Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_21b976edcbc0f73823aa2417855ef8e7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Presidentti Joe Biden ja pääministeri Rishi Sunak tapaavat Belfastissa – keskiössä rauha ja kauppa – Uutisalue

Presidentti Joe Biden ja pääministeri Rishi Sunak tapaavat Belfastissa – keskiössä rauha ja kauppa

Vierailullaan Yhdysvaltojen presidentti juhlistaa Pohjois-Irlannin 25-vuotista rauhansopimusta. Belfastista Biden jatkaa matkaa Irlannin tasavaltaan, jossa hänellä on sukujuuret.

Joe Biden ja Rishi Sunak aloittivat tapaamisensa Belfastissa kahvilla.

Biden on aloittanut Pohjois-Irlannin pääkaupungissa tapaamisen Britannian pääministerin Rishi Sunakin kanssa. Ensitöikseen johtajat joivat kahvia.

Tänään hän tapaa myös Pohjois-Irlannin poliittista johtoa ja pitää puheen Ulster -yliopiston uudella kampuksella. Voit seurata puhetta myöhemmin tässä artikkelissa.

Bidenin nelipäiväinen vierailu Belfastissa ajoittuu Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen juhlintaan. Pitkänperjantain sopimus solmittiin 25 vuotta sitten, 10. huhtikuuta vuonna 1998.

Matkan on tarkoitus myös edistää Pohjois-Irlannin ja Yhdysvaltojen välisiä kauppasuhteita.

Bidenin odotetaan puheessaan kehuvan Pohjois-Irlannin kehitystä.

Mies kantaa Yhdysvaltojen lippua, johon on kirjoitettu maiden nimiä, joissa Yhdysvallat on käynyt sotia.

Mielenosoittaja Belfastissa Ulster-yliopiston edessä ennen Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin puhetta. Kuva: EPA-EFE

Vierailua varjostavat poliittiset jännitteet

Pitkänperjantain sopimus lopetti 30 vuotta jatkuneet väkivaltaisuudet brittihallintoa kannattavien protestanttisten unionistien ja Irlantiin liittymistä halunneiden katolisten tasavaltalaisten välillä. Poliittiset jakolinjat ovat kuitenkin yhä näkyvissä.

Vain päivää ennen Bidenin vierailua joukko naamioituneita ihmisiä hyökkäsi palopommein poliisiautoa vastaan Londonderryssä, joka sijaitsee Irlannin tasavallan rajan tuntumassa. Hyökkäys tehtiin laittoman tasavaltalaisten marssin aikana.

Pohjois-Irlannissa on ajoittaista väkivaltaa, jonka takana ovat rauhansopimuksen vastustajat. Jännitteitä on lisännyt EU-ero brexit, jonka seurauksena aloitettiin tullitarkastukset Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä. Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja pysyi avoimena.

Protestanttiset unionistit vastustavat rajaa merellä. Kiistaa on yritetty ratkoa EU:n ja Britannian välillä niin sanotulla Windsorin sopimuksella. Sitä ei ole kuitenkaan saatu voimaan.

Kiistojen takia Pohjois-Irlannin alueparlamentti on ollut toimintakyvytön yli vuoden ajan unionistipuolue DUP:n boikotoidessa sitä. Alueparlamentin vaalit voitti viime vuonna ensimmäistä kertaa tasavaltalaismielinen Sinn Fein -puolue.

Biden matkustaa jo tänään Irlannin tasavaltaan, jossa hän viettää useita päiviä ja tapaa muun muassa etäisiä sukulaisiaan.

Uutinen päivittyy.

Source Link yle.fi