Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_29deff8b673c50c506f58ae89ce72140, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Putinin lähipiiri voi olla yksi lännen pakotteiden pääkohteita – katso, millaista omaisuutta venäläisoligarkeilla on Euroopassa – Uutisalue

Putinin lähipiiri voi olla yksi lännen pakotteiden pääkohteita – katso, millaista omaisuutta venäläisoligarkeilla on Euroopassa

Jos Ukrainassa syttyy sota ja länsimaat asettavat Venäjälle pakotteita, se voi tuntua ennen kaikkea suomalaisten taloudessa. Yle seuraa tilanteen kehittymistä tässä jutussa.

Venäläiset nimittäin todennäköisesti mätkäisevät heti lännelle vastapakotteita. Sekä vientiin että tuontiin tulisi muureja. Suomalaisten energialaskut saattaisivat kallistua entisestään.

Suomelle Venäjän-tuonnilla on kaikista EU-maista suurin merkitys.

Julkisuudessa on pohdittu jo laajasti, millaisia pakotteita länsimaat voisivat Venäjälle asettaa: pankit mustalle listalle, SWIFT-maksujärjestelmän käytön estäminen, Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönoton evääminen, vientikiellot.

Yhdysvallat ja Britannia aikovat panna jäihin myös Putinin lähipiirin omistuksia ja rahaliikennettä, kertoo muun muassa Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Mustalle listalle joutuisi sekä oligarkkeja että heidän yrityksiään.

Yhdysvallat suunnittelee rankaisevansa tällä kertaa myös venäläisliikemiesten ulkomailla opiskelevaa jälkikasvua (siirryt toiseen palveluun). Se julkisti vuoden 2018 alussa 200 nimen listan Venäjän oligarkeista. Joukosta löytyi kolme nimeä, joilla on bisneksiä Suomessa.

Samana vuonna Yhdysvallat ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) lisäävänsä 24 liikemiestä pakotelistalleen. Nyt tämä lista kasvaisi, jos Venäjä päättää hyökätä Ukrainaan.

Lontoo on venäläisten liikemiesten suosikkikohde

Britanniaan on pesiytynyt viime vuosina suuri määrä venäläistä rahaa. Venäläistä pääomaa (siirryt toiseen palveluun) on niin kiinteistöissä, jalkapallojoukkueessa, tiedotusvälineissä kuin yliopistoissakin.

Ulkoministeri Liz Truss vanno (siirryt toiseen palveluun)i vastikään, että Lontoossa majailevia oligarkkeja vastaan kohdistetaan pakotteita, jos hyökkäys Ukrainaan alkaa – näin tehdään, vaikka Britannian talous kärsisi siitä.

– Lyhyen aikavälin taloudelliset edut eivät voi mennä vapauden ja demokratian säilyttämisen edelle, Truss sanoi.

Kiusalliseksi asian tekee se, että lehtitietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan oligarkit ovat rahoittaneet johtavia poliitikkoja Britanniassa. Myös kuningattaren serkku on sekaantunut (siirryt toiseen palveluun) bisneksiin venäläisliikemiesten kanssa.

Lontoolaisen Chelsea-jalkapallojoukkueen omistaja, venäläinen miljardööri Roman Abramovich (toinen vasemmalta) juhli joukkueensa Mestarien liigan voittoa viime toukokuussa. Chelsean kapteeni César Azpilicueta kuvassa toinen oikealta. Lontoo on saanut liikanimen ”Londongrad”, koska siellä asuu niin paljon venäläisiä oligarkkeja. Kuva: Michael Steele / EPA

EU-maissa veneitä, huviloita ja pankkitilejä

Suomessa venäläiset liikemiehet ovat omistaneet niin kiinteistöjä kuin jääkiekkojoukkueenkin. Lue täältä Yhdysvaltojen pakotelistalla olevasta Rotenbergien perheestä, joka omisti taannoin Jokerit.

Helsingin Hartwall-areenan suuromistajana on yhä Arena Events -yritys, jonka taustalta löytyvät venäläisliikemiehet Gennadi Timtchenko ja Roman Rotenberg.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin kaksi huvijahtia ”Graceful” ja ”Nord” olivat hampurilaisella telakalla vielä viime syyskuussa. Viime viikolla ainakin suurempi alus eli Graceful siirrettiin pois saksalaismedian mukaan, kun uhka lännen pakotteista lisääntyi. Kuva: AOP

Esimerkiksi Saksan telakoilla oli viime vuoden lopussa lukuisten venäläisten liikemiehien luksusjahteja säilytyksessä ja kunnostettavina. Hampurin satamassa oli itse Putinin huvijahtien lisäksi ainakin neljän venäläisen miljardööri-liikemiehen veneitä.

Kyprokselle venäläisiä miljardeja on tuonut ennen kaikkea maan ”kultaisten passien” järjestelmä, jossa ulkomaalaiset saattoivat saada maan kansalaisuuden kahden miljoonan euron sijoitusta vastaan.

Espanjan (siirryt toiseen palveluun) Aurinkorannikolla venäläistä rahaa taas on huviloiden ja asuntojen lisäksi hotelleissa ja yökerhoissa.

Ranskan Riviera on yksi venäläismiljardöörien suosimia kohteita. Heillä on siellä sekä luksusasumuksia Cannes’ista Mentoniin että huvijahteja Saint-Tropez’n satamassa.

Venäläiset oligarkit sijoittavat varojaan ulkomailla useimmiten ulkomaisiin arvopapereihin, kiinteistöihin, yrityksiin, pörssiin, luksuselämäntyyliin sekä kultaan ja koruihin, kävi ilmi konsulttiyhtiö Ernst&Youngin selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) toissa vuonna.

Liikemies Boris Berezovski osti Etelä-Ranskassa sijaitsevan Château de la Garoupe’in linnan alunperin vuonna 1996. Sittemmin se on siirtynyt Roman Abramovichin haltuun. Putinkin on yöpynyt linnassa. Kuva: AOP

”Superrikkaat eivät halua sotaa”

Ukrainalainen korruption vastainen järjestö on vaatinut viime päivinä, että Euroopan maat jäädyttävät oligarkkien omaisuuden ja estävät näiden liikkumisen alueellaan. Antac-järjestö listaa venäläismiljardöörien omaisuutta Twitterissä #BlockPutinWallets-tunnisteella.

Liikemiesten pakotteita on vaatinut (siirryt toiseen palveluun) niin ikään vankilassa viruva venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi. EU ei ole sanktioinut oligarkkeja toistaiseksi mitenkään.

Putinin sota-aikeet ovatkin oligarkkien painajainen, arvioi Center for European Policy Analysis -ajatushautomo analyysissään (siirryt toiseen palveluun). Tämä johtuu juuri siitä, että heidän varallisuutensa on lännessä.

– He todennäköisesti tekevät kaikkensa välttääkseen joutumisen uudelle pakotelistalle, Venäjään erikoistunut tutkija Ksenija Kirillova kirjoittaa.

Ukrainalaisen median (siirryt toiseen palveluun) mukaan monet sikäläiset Venäjän-mieliset liikemiehet ovat lähteneet Kiovasta tilauslennoilla ja yksityiskoneilla esimerkiksi Wieniin, Müncheniin ja Zürichiin viime päivinä.

EU voisi toimia myös tehostamalla rahanpesun ehkäisyä. Viime vuosien useista tietovuodoista on käynyt ilmi, että esimerkiksi Luxemburgin, Kyproksen ja Latvian pankkijärjestelmien kautta kiertää yhä paljon venäläistä rahaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Source Link yle.fi