Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7b29d175828bc707756f9ebcaff39a25, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsi maksaa EM-pelaajilleen kolme kertaa enemmän kuin Helmarit saavat – näin Palloliitto kommentoi – Uutisalue

Ruotsi maksaa EM-pelaajilleen kolme kertaa enemmän kuin Helmarit saavat – näin Palloliitto kommentoi

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen urakka Englannin EM-turnauksessa alkaa tällä viikolla.

Euroopan jalkapalloliitto Uefan maksama palkintorahapotti on tuplaantunut viiden vuoden takaisten EM-kisojen kahdeksasta miljoonasta eurosta.

Summat ovat silti pieniä miehille maksettavien palkintorahojen rinnalla. Pelkästään Huuhkajien osallistuminen viime kesän EM-karkeloihin toi Palloliiton kassaan 9,25 miljoonaa euroa.

Helmarien osallistumisbonus on 600 000, noin 15 kertaa Huuhkajien pottia pienempi. Ero selittyy mittavalla erolla miesten ja naisten turnausten kaupallisessa arvossa.

Palloliitto jakaa osallistumisbonusta Helmareille suhteessa saman verran kuin viime kesänä Huuhkajille. Pelaajien osuus on noin 30 prosenttia, kuten maajoukkuesopimuksiin on kirjattu.

Helmarien EM-ryhmälle jaettavaksi se tietää pyöreästi 180 000 euroa, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti vahvistaa.

Pelaajaa kohti se tietää vajaata 8 000 euroa, kun Huuhkajien pelaajat nettosivat yli satatuhatta euroa.

Ari Lahti toimii Palloliiton puheenjohtajana.

Osallistumisbonuksen päälle Uefa maksaa suoritusperusteisia bonuksia. Alkulohkon ottelun voitosta saa satatuhatta euroa, jatkoon pääsystä 205 000. Mikäli Helmarit voittaisivat jokaisen turnausottelunsa, kokonaispotti olisi reilut kaksi miljoonaa euroa.

Myös suoritusperusteisista bonuksista 30 prosenttia jaetaan pelaajille.

– Miesten osalta oli myös näin. Tanska-voitosta tuli noin miljoona euroa. Siitä kolmasosa meni pelaajille. Periaatteet ovat ihan samat miesten ja naisten osalta, Lahti selventää.

Pelaajille maksettavat päivärahat ovat miehille ja naisille euromääräisesti samat, verottajan määrittämät enimmäissummat.

Viime kesän miesten EM-turnauksessa Palloliitto teki kulujen ja pelaajabonusten jälkeen voittoa noin neljä miljoonaa euroa. Rahat investoitiin suomalaisen jalkapallon kehittämiseen liiton uuden nelivuotisen strategian mukaisesti.

Naisten EM-turnauksella Palloliitto ei lähtökohtaisesti tee voittoa. Palkintorahat uppoavat turnauskulujen kattamiseen.

– Valmistautumiseen on haluttu tarjota mahdollisimman hyvät olosuhteet. Hyvä ja laadukas valmistautuminen vie itsessään suhteellisen ison osa, Kansallisen liigan toiminnanjohtaja Heidi Pihlaja sanoo.

– Loppupeleissä Uefan korvaukset eivät niin isoja ole, että niillä olisi valtavan suurta merkitystä strategiseen kehittämiseen kuin miesten korvauksilla on Suomen mittakaavassa.

Jos Suomi menestyy ja suoritusbonukset tuovat voittoa Palloliiton kassaan, ne investoidaan Ari Lahden mukaan suomalaisen jalkapallon kehittämiseen – kuten meneteltiin vuosi sitten.

Pihlaja taustoittaa, että palkintorahoja ei erikseen korvamerkitä tyttöjen ja naisten jalkapalloon, vaan ne ovat osa isompaa kokonaisuutta.

Heidi Pihjala johtaa Kansallista liigaa sekä koordinoi nais- ja tyttöjalkapallon kehitystyötä.

Talouslehti Forbesin selvityksen mukaan EM-kisoihin osallistuvien maiden pelaajille jakamissa bonuksissa on valtavia eroja.

Ranskan liitto jakaa pelaajilleen rahaa samalla 30 prosentin periaatteella kuin Suomikin.

Turnauksen voittaminen toisi Ranskan pelaajille 25 000 euron bonukset, kun taas Saksan liitto on luvannut voitosta 60 000 euron bonuksen per pelaaja. Tanskalaiset taas saavat osallistumisbonuksena vain reilut 1300 euroa.

Ruotsi maksaa lähes kaikki Uefalta saamat bonukset pelaajilleen. SVT:n mukaan Ruotsin jalkapalloliitto maksaa jo pelkästä osallistumisesta 261 000 kruunua, eli reilut 24 000 euroa pelaajaa kohti.

Summa on yli kolminkertainen Helmarien bonuksiin verrattuna. Lahti sanoo, että Ruotsin tilanteeseen on vaikeaa ottaa kantaa, koska hän ei tiedä päätöksen taustoja.

– Suomessa Palloliitto satsaa merkittävästi naisten jalkapallon kehittämiseen kaikilla tasoilla. Jos ajatellaan esimerkkinä maajoukkuetoimintaa, satsaukset naisten tai tyttöjen maajoukkueiseen ovat merkittäviä.

– Ei olla jakamassa kaikkia panoksia pelkästään yksittäisille pelaajille, vaan panostetaan siihen, että kehitetään jalkapalloa laajemmin ja myöskin naisten osalta. Se oikea tapa tässä hetkessä, Lahti perustelee.

Pelaajille maksettavien bonusten ohella Ruotsin liitto kustantaa kunkin pelaajan omaisille matkat, majoitukset ja otteluliput kahteen sinikeltaisten kisamatsiin.

Suomessa pelaajien perheille on varattu tietty määrä lippuja, mutta perheiden kisareissuja Palloliitto ei kustanna.

Source Link is.fi