Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_62a55bdf91e0b4a458c81a9bb699d30a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Putin on soluttautunut Eurooppaan – nämä tahot pelaavat Venäjän pussiin – Uutisalue

Putin on soluttautunut Eurooppaan – nämä tahot pelaavat Venäjän pussiin

TARTTO Laitaoikeistolle povataan äänivyöryä, kun eurooppalaiset äänestävät kahden kuukauden päästä uudesta EU-parlamentista.

Se sopii Venäjän presidentille Vladimir Putinille, joka on järjestelmällisesti luonut kytkökset useisiin europpalaisiin äärilaitojen puolueisiin.

– Venäjällä on pitkään ollut suunnitelma hajottaa Eurooppaa sisältä päin. Se on soluttautunut Euroopan demokraattisiin instituutioihin ja mediaan, sanoo Tarton yliopiston professori Stefano Braghiroli.

Braghiroli on tutkinut Putinin valtaa Euroopassa ja avaa nyt Ylen haastattelussa, mitä Putinin vaikuttamisesta on syytä tietää.

Italialainen puolikalju mies hymyilee leveästi.

Tarton yliopiston professori Stefano Braghiroli on tutkinut Putinin kytköksiä Euroopan sisällä. Kuva: Rain Kooli / Yle

– Näistä poliittisista toimijoista tulee ikään kuin ”Troijan hevosia” eurooppalaisen demokratian sisällä.

Troijan hevosella tarkoitetaan vihollisen viattomalta näyttävää tekoa, joka paljastuukin murskavoitoksi.

Kuinka Putin toimii Euroopassa?

Putinin ase on jo pitkään ollut korruptio. Hän käytti sitä vuosien ajan myös Ukrainassa: lahjoi poliitikkoja ja valmisteli näin maaperää hyökkäykselle helmikuussa 2022. Nyt Putin käyttää samaa taktiikkaa heikentääkseen Eurooppaa sisältäpäin.

Tuorein esimerkki on Tšekin ja Belgian viranomaisten viikko sitten paljastama, Euroopassa toiminut Venäjän propaganda- ja korruptioverkosto. Verkoston takana on Putinin läheinen ystävä, maanpetossyytteen saanut ukrainalainen poliitikko ja oligarkki Viktor Medvedtšuk.

Medvedtšuk maksoi Euroopan parlamentin jäsenille Venäjän etujen edistämisestä. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan lahjusten saajien joukossa oli saksalaisia, ranskalaisia, puolalaisia, hollantilaisia, belgialaisia ja unkarilaisia europarlamentaarikkoja.

Mutta miten Putin on onnistunut lisäämään vaikutusvaltaansa Euroopassa samaan aikaan, kun länsi ja Eurooppa ovat yhdellä suulla tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan?

Braghirolin mukaan Putin puhuttelee taitavasti erityisesti laitaoikeiston puolueita. Hän korostaa ”perinteisiä perhearvoja” ja vahvaa johtajuutta. Se näyttää purevan.

– Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan EU:n laitaoikeistossa oli jopa avointa Putinin ihailua, Braghiroli toteaa.

Braghirolin mukaan ei ole salaisuus, että Venäjä on suoraan rahoittanut näiden puolueiden edustajia.

– Venäläiset pankit ovat antaneet edullista lainaa esimerkiksi Italian Pohjoisen liitto -puolueelle, sanoo Braghiroli.

– Ja rahoitus merkitsee aina riippuvuutta.

Rahan lisäksi tärkeää on Venäjän tarjoama ideologinen tuki, sanoo Braghiroli. Putin korostaa vahvaa johtajuutta ja pitää liberaalia demokratiaa uhkana.

Robert Fico puhuu mikrofoniin ja viittoo kädellään.

Slovakian pääministeri Robert Fico uhoaa aikovansa estää Ukrainan liittymisen Natoon. Kuva: Martin Divisek / EPA

Braghiroli huomauttaa, että kyse ei ole vain äärioikeistosta. Putinin tukijoita löytyy myös vasemmasta äärilaidasta.

– Äärivasemmiston radikaaleja puolueita Euroopassa yhdistää Venäjään side, joka on perua Neuvostoliiton ajalta. Nämä puolueet eivät pysty katkaisemaan sidettä ja luopumaan yhteydestään nykypäivän Venäjään, sanoo Braghiroli.

Mielenosoittaja pitelee Putinin kuvaa.

Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa osoitettiin mieltä Putinin puolesta iskulauseilla: ”Emme ole puolueettomia! Olemme Venäjän kanssa!” joulukuussa 2022. Kuva: Spasiyana Sergieva / Reuters

Missä Putinin lonkerot ovat syvimmällä?

Braghiroli luettelee viisi EU-maata, joissa tuki Venäjälle on vahvaa. Ne ovat Italia, Kreikka, Unkari, Slovakia ja Bulgaria.

Stefano Braghirolin mukaan Putinin tukijoiden kytkökset pitää tuoda näkyviksi.

Euroopan yhtenäisyyden kannalta ongelmallisimpia ovat hänen mukaansa Unkari ja Slovakia, joissa maan johdossa ovat Putinin äänitorvet.

Unkarin presidentti Viktor Orbán muun muassa onnitteli Putinia ”uudelleenvalinnan johdosta” Venäjän niin kutsuttujen presidentinvaalien jälkeen.

Slovakiassa puolestaan presidentinvaalit voitti viime sunnuntaina Venäjä-myönteinen Peter Pellegrini.

Kansalaisten keskuudessa vahvin tuki Venäjälle löytyy Bulgariasta, Kreikasta ja Kyprokselta, joilla on maahan historiallisia ja ortodoksisuuden kautta uskonnollisia kytköksiä, sanoo Braghiroli.

Putin sytyttää kynttilän kirkossa Kreikassa.

Vladimir Putin Kreikan Athoksen pääkirkossa. Ortodoksisuus yhdistää Kreikkaa ja Venäjää. Kuva: EPA/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Länsi-Euroopassa Venäjän tukijoita löytyy lähinnä äärioikeistoa kannattavien joukosta.

Puolueet ovat rakentaneet suhteita Venäjään pitkään.

– Esimerkiksi Italian ja Ranskan oikeistopuolueet luottavat edelleen tähän yhteyteen. Sitä ei korosteta, mutta ei sitä hylätty ole, Bragghiroli sanoo.

Ja Putin tekee kaikkensa, että esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa populistiset äärioikeiston puolueet voittavat, professori arvioi.

”Sotaväsymyksen” takana Putin

Maiden Venäjä-myönteisyys paljastuu niiden suhtautumisessa Ukrainan tukemiseen.

Heti sodan alussa moni puolue, jolla oli ennen erittäin hyvät ja tiiviit yhteydet Putinin puolueeseen, otti etäisyyttä tai yritti peitellä yhteyttä Venäjään. Braghirolin mukaan näin tekivät esimerkiksi Vaihtoehto Saksalle, Ranskan Kansallinen liittouma ja Italian Pohjoinen liitto.

– Ne muotoilivat ”kertomuksensa” uudelleen ikään kuin kansallisen edun kannalta hyväksi. Ja piilottavat taustalla olevan motiivin, eli Venäjän edun, Braghiroli toteaa.

Nyt nämä puolueet Braghirolin mukaan perustelevat Ukrainan tukemisen lopettamista omien maidensa kansallisella edulla.

– Näin ne verhoavat Venäjän edun ajamisen yleiseen ”sotaväsymykseen”.

Ajatuspaja European Council on Foreign Relations toteutti tammikuussa kyselyn 12 EU-maassa. Sen mukaan eniten Venäjän voittoon uskovat unkarilaiset, italialaiset ja kreikkalaiset.

Esimerkiksi EU:n kannalta vaikutusvaltaisessa Italiassa vastaajista 52 prosenttia haluaa hallituksensa taivuttelevan Ukrainan suostumaan kompromissiin, kun vain 18 prosenttia haluaa hallituksen tukevan Ukrainan tavoitetta Venäjän miehittämien alueiden takaisin saamiseksi.

Vahvimmin Ukrainan tukemista kannattivat Puolan, Portugalin ja Ruotsin kansalaiset. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Suomalaiseen ja pohjoismaiseen korvaan kuulostaa jopa uskomattomalta, että EU-maiden puolueet tapaavat Venäjän johtoa ja käyvät vierailulla Moskovassa.

Putin ja Orban tapaavat ja keskustelevat

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Pekingissä, Kiinassa lokakuussa 2023. Kuva: EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV /SPUTNIK / KREMLIN POOL

Braghirolin mukaan Pohjoismaat ja Baltian maat eroavat Etelä- ja Länsi-Euroopan maista siinä, että niiden oikeistopuolueilla ei ole sympatioita Putinia kohtaan. Päinvastoin.

– Baltian maissa ja Pohjoismaissa tiedetään, millainen neuvostohallinto oli. Ei ole helppoa levittää Venäjä-mielisiä kertomuksia näillä leveysasteilla, Braghiroli toteaa.

Riski venäjämyönteiselle U-käännökselle

EU:n komission johtaja Ursula von der Leyen on suoraan varoittanut, että Ranskan, Saksan ja Hollannin suuret oikeistopopulistiset puolueet ovat ”Putinin ystäviä” ja ”haluavat tuhota Euroopan”.

Braghiroli luottaa siihen, että laitaoikeiston puolueet eivät ole kovin hyviä luomaan vahvaa yhtenäistä ryhmää EU:ssa.

– Mutta jos äärioikeisto, populistit ja radikaali vasemmisto saavat yli kolmasosan eurovaaleissa, on olemassa riski Venäjä-myönteiselle U-käännökselle ja Ukrainan tuen päättymiselle, Braghiroli toteaa.

Millaiseen ihmiseen Putinin puheet kolahtavat?

Putinin puhe vetoaa lännen demokratioissa eniten niihin, jotka tuntevat olevansa jollakin tapaa yhteiskunnan valtavirran ”ulkopuolella”, toteaa Braghiroli. Nämä ihmiset eivät luota valtion instituutioihin, demokratiaan eivätkä valtavirran puolueisiin.

– Venäjä edustaa heidän silmissään jonkinlaista toista Eurooppaa. Sellaista, johon he voivat samaistua, sanoo Braghiroli.

Braghiroli ei halua pelotella, mutta näkee äärioikeiston ja radikaalin vasemmiston kasvun selvänä uhkana.

Braghirolin mukaan paras tapa estää äärilaitojen kasvu on yksinkertaisesti paljastaa niiden yhteydet Venäjään.

– Emme voi ryhtyä oikeustoimiin näitä osapuolia vastaan, mutta voimme paljastaa yhteydet. Sen, kuinka Venäjä käyttää heitä pelinappuloinaan.

Source Link yle.fi