Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0ef11b873dcb44fa9e4a7b8a148ee050, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rajua tekstiä Tapparan ruotsalais­valmentajasta – Raimo Summanen ei usko silmiään – Uutisalue

Rajua tekstiä Tapparan ruotsalais­valmentajasta – Raimo Summanen ei usko silmiään

Tapparalla on suuria ongelmia ruotsalaisvalmentajansa Rikard Grönborgin alaisuudessa. Raimo Summasella on painava näkemys siitä, mistä ne johtuvat.

Tappara viiletti syyskaudella SM-liigan piikkipaikalla, mutta edistyneet tilastot paljastivat totuuden: kirvesrinnat voittivat useammin kuin olisivat ansainneet.

Tammikuussa Tapparan uuden ruotsalaiskäskijän Rikard Grönborgin järisyttävän muutostyön riskit ovat konkretisoituneet. Tappara on ajautunut luisuun.

– Tappara on tällä hetkellä sekaisin, jääkiekkoasiantuntija Raimo Summanen linjaa.

Joulutauon jälkeen Tappara voitti kymmenestä seuraavasta ottelustaan ainoastaan kaksi. Summasella on painava näkemys siitä, mistä ongelmat johtuvat.

– Tappara yrittää nyt oikoa pelaamisessaan, mutta pelaajien kyvyt eivät tällä hetkellä kohtaa vaatimustason kanssa, Summanen niputtaa.

Kurkistetaan syvemmälle.

Summanen viittaa oikomisella Tapparan pyrkimykseen kääntää peliä ehdoitta mahdollisimman nopeasti eteenpäin ja karvata kiekon nopeasti itselleen pitkienkin välimatkojen takaa. Tappara yrittää ikään kuin harpata suoraan maalintekoon rakentamatta hyökkäyksiä maltilla tai puolustamatta hetkeäkään kärsivällisesti.

– Parhaat joukkueet pystyvät pelaamaan näin, mutta silloin koko viisikon täytyy olla täydellisesti synkronoitu. Tapparalla se ei tällä hetkellä ole. Silloin pitäisi palata pelaamaan jääkiekkoa niin kuin sipulia kuoritaan: kerros kerrallaan, Summanen analysoi.

Raimo Summanen havaitsee Tapparan pelaamisessa ongelmia. Kuva: Jussi Nukari / IS

Rikard Grönborgilla riittää selvittämistä Tapparan pelillisessä solmussa. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Summanen haukkoi useaan kertaan henkeään, kun hän tapitti tarkoilla silmillään Tapparan ja Jukurien välistä ottelua viime viikolla. Jukurit voitti ottelun niukasti jatkoajalla 3–2, mutta tamperelaisten kannalta peli näytti huolestuttavalta.

Tapparan tavoin ärhäkkänä vastahyökkäysjoukkueena tunnettu Jukurit näet puhkoi kirvesrintojen repaleisen viisikon aivan liian monta kertaa riekaleiksi. Mikkeliläiset karkailivat riistojen jälkeen ylivoimahyökkäyksiin ja jopa läpiajoihin.

– Tappara yritti taas mennä tuhatta ja sataa, mutta pelaajat hukkailivat kiekkoa ihmeellisesti. Suorastaan huolimatonta pelaamista. Moni Tapparan pelaaja pelaa nyt ikään kuin yksin, Summanen paaluttaa.

Moni Tapparan pelaaja pelaa nyt ikään kuin yksin.

Jussi Tapolan ja Jukka Rautakorven menestysvuosina Tappara pelasi aivan päinvastoin kuin nyt. Silloin Tappara sai puolustusvoittoisella, kurinalaisella ja konemaisella pelityylillään vastustajan pikkuhiljaa sortumaan virheisiin ja rokotti niiden jälkeen tylysti. Nyt kirvesrintoja haavoitetaan niin kuin he itse ennen haavoittivat vastustajiaan.

– Tapparan monet avainpelaajat ovat tyyliltään sellaisia, että he viihtyisivät paremmin hieman hitaammassa rytmissä, Summanen muistuttaa.

Tällaisia pelaajia ovat esimerkiksi taitavat Anton Levtchi, Petri Kontiola ja Kristian Tanus, joista jokainen on erinomainen pelin rytmittäjä.

– Koko ajan puhutaan, että peli nopeutuu ja nopeutuu. Mutta totuus on, että parhaat pelaajat osaavat myös hidastaa peliä oikeissa paikoissa, Summanen sanoo.

Keskushyökkääjä Petri Kontiola tuli rytmittämään tamperelaisten peliä kesken kauden. Kuva: Toni Repo / Aamulehti

Summanen analysoi Tapparan otteita edellisen kerran joulukuun puolivälissä, kun joukkue vielä porskutti vakuuttavasti sarjan piikkipaikalla. Kokenut kiekkovalmentaja Summanen näki jo tuolloin Tapparan pelaamisessa uhkakuvia.

– Helposti käy niin, että vastustaja pystyy juoksuttamaan Tapparaa tai saa välit auki. Yleensä sääntö menee niin, että viidestä metristä annetaan paine, mutta Tappara karvaa vastustajan kiekollista pelaajaa välillä 20 metrinkin päästä kahdella hyökkääjällä, Summanen sanoi joulukuussa.

Nyt Tapparalle käy todella usein juuri niin kuin Summanen pelkäsi: vastustajat löytävät Tapparan viisikosta rakoja ja esimerkiksi ohittavat parilla syötöllä Tapparan kaksi kärkiarvaajaa, joista toinen saattaa rynnätä jopa maalin taakse.

Koko ajan puhutaan, että peli nopeutuu ja nopeutuu. Mutta totuus on, että parhaat pelaajat osaavat myös hidastaa peliä oikeissa paikoissa

Mitä nyt on tapahtunut? Miksi Tappara yhtäkkiä häviää, kun syksyllä se jyskytti voitosta toiseen?

Totuus on, että Tapparan voitot olivat silmänlumetta. Alkukaudella tamperelaiset käänsivät otteluita edukseen poikkeuksellisen kliinisen maalinteon tehokkuuden ja timanttisen maalivahtipelin ansiosta.

Kurkataanpa tilastoja.

Tapparan laukaisuprosentti oli vielä joulukuun puolivälissä hämmästyttävästi 15,0. Nyt Tapparan laukaisuprosentti on pudonnut yli seitsemällä prosenttiyksiköllä lukemaan 7,69.. Se on yhä sarjan kovin lukema, mutta pudotus kertoo, että Tappara teki alkukaudella maaleja suhteettoman kovalla tahdilla. Viime kausina liigan korkeimmat laukausprosentit ovat pyörineet 11–12 prosentin tuntumassa.

Maaliodottamaa Tappara on luonut tällä kaudella SM-liigan joukkueista viidenneksi vähiten. Maaliodottaman mukaan Tapparalla pitäisi olla 116,26 maalia, kun toteutunut lukema on 150 maalia.

Tappara toki laukoo hyökkäysalueella maltillisesti, mutta silti tilastoja ei pääse pakoon. Ne osoittavat kylmästi, että Tappara sai alkukaudella enemmän pisteitä kuin ”ansaitsi”. Nyt Tappara maksaa velkojaan onnettarelle.

Viime aikoina jopa Tapparan tähtimaalivahti Christian Heljanko on näyttänyt kuolevaiselta alkukauden hurjan vireen hyydyttyä.

– Heljangolle tulee nyt liikaa suoria hyökkäyksiä. Aiemmin, etenkin viime kausilla, Heljangolle tuli paljon laukauksia siniviivoilta ja huonoista sektoreista. Nyt hän joutuu koko ajan aivan erilaisen haasteen eteen, Summanen on havainnut.

Christian Heljanko joutuu torjumaan laukauksia, jotka lähtevät hänen kannaltaan vaarallisemmista paikoista kuin viime kaudella. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ruotsalaisvalmentaja Grönborg on nyt tiukan paikan edessä.

Tre Kronorin penkin takana kolme maailmanmestaruutta voittaneella luotsilla on paine menestyä, vaikka käynnissä onkin vasta hänen ensimmäinen kautensa Tapparassa.

Grönborg tuli Suomeen valtavirrasta poikkeavan peliajatuksen kanssa, ja jos kausi menee harakoille, ruotsalaisvalmentajan epäilijät eivät ainakaan hiljene.

– Nyt Tapparan peruspelaamisessa on todella isoja aukkoja. Jos peli jatkossakin huojuu näin pahasti, siitä jää vuotava haava pitkäksi aikaa, Summanen arvioi.

Summanen arveli joulukuussa, että kauden vanhetessa Tappara ottaa aktiivisesta pelitavastaan napsun tai pari alaspäin. Toistaiseksi Tappara ei niin ole tehnyt, eikä Grönborg taatusti helposti taivu.

Meinasin ajaa Tammelan torin kulmalla ojaan, kun näin Tapparan mainoksen, jossa hehkutettiin viihdyttävää jääkiekkoa.

Tappara on pyrkinyt markkinoinnissaankin väkisin eroon seuraan vuosia liitetystä, tylsästä ja negatiivisesta trap-stigmasta, joten tuskin seurajohtokaan vaatii Grönborgilta yhtäkkiä muutoksia.

– Meinasin ajaa Tammelan torin kulmalla ojaan, kun näin Tapparan mainoksen, jossa hehkutettiin viihdyttävää jääkiekkoa. Silloin odotukset peliä kohtaan on määrätty jo seurajohdolta. Se ei ole valmentajalle välttämättä helppo asetelma, Summanen muistuttaa.

– Tapparan naapuriseurassa Ilveksessä ei esimerkiksi tällä hetkellä keskitytä mihinkään muuhun kuin voittamiseen. Mutta tuskin tapparahenkiset ihmisetkään tyytyvät välikauteen.

Tappara jyräsi syyskaudella voitosta toiseen. Kevätpuolella se on kaatunut liian usein. Kuva: Kari Mankonen

Tappara pyrkii koko ajan hyökkäämään nopeasti eteenpäin. Kuva: Jukka Ritola / Aamulehti

Ottelu Jukureita vastaan paljasti Tapparasta huolestuttavia asioita. Kuva: Eeva Valtokari / Aamulehti

TapparaA ei tietenkään tohdi laskea pois mestaruustaistelusta. Joukkue on pullollaan erinomaisia pelaajia, vaikka yhdelle eliittiluokan keskushyökkääjälle olisikin tilausta.

Näin ehdottoman jyrkällä peliajatuksella Tappara ei kuitenkaan voi jatkaa. Muuten kilpailijat kiitävät siltä pelillisesti karkuun. Summasen mukaan Grönborgin olisi hieman joustettava ja pelattava monipuolisemmin.

– Tapparan pitäisi saada viisikkoa piirun verran yhteen ja uskaltaa välillä myös vetäytyä sekä hyökätä yhdessä, Summanen ruotii.

– Jos koko ajan hyökkää vain nopeasti, vastustajan on helppo pelata se pois. Silloin Tapparan hyökkäykset jäävät torsoiksi ja johtavat kiekonmenetyksiin ja vastustajan puoli-ilmaisiin vastaiskuihin.

Ihminen on psykologisesti sellainen, että virheet jäävät vahvemmin mieleen kuin onnistumiset. Tämä on Tapparan isoin ongelma tällä hetkellä: virheitä tulee todella paljon verrattuna onnistumisiin.

Raimo Summasen mukaan Rikard Grönborgin olisi hieman joustettava ja pelattava monipuolisemmin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Summanen myös tiputtaisi riskitasoja. Toistaiseksi Grönborgin Tappara ei niin ole välittänyt, jos kiekot hieman karkailevat pelaajilta vaikkapa keskialueella.

– Kiekollisella pelaajalla pitäisi olla tuki lähempänä. Sekin Grönborgin pitäisi ymmärtää, että koko kaukaloa ei saa haltuun. Pelaajilla pitäisi olla vaihtoehtoja, jos tie ylöspäin on tukossa tai karvamaan ei ole mitään järkeä lähteä.

SM-liigan realismi on iskenyt ruotsalaisvalmentajan kasvoille. Kilpailijat ovat nyt oppineet jo tuntemaan ruotsalaisvalmentajan Tapparan ja löytänyt siitä heikkoja kohtia.

On toki mahdollista, että Tappara kärsii tällä hetkellä kuuluisasta ”treenijumista” kovan harjoittelujakson seurauksena. On kuitenkin joukkueelle vaarallista, jos tappioita tulee lyhyessä ajassa liikaa, oli syynä treenijumi tai mikä muu vain asia.

– Ihminen on psykologisesti sellainen, että virheet jäävät vahvemmin mieleen kuin onnistumiset. Tämä on Tapparan isoin ongelma tällä hetkellä: virheitä tulee todella paljon verrattuna onnistumisiin. Se on pelaajille henkisesti raskasta ja rapistaa luottamusta joukkueen valitsemaan suuntaan, Summanen sanoo.

Nyt Grönborgia mitataan. Ruotsalaista epäiltiin siitä, pysyykö hän taktisessa SM-liigassa pelin kehityksen mukana koko kauden läpi. Tällä hetkellä ei näytä hyvältä.

Source Link is.fi