Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4df03e6b858dd71f16c495781f395e7a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Revontulilla on vaikutusta talvikuukausien sähkönkulutukseen Suomessa, paljastaa tutkimus – Uutisalue

Revontulilla on vaikutusta talvikuukausien sähkönkulutukseen Suomessa, paljastaa tutkimus

Energian tarvetta talvella voi olla tulevaisuudessa mahdollista ennustaa avaruuden hiukkassäteilyä tutkimalla.

Pallastunturin kupeessa tykkylumipuut heijastuvat valossa, kun taivaalla loimuaa vihreät revontulet.

Revontulia Pallastunturin kupeessa tammikuussa 2023. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Avaruusilmaston tutkimus voisi auttaa ennakoimaan Suomen sähkönkulutusta talvisaikaan.

Oulun yliopistossa on tutkittu avaruuden hiukkassateen eli revontulien vaikutusta pakkasvaihtelua aiheuttavaan polaaripyörteeseen, ja sitä kautta sähkön kulutukseen.

Avaruusilmaston tutkimusryhmässä havaittiin, että hiukkasten polaaripyörteeseen aiheuttamat muutokset selittäisivät jopa puolet Suomen sähkönkulutuksen vaihteluista talvesta toiseen. Talvikuukausiksi on laskettu tammi–maaliskuu.

Vahva polaaripyörre. Yläilmakehässä voimakkaat läntiset tuulet.

Polaaripyörre on tuulialue, joka muodostuu talvella ylempään ilmakehään. Kuva: Yle

Polaaripyörteellä on oma roolinsa talven lämpötiloissa. Heikon hiukkassateen aikana se voi heikentyä ja aiheuttaa pakkasia, näin kävi esimerkiksi alkuvuodesta.

Revontuli-iloitteluna näkyvä voimakas hiukkassade taas vaikuttaa pyörteeseen päinvastoin. Myös ylemmän ilmakehän tuulen suunta päiväntasaajalla vaikuttaa siihen, miten polaaripyörre hiukkassateeseen ylipäätään reagoi.

Kovin pitkälle ei voi ennustaa

Tutkimuksessa hyödynnettiin Energiateollisuuden sähkönkulutustilastoja 1990-luvulta nykypäivään. Niistä poistettiin Suomen lämpötiloihin liittymättömät vaihtelut.

– Tämän jälkeen hiukkassateen vaikutus lämpötilaan ja sähkönkulutukseen paljastui, kertoo väitöskirjatutkija Veera Juntunen tiedotteessa.

Sähkönkulutuksen vaihtelun ennustaminen avaruussäästä esimerkiksi vuoden päähän ei ole vielä mahdollista. Revontulien ilmaantumista on nykytietämyksellä vaikea pitkällä aikavälillä ennustaa, apulaisprofessori Timo Asikainen kertoo Ylen haastattelussa.

Tosin tiedetään, että revontuliaktiivisuus riippuu auringon aktiivisuudesta, joka taas noudattaa 11 vuoden sykliä.

– Revontuliaktiivisuus on huipussaan yleensä tämän syklin laskevalla kaudella, Timo Asikainen sanoo.

Polaaripyörteen kehitystä pystytään nykyisillä säämalleilla ennustamaan noin kahden viikon päähän kohtuullisella tarkkuudella. Avaruuden hiukkassadetta taas pystytään parhaimmillaan ennustamaan vajaan viikon päähän.

Tutkimus aiheen piirissä jatkuu. Polaaripyörteen käyttäytymiselle on luotu karkea todennäköisyysmalli, ja sen soveltamista nyt kartoitetaan.

– Mallin avulla pystytään jo nyt edeltävänä kesänä ennakoimaan tietynlaisia todennäköisyyksiä sille, tuleeko esimerkiksi Suomessa kylmä talvi, vaiko sitten lauhempi. Tätä tietämystä voidaan mahdollisesti hyödyntää sähkön kulutuksenkin osalta.

Timo Asikaisen mukaan tulevaisuuden toiveena on myös se, että hiukkasateisiin liittyviä avaruussääennusteita pystyttäisiin yhä parantamaan.

Source Link yle.fi