Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6dca263a0c3f87c6eb469cbdf28f3ea7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruokavirasto: Akuutti lintuinfluenssaepidemia hallinnassa – Uutisalue

Ruokavirasto: Akuutti lintuinfluenssaepidemia hallinnassa

Ruokavirasto aloittaa tarkastukset kaikilla turkistarhoilla syyskuussa.

Minkki häkissä, häkin päällä kasa rehuseosta. Minkit ja ketut saavat ruoka-annoksensa kerran päivässä. Eläinten rehu sisältää teurasjätteitä ja roskakalaa.

Ruokavirasto tarkastaa kaikki turkistarhat lintuinfluenssan varalta. Tarkastukset alkavat syyskuussa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Akuutti lintuinfluenssaepidemia on hallinnassa, sanoo Ruokaviraston ylijohtaja Pia Mäkelä.

– Kaikilla turkistarhoilla, joilla on todettu tartunta, on ryhdytty hyvinkin voimakkaisiin toimenpiteisiin, Mäkelä sanoo Ruokaviraston parhaillaan käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessa.

Ruokavirasto aikoo tarkistaa kaikki Suomen turkistarhat lintuinfluenssan varalta. Tarkistus alkaa syyskuussa. Tarkastukset alkavat minkkitarhoista ensi tai seuraavalla viikolla. Tavoite on, että minkkitarhat on käyty läpi lokakuun loppuun mennessä. Tarkastettavat eläimet joudutaan lopettamaan.

Osastonjohtaja Terhi Laaksosen mukaan epidemian akuutti vaihe on rauhoittunut.

– Me ei olla todettu tarhoja, joiden tartunnat ja oireet olisivat alkaneet vasta elokuussa. Ja muuttolinnut, erityisesti naurulokit, ovat jo poistuneet tarha-alueilta.

Linnuilla on tänä vuonna tavattu 28 korkeapatogeenista eli suuren taudin aiheuttamiskyvyn omaavaa lintuinfluenssatapausta.

Turkistarhoilla lintuinfluenssaepidemia alkoi heinäkuun puolivälissä. Tähän mennessä turkistarhoilla on todettu 26 lintuinfluenssatapausta.

Turkiseläinten tartunnat ovat peräisin linnuilta. Joillakin turkistiloilla on todettu mutaatioita, jotka edesauttavat viruksen leviämistä nisäkkäissä. Virus ei ole Suomessa tarttunut ihmiseen.

Artikkeli päivittyy.

Lue lisää:

Tartunta-alueella työskentelevä viranomainen: Suojautuminen turkistarhoilla on parantunut – Yle seuraa lintuinfluenssan vaikutuksia

Virologi varoittaa: Lintuinfluenssavirus turkistarhoilla on iso uhka, kun ihmisten influenssakausi alkaa

Source Link yle.fi