Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e333dc2e849c24eeb22c74ac8da06e56, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsi nosti terroriuhkatasoa – Antti Kurra tiivistää videolla, mistä on kyse – Uutisalue

Ruotsi nosti terroriuhkatasoa – Antti Kurra tiivistää videolla, mistä on kyse

Ruotsin terroriuhka-arvio on ollut neljännellä tasolla viimeksi vuosina 2015–16.

Ruotsi nosti viime viikolla terroriuhka-arviotaan tasolta kolme tasolle neljä. Maa on Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan noussut niin sanotusta legitiimistä kohteesta terrori-iskujen ensisijaiseksi kohteeksi.

Uhkatason nostamisen taustalla on maan turvallisuuspoliisi Säpon johtaja Charlotte von Essenin mukaan väkivaltaisen islamistisen terrorin uhka.

Toimittaja Antti Kurra tiivistää alla olevalla videolla, mitä tilanteesta tällä hetkellä tiedetään.

Ruotsissa uhkatasoa arvioidaan viisiportaisella asteikolla, jonka viidennellä eli korkeimmalla portaalla on todella suuri, välitön uhka. Silloin toimijoilla on erittäin todennäköisesti kykyä ja aikomusta toteuttaa iskuja maassa. Tätä tasoa ei ole koskaan otettu käyttöön. Nykyinen eli neljäs taso oli viime kerran käytössä vuosina 2015–16, kun äärijärjestö Isis vaati terroritekoja Eurooppaa vastaan ja Ruotsi oli ottanut vuonna 2015 vastaan paljon pakolaisia.

Pääministeri Kristersson kertoi viime viikolla tiedotustilaisuudessa, että suunniteltuja terroritekoja on estetty. Tarkkaa tietoa operaatioista hän ei antanut, mutta ihmisiä on hänen mukaansa pidätetty Ruotsissa ja ulkomailla.

Kansallisen terroriuhan arviointikeskuksen NCT:n johtaja Ahn-Za Hagströmin mukaan Koraanien polttamiset ovat vaikuttaneet kuvaan Ruotsista muslimivihamielisenä maana. Koraanin polttaminen on Ruotsin lain mukaan edelleen sallittua, mutta useat polttamistapaukset ovat kuitenkin aiheuttaneet vastareaktioita islamilaisessa maailmassa. Terroristijärjestö al-Qaida on jopa vaatinut muslimeja kostamaan Ruotsille.

”Ruotsiin maana viitataan yhä selvemmin kehotuksissa ja propagandassa. Tämä voi inspiroida ja motivoida sekä yksityishenkilöitä että maailmanlaajuisia terrorijärjestöjä”, NCT:n Hägström sanoi.

Ruotsin poliisi vahvistaa uhkatason nostamisen myötä yhteistyötään turvallisuuspoliisi Säpon kanssa. Lisäksi poliisi tiivistää yhteistyötään yleisötilaisuuksien järjestäjien kanssa.

Ruotsiin on yhä turvallista matkustaa, ja Suomen ulkoministeriö kehottaa noudattamaan Ruotsissa tavanomaista varovaisuutta kuten aiemminkin. Moni maa, kuten Yhdysvallat, Britannia, Uusi-Seelanti ja Kanada ovat varoittaneet kansalaisiaan terrori-iskun mahdollisuudesta Ruotsissa.

Source Link yle.fi