Banner Before Header

Puolan pääministeri syyttää Putinia siirtolais­kriisin suunnittelusta

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti Venäjän presidentti Vladimir Putinia siirtolaiskriisin juonimisesta, BBC uutisoi. Morawieckin mukaan Valko-Venäjää diktaattorin elkein hallitseva Aljaksandr Lukashenka organisoi siirtolaisvirran kulkemaan Valko-Venäjältä Puolaan, mutta operaation takapiru on Moskovassa.

– Tämä hyökkäys, jota Lukashenka toteuttaa, sen suunnittelija on Moskovassa ja se suunnittelija on presidentti (Vladimir) Putin.

Pääministeri syytti venäläisiä ja valkovenäläisiä johtajia yrityksistä aiheuttaa epävakautta Euroopan unioniin antamalla siirtolaisten vapaasti matkustaa Valko-Venäjän halki Euroopan unionin alueelle. Morawieckin mukaan tilanne oli ”uudentyyppinen sota, jossa ihmisiä käytetään kilpinä”.

Puolalaisia sotilaita vartioimassa Valko-Venäjän vastaista rajaa.

Ainakin 2 000 siirtolaista on jumissa Puolan vastaisen rajan tuntumassa Valko-Venäjällä kylmissä olosuhteissa. Lukashenka on kiistänyt lähettäneensä siirtolaisia rajalle kostoksi Euroopan unionin pakotteista.

Lukashenka ja Putin keskustelivat tiistaina tilanteesta Valko-Venäjän ja Puolan rajalla. Valko-Venäjän mukaan Putin ja Lukashenka ovat erityisen huolissaan Puolan asevoimien joukoista rajalla ja Puolan ”ankarista toimenpiteistä rauhanomaisia ihmisiä kohtaan”. Puola ilmoitti maanantaina lähettävänsä 12 000 sotilasta rajalle.

– Tämä on todellinen ongelma, joka koskee Valko-Venäjää ja Puolaa. Olemme tietysti hyvin huolissamme, kommentoi Putinin tiedottaja Dmitri Peskov aiemmin päivällä tilannetta.

Source Link is.fi