Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3428f99f2e777bea160c07060cbd874a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Putin vaatii kirjallisia takuita, että Nato ei laajene enää lainkaan kohti itää – Uutisalue

Putin vaatii kirjallisia takuita, että Nato ei laajene enää lainkaan kohti itää

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti keskiviikkona Moskovassa vastaan valtuuskirjat useilta ulkomaalaisilta diplomaateilta.

Tapahtuman yhteydessä Putin piti puheen, jossa hän saneli kovia ehtoja Yhdysvalloille ja koko läntiselle yhteisölle.

Putin kertoi haluavansa kirjalliset sopimustakuut siitä, että Pohjois-Atlantin liitto eli Nato ei laajene enää lainkaan kohti itää.

– Yhdysvaltain ja heidän liittolaistensa kanssa käymässämme dialogissa tulemme vaatimaan konkreettisia sopimuksia, jotka sulkevat pois kaikki mahdolliset tulevat Naton etenemiset itään ja meitä uhkaavien asejärjestelmien sijoittamiset Venäjän alueen välittömään läheisyyteen, Putin sanoi puheessaan.

Tässä yhteydessä Putin käytti nimenomaan sanamuotoa ”itään”. Hän ei maininnut erikseen esimerkiksi Ukrainaa tai muita entisen Neuvostoliiton tasavaltoja, vaan korosti tarkoittavansa ”kaikenlaista mahdollista” Naton laajenemista kohti Venäjää. Sanamuodoista voi siten päätellä, että Putin haluaisi kirjalliset takuut niin ikään siitä, että Nato ei ota tulevaisuudessa jäsenikseen myöskään Ruotsia tai Suomea.

Aiemmin keskiviikkona tuli jo tietoon, että Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin torstaina Tukholmassa. Etukäteen on arvioitu, että keskusteluissa on tarkoitus lieventää jännitteitä ja pelkoja uuden, täysimittaisen sodan syttymisestä Venäjän ja Ukrainan välille.

Ennen Lavrovin tapaamista Blinken tapaa myös erikseen Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

Ukrainan ja Venäjän välisissä kiistoissa yksi keskeinen aihe on nimenomaan Venäjän halu estää Ukrainan Nato-jäsenyys. Venäjä on keskittänyt Ukrainan vastaiselle rajalleen yli 100 000 sotilasta, ja Yhdysvallat sekä Nato ovat varoittaneet Venäjää käynnistämästä sotatoimia Ukrainaa vastaan.

Lue lisää: Yhdysvaltain ja Venäjän ulko­ministerit tapaavat Tukholmassa neuvotellakseen Ukrainasta

Putin korosti keskiviikkoisessa puheessaan myös, että Venäjä haluaa Natolta nimenomaan sitovat oikeudelliset takuut, koska hänen mukaansa länsi ei ole aiemmin pitänyt antamiaan suullisia lupauksia.

– Huomautan erityisesti: me tarvitsemme nimenomaan oikeudelliset, juridiset takuut, koska länsimaiset kollegat eivät ole täyttäneet aiemmin antamiaan suullisia vakuutuksia, Putin sanoi.

Putinin mukaan Venäjä haluaa saavuttaa nyt pitkäaikaiset, vahvat ja luotettavat takuut omasta turvallisuudestaan.

– Ehdotamme, että tästä aloitetaan asiaa koskevat neuvottelut.

Putinin mukaan Nato on jo kerran pettänyt Venäjän.

– Kaikkihan tietävät muun muassa, että näissä suullisissa vakuutteluissa luvattiin, ettei Nato tule laajenemaan itään, mutta kaikki tehtiin aivan täysin päinvastoin. Venäjän lailliset turvallisuushuolet jätettiin huomioimatta ja niitä ignoroidaan edelleen, Putin sanoi.

Suullisilla lupauksilla Putin viittaa keskusteluihin, joita Neuvostoliitto kävi Yhdysvaltain ja Naton kanssa siinä vaiheessa, kun Berliinin muuri oli kaatunut marraskuussa 1989. Pian sen jälkeen aloitettiin keskustelut Itä-Saksan ja Länsi-Saksan yhdistymisestä, ja Saksojen jälleenyhdistyminen tapahtui 3. lokakuuta 1990.

Venäjä katsoo Yhdysvaltain luvanneen tuolloin suullisesti, että Nato ei laajene itään. Ongelmallista Venäjän väitteissä on muun muassa se, että vuosina 1989–1990 Naton keskustelukumppanina oli vielä Neuvostoliitto eikä kukaan pystynyt vielä tuolloin aavistamaan, että Neuvostoliitto lakkaisi olemasta kokonaan joulukuussa 1991.

Kun Neuvostoliitto romahti yllättäen kokonaan, se johti puolestaan siihen, että monet Itä-Euroopan maat ja entiset neuvostotasavallat – kuten Baltian maat – ryhtyivät itse hakemaan Naton jäsenyyttä aktiivisesti. Venäjän narratiivin mukaan nimenomaan Nato on sen sijaan itse lähestynyt koko ajan aggressiivisesti Venäjän rajoja haalimalla ja taivuttelemalla itselleen uusia jäsenmaita.

Vladimir Putinin mukaan Venäjä on jo kerran petetty Naton taholta ja nyt Venäjä haluaa uudet, oikeudellisesti sitovat turvatakuut itselleen.

Ladeltuaan nämä vaatimuksensa Putin ryhtyi hieman pehmentämään puhettaan.

– Me emme vaadi itsellemme mitään erityisiä ehtoja. Ymmärrämme, että kaikkien mahdollisten sopimusten täytyy ottaa huomioon sekä Venäjän intressit että euroatlanttisen yhteisön edut. Rauhallinen ja vakaa tilanne täytyy taata kaikille ja se on tarpeen kaikille.

Putin vakuutti myös, että Venäjä on kiinnostunut rakentamaan kansainvälisiä suhteita tasa-arvoisella ja rakentavalla tavalla.

– Toivon, että viette tämän signaalin teidän omien valtioidenne johdolle, Putin sanoi uusille suurlähettiläille.

Source Link is.fi