Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dd26138a60cecae7e0c2be815a5f3812, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puola kertoo hajottaneensa Venäjälle tiedustelutietoa keränneen vakoojaryhmän – Uutisalue

Puola kertoo hajottaneensa Venäjälle tiedustelutietoa keränneen vakoojaryhmän

Puolalaisen RMF-radiokanavan mukaan epäillyt saatiin kiinni, kun tärkeiden junaratojen varsilta ja risteyksistä löytyi kymmeniä piilokameroita, jotka nauhoittivat ja välittivät tietoa liikenteestä.

Puolilähikuvassa mustaan takkiin pukeutunut mies puhuu mikrofoniin. Hihassa Puolan lippu. Taustalla maastokuvioiseen uniformuun pukeutunut henkilö.

Puolan sisäministeri Mariusz Kamiński tiedotustilaisuudessa marraskuussa Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Puola alkoi viime vuonna rakentaa rajalle aitaa estääkseen Valko-Venäjän hybridisodan. Valko-Venäjä ja Venäjä ovat läheisiä liittolaisia. Kuva: AOP

Puolan vastatiedustelu on hajottanut Venäjälle tiedustelutietoa keränneen vakoojaryhmän, kertoo maan sisäministeri Mariusz Kamiński.

Kamińskin mukaan ryhmään kuului yhdeksän henkilöä, jotka kaikki ovat nyt pidätettyinä. Ryhmän kerrotaan valmistelleen Ukrainaan johtaviin rautateihin kohdistuvaa sabotaasia. Ryhmän kerrotaan lisäksi valvoneen kyseisiä rautateitä.

– Viime päivinä on pidätetty yhdeksän ihmistä, joiden epäillään tehneen yhteistyötä Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n kanssa.

– Epäillyt harjoittivat tiedustelutoimintaa Puolaa vastaan ja valmistelivat sabotaaseja Venäjän tiedustelupalvelun pyynnöstä, Kamiński kertoi tiedotustilaisuudessa.

Epäiltyjen kansallisuuksista Kamiński ei kertonut tarkkaa tietoa. Hänen mukaansa epäillyt ovat kuitenkin ”ulkomaan kansalaisia Puolan itäpuolella sijaitsevista maista”.

Kamińskin mukaan kuudelle epäillylle on jo luettu syytteet vakoilusta Venäjän hyväksi ja osallistumisesta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan. Hän lisäsi, että kolmen muun osallisen syyteprosessi on vielä kesken.

Puolan vastatiedustelu takavarikoi ryhmän käyttämiä kameroita, elektronisia laitteita sekä GPS-lähettimiä, jotka oli tarkoitus asentaa Ukrainaan suuntaaviin kuljetuksiin, Kamiński kertoo.

– Ryhmän oli myös saanut käskyn harjoittaa propagandatoimintaa Puolan ja Ukrainan välisten suhteiden horjuttamiseksi. Heille oli maksettu tästä toiminnasta, Kamiński lisäsi.

Ryhmän piilokameroita löydettiin junaratojen liepeiltä

Yksityisen puolalaisen RMF-radiokanavan mukaan epäillyt saatiin kiinni, kun tärkeiden junaratojen varsilta ja risteyksistä löytyi kymmeniä piilokameroita, jotka nauhoittivat ja välittivät tietoa liikenteestä.

Valtaosa löydettiin maan kaakkoisosaan johtavilla rautatieosuuksilla kuten lähellä lentokenttää, joka on yksi tärkeimmistä Ukrainaan suuntautuvien länsimaisten aseiden ja ammusten kuljetuspisteistä.

Viranomaiset ovat nyt korkeassa valmiustilassa, ja rautateiden ja strategisen infrastruktuurin turvallisuutta on vahvistettu, RMF kertoo.

Puola on tukenut Ukrainaa merkittävästi Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan jälkeen. Maa on vastaanottanut yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista pakolaista ja toimittanut Ukrainalle sotilasapua, kuten taistelupanssarivaunuja.

Lähde: Reuters, STT

Source Link yle.fi