin.

– Aika oli joka tapauksessa ajanut sen maailman ohi. Tänään suuressa osassa jakeluasemia ei ole henkilökuntaa ottamassa vastaan kuponkeja.

Voit keskustella aiheesta 3.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Energiajärjestö varoittaa bensapulasta: Suomessa vaikutus voi näkyä hurjina litrahintoina, lentojen kallistumisena tai jopa nopeusrajoitusten alentamisena

Source Link yle.fi