Banner Before Header

Lapset juovat runsaasti energiajuomia

Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella mahdollisesti jopa puolet maailman lapsista juo energiajuomia viikoittain tai vähintään kerran kuukaudessa.

Tutkimuksessa analysoitiin 15 aikaisemman katsaustutkimuksen aineistoja ja tuloksia, ja niiden perusteella mahdollisesti lähes 70 prosenttia lapsista oli juonut energiajuomia edeltävän vuoden aikana ja noin 50 prosenttia viikoittain tai vähintään kerran kuukaudessa. Tutkimusten laadun vuoksi tuloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

Energiajuomien lähes päivittäinen käyttö liitettiin joissakin tutkimuksissa terveyshaittoihin, mutta tutkimuksista ei voinut päätellä, mistä yhteydet johtuivat. Arviot myös vaihtelivat paljon, ja osa tutkimuksista oli heikkolaatuisia. Tämän vuoksi tuloksia ei tältä osin voi pitää kovin luotettavina ennen parempia lisätutkimuksia.

Suomessa vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn mukaan noin 11 prosenttia peruskoulun 8.–9. luokan pojista ja 5 prosenttia tytöistä juo energiajuomia 3–5 päivänä viikossa. 7 prosenttia pojista ja 3 prosenttia tytöistä juo energiajuomia lähes päivittäin.

Energiajuomia pidetään haitallisina lapsille niiden sisältämän kofeiinin ja sokerin vuoksi. Yksi energiajuomatölkki vastaa kofeiinimäärältään noin kahta desilitraa kahvia. Sokeria siinä on 14 sokeripalan verran. Puolen litran pullossa sokeria on yli 20 palaa.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

Source Link is.fi