Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4bafb5bcd045e8d199e96bd6e24c49d8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsin keskusta­johtajan murha-aie nosti poliittisen kiistelyn vaalien alla – Uutisalue

Ruotsin keskusta­johtajan murha-aie nosti poliittisen kiistelyn vaalien alla

Syyttäjä Henrik Olinin mukaan Lööf oli Visbyssä tuolloin 64-vuotiaan naisen puukottaneen miehen toinen kohde. Veriteko tapahtui lähellä paikkaa, jossa Lööfin oli määrä pitää puhe. Tapausta tutkitaan terroristisen teon valmisteluna.

Lööf on ollut pitkään äärioikeiston vihan kohteena muun muassa vastustaessaan tiukasti yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Vaikka Visbyn puukottajan motiivit eivät ole vielä tiedossa, tuomitsi Ruotsin ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Ann Linde ”ruotsidemokraatit ja muut äärioikeiston voimat” vihan lietsonnasta Lööfiä kohtaan.

Linden mukaan tällainen vihan lietsonta saattaa olla laukaiseva voima tekojen taustalla.

Lue lisää: Syyttäjä: Ruotsin keskusta­johtaja aiottiin tappaa kesällä Almedalenin politiikka­viikolla

Lööf kertoi Twitterissä olevansa tietoinen siitä, että oli kohteena.

–  On selvää, että se on pelottavaa ja vaikuttaa minuun, mutta vihan ei saa antaa voittaa, keskustajohtaja kirjoitti.

Lööf ei kuitenkaan aio keskeyttää vaalikampanjaansa.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson lähetti perjantaina Lööfille tekstiviestin, jossa osoitti tukensa hänelle tilanteen johdosta.

Ulkoministeri Linden lausunnon Åkesson sen sijaan tuomitsee vastenmieliseksi.

– Sellainen, että ulkoministeri yrittää liittää puolueeni Annie Lööfiin kohdistuvaan uhkaan on todella tarpeetonta keskustelua, totesi Åkesson perjantaina.

Hän ei usko, että Almedalenin surmateosta voidaan syyttää poliittista keskustelua.

– Pikemminkin meillä on erittäin huonosti toimiva mielenterveyshuolto, Åkesson sanoo.

Myös oppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on ilmaissut tukensa Lööfille ja tämän perheelle. Kristerssonin mielestä Ruotsin poliittisen keskustelun polarisoituminen on vain huonoksi koko maalle, mutta samalla toteaa, ettei demonisointi ole lähtöisin ruotsidemokraattien suunnalta vaan sosiaalidemokraateilta.

Puukottaja, 33-vuotias mies, on tunnustanut veriteon. Häntä epäillään nyt myös terroritarkoituksessa tehdyn murhan valmistelusta, jossa kohteena olisi ollut Lööf.

Ruotsin median mukaan 33-vuotias on aikoinaan ollut uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajajäsen.

Miehelle tehdyn oikeuspsykiatrisen mielentilatutkimuksen mukaan hänellä oli jo surman tehdessään vakava mielenterveyshäiriö.

Oikeuslääketieteen laitoksen mukaan miehellä ei ollut kykyä ymmärtää tekojensa seurauksia, ja siksi hänen pitäisi saada oikeuspsykiatrista hoitoa. Viranomaisten mukaan vakavan rikollisuuden uusiutumisen vaara on olemassa.

Puukotuksen uhriksi joutunut nainen oli Ruotsin psykiatrisen hoidon koordinaattori.

Lue lisää: Nainen puukotettiin kuoliaaksi kesken kesä­tapahtuman Visbyn keskustassa

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään 11. syyskuuta.

Tuoreimman, perjantaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on ylivoimaisesti suosituin puolue 30,4 prosentin kannatuksella.

Yllätys oli ruotsidemokraattien kipuamien toiseksi 20,7 prosentin lukemalla päihittäen opposition suurimpana puolueena olleen maltillisen kokoomuksen, joka sai vain 16,6 prosentin kannatuksen.

Lööfin keskustapuolue kuuluu Ruotsin pienpuolueisiin ja sillä on nyt 6,9 prosentin kannatus. Lööf yllätti muun oikeisto-opposition muutama viikko sitten ilmoittamalla olevansa valmis sosiaalidemokraattien hallitukseen, mikä avaisi Ruotsin perinteisen blokkipolitiikan rajat ylittävän mahdollisuuden uudenlaiselle hallituskokoonpanolle.

Source Link is.fi