Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e4ae8fd7ddf63990558b8222871f1db4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puola rajoittaa Valko-Venäjän rajalle pääsyä kuukausien ajan – Pattitilanne rajalla jatkuu – Uutisalue

Puola rajoittaa Valko-Venäjän rajalle pääsyä kuukausien ajan – Pattitilanne rajalla jatkuu

Puola rajoittaa Valko-Venäjän raja-alueelle pääsyä tiukasti maaliskuun alkuun asti. Kolmen kilometrin säteelle rajasta saavat mennä vain siellä asuvat, työskentelevät tai opiskelevat.

Rajoitus on seurausta Puolan ja Valko-Venäjän välisistä jännitteistä. Valko-Venäjä on ohjannut Puolan rajalle tuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita.

Tilanteen takia raja-alueelle julistettiin syyskuussa hätätila, joka korvautuu tästä päivästä voimaan tulleella rajoituksella.

Lisäksi parlamentti antoi sisäministerille valtuudet määrätä tarvittaessa turvallisuustilanteen perusteella pääsykiellon 15 kilometrin päähän rajasta ulottuville alueille. Sisäministeri tekee päätöksiä kieltoalueen laajentamisesta tarvittaessa rajavartioston johdon suosituksesta.

Parlamentin ylähuone esitti, että toimittajat olisivat päässeet raja-alueelle kiellon aikana, mutta alahuone hylkäsi esityksen. Toimittajat tarvitsevat raja-alueelle päästäkseen luvan rajavartioston johdolta.

Maanantaina rajan yli yritettiin 134 kertaa

Puolan hallituksen mukaan raja-alueen pääsykiellolla helpotetaan rajavartioston ja sotilaiden työtä. Rajalle on siirretty tuhansia sotilaita.

Kiellon odotetaan helpottavan myös rajalle pystytettävän 5,5 metriä korkean aidan rakentamista. Jo ennestään rajalle on pystytetty piikkilanka-aitaa.

Siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita on edelleen leiriytynyt Valko-Venäjän puolelle. Tilanne on viime päivinä rauhoittunut, mutta rajan yli yrittää yhä joka yö ihmisryhmiä. Puolan rajavartioston mukaan maanantaina rajan yli yritettiin 134 kertaa.

Puolan mediassa on arvioitu, että 12 ihmistä on kuollut rajalla tähän mennessä.

Puolan oppositio ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet pääsykieltoa raja-alueelle. Niiden mukaan hätätilatoimet antavat sisäministeriölle liikaa valtaa.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi