Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af7a369f2d708b2f1610dbfb7f1ed544, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rallikansa raivona – nyt puhuu Esapekka Lappi – Uutisalue

Rallikansa raivona – nyt puhuu Esapekka Lappi

Esapekka Lappi voitti pitkästä aikaa, mutta sai kisaviikonlopusta vasta toiseksi eniten pisteitä.

Kuusi vuotta ja rapiat seitsemän kuukautta siihen päälle. Niin kauan kului aikaa Esapekka Lapin ensimmäisen ja toisen rallin MM-osakilpailuvoiton välissä.

Hyundailla ajava Lappi juhli voittoa sunnuntaina Ruotsissa, mutta maanantaina puolenpäivän jälkeen hän oli jo palannut Suomeen. Tunnelma oli edelleen korkealla.

– Helpottunut olo. Sanotaanko näin, että aika synkältä se näytti syksyllä. Siltä, etten mä toista voittoa enää urallani ota, hän tunnustaa.

Lappi, 33, kiersi vielä viime vuonna täyden MM-sarjan, mutta varsin vaatimattomin tuloksin. Hän keskeytti kolmesti viidessä viimeisessä kilpailussa ja jäi kuljettajien MM-pisteissä kuudenneksi.

Pitkään uskottiin, että kokeneen suomalaisen ura rallin pääluokassa on taputeltu, mutta niin vain Hyundai tarjosi Lapille sopimusta osaan ralleista osallistuvana keikkakuskina.

Ruotsin-ralli oli Lapille kauden ensimmäinen MM-sarjassa.

– Aika freesinä pystyin palaamaan ajohommiin. Ehdin olla mukavasti kotona viime kauden jälkeen. Sain ladattua akkuja ja keskityttyä itseeni sekä perheeseen. Se on tehnyt hyvää myös pääkopalle.

Ykköstila maistui Janne Fermille ja Esapekka Lapille. Kuva: TT NEWS AGENCY / Reuters

Lappi ajautui outoon tilanteeseen heti lauantaina Ruotsissa, kun hänen kanssaan voitosta kisaillut Takamoto Katsuta ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. Edellisenä päivänä penkkaan olivat rysäyttäneet ennakkosuosikeista Kalle Rovanperä ja Ott Tänak.

Kiivas kilvanajo vaihtui hetkessä köröttelyksi, sillä suomalaisen pahimmat uhkaajat olivat reilusti yli minuutin päässä. Olosuhteet olivat vaikeat, ja Lapin ainoana tehtävänä oli pitää kilpuri tiellä.

– Oli tosi ärsyttävää ajella noin 80-prosenttista kyytiä. Se on paljon vaikeampaa kuin täysillä yrittäminen. Auto ei toimi hiljaisemmissa vauhdeissa kuten kuuluisi eikä sitä pysty käyttämään kunnolla.

Lappi ei halunnut ottaa pienintäkään riskiä siitä, että perä kolhaisisi tietä reunustaviin, paksuihin lumipenkkoihin. Hieman leveäksi lipsahtanut ajolinja oli aiemmin käynyt niin Tänakin, Rovanperän kuin Katsutankin kohtaloksi.

– Ykkössija tuli vähän hopeatarjottimella, mutta onneksi ehdimme ajaa perjantaina ihan kilpaakin Kallea, Tänakia ja muita vastaan. Voitto olisi tuntunut kurjemmalta eikä se olisi tuonut lisää itseluottamusta, jos emme olisi pärjänneet heille perjantain ensimmäisillä pätkillä, Lappi ruotii.

Esapekka Lappi joutui ajamaan kieli keskellä suutaan. Kuva: Peo Moller / AFP

Rallin MM-sarjan uusittu pistejärjestelmä on kerännyt rankkaa kritiikkiä Ruotsin-kisan jälkeen. Sitä on luonnehdittu sosiaalisessa mediassa esimerkiksi ”naurettavaksi” ja ”valtavaksi virheeksi”.

Vaikka Lappi voitti itse kilpailun, hän sai vasta toiseksi eniten pisteitä, 19. Paremman saldon keräsi Toyotan Elfyn Evans, joka keräsi yhteensä 24 pinnaa perjantain ja lauantain kolmossijasta, supersunnuntain voitosta sekä Power Stagen kakkossijasta.

Lappia käsittämätön tilanne ei kummemmin kismitä. Hän huomauttaa, että uusi pistesysteemi sopii hyvin hänen kaltaiselleen keikkakuskille. Tallimääräyksiä ei tule enää niin helposti, kun voitolla ei ole niin paljon arvoa pisteiden muodossa.

Yksi asia Lappia kuitenkin ihmetyttää.

– Se on vähän outoa, kun lauantailta saa pisteet matkaansa vain siinä tapauksessa, jos ajaa sunnuntaina maaliin. Mielestäni kisa pitäisi sinetöidä lauantaina ja ajaa sunnuntaina kokonaan uusi kilpailu. Siinä tapauksessa kukaan ei köröttele. Nyt me jouduttiin köröttelemään, koska piti saada auto maaliin.

Lapin lisäksi myös Rovanperä joutui himmailemaan pyhänä, jotta hän ei nappaisi pisteitä tallikaverinsa Evansin nenän edestä.

Lapin tallitoveri Thierry Neuville johtaa kahden kisan jälkeen MM-sarjaa 48 pisteellä. Evans (45 pistettä) on toisena ja Adrien Fourmaux (29) kolmantena.

– MM-tilannehan on nyt melko tasainen. Minusta pisteuudistus vaikuttaa ihan onnistuneelta: sarjaan on tullut lisää tasaisuutta ja mielenkiintoa, Lappi tuumii.

Pieksamäen hurjapää ajaa myös seuraavan MM-osakilpailun maaliskuun lopussa Keniassa. Miehen into on tapissa, vaikka hän ei taistele tällä kaudella maailmanmestaruudesta.

– Menestyminen ja hyvät taistelut sytyttävät edelleen. Ja ajatus siitä, että voi olla paras. Kilpaa ajaminen on siistiä, sen takia tuota hommaa tehdään, Lappi sanoo.

Hänellä on myös perhe elätettävänään.

– Ralli on työtäni, ja siitä saa rahaa. Se on fakta, jota ei kannata pimittää.

Source Link is.fi