Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae0ffb9306e08d706bd64228e2abe893, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsissa lakialoite Ukrainassa taistelevien vapaaehtoisten tukemiseksi | Verkkouutiset – Uutisalue

Ruotsissa lakialoite Ukrainassa taistelevien vapaaehtoisten tukemiseksi | Verkkouutiset

Ruotsin maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Ann-Sofie Alm on jättänyt lakialoitteen Ukrainassa (Ukrainan puolella) taistelevien ruotsalaisten tukemiseksi.

– Ruotsin valtiopäivät tukee aloitetta, jonka mukaan pitäisi selvittää, miten Ruotsin valtion tulisi tukea Ukrainan puolesta taistelleita ruotsalaisia sotilaita Ukrainassa sekä, miten heidän omaisilleen annettava tuki voidaan suunnitella ja ilmoittaa tästä hallitukselle, Ann-Sofie Alm toteaa lakialoitteen saatetekstissä.

Ruotsi on tukenut Ukrainan puolustustaistelua Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa.

– Olemme tukeneet heitä sotilaallisesti, taloudellisesti, humanitaarisesti, poliittisesti ja moraalisesti. Tukea löytyy väestön suuren enemmistön keskuudesta ja nyt myös Ruotsin parlamentin jäsenten ehdottoman enemmistön keskuudesta, Alm sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsissa tiedetään, että jokaisen vapaus on nyt vaakalaudalla. Monet ruotsalaiset haluavat myös tukea Ukrainaa henkilökohtaisesti omalla ajallaan ja rahallaan esimerkiksi avustusjärjestöjen kautta.

– On myös ruotsalaisia, jotka ovat irtisanoutuneet työstään tai jääneet lomalle ja lähteneet Ukrainaan taistelemaan henkensä vaarantaen Ukrainan itsenäisyyden ja vapauden puolesta.

Alm muistuttaa sodan olevan sekä julma että tappava, eivätkä vapaaehtoiset taistele rintamalla ikuisesti. He palaavat kotiin jossain vaiheessa.

– Verinen sota ja (Venäjän) jatkuvat sotarikokset tunkeutuvat ennemmin tai myöhemmin ajatuksiin ja tunteisiin. Ruotsiin palaamisen jälkeen sopeutuminen rauhalliseen ja normaaliin työelämään ei ole aina helppoa.

Almin mukaan Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmä tarjoaa hyvää apua fyysistä vammoista kärsiville vapaaehtoisille.

– Mutta hyvän ja nopean hoidon saaminen psyykettä rasittavien traumaattisten kokemusten hoitamiseksi ei ole helppoa.

– Tässä tarvitaan tavanomaista pidemmälle meneviä keinoja, jotta kotiin palaavat sotilaat perheineen voivat elää normaalia ja terveellistä elämää sosiaalisine kanssakäymisineen työelämän parissa. Hoitoon liittyviä kysymyksiä on monia, mutta aikaa on vähän. Siksi tarvitaan selvitys Ruotsiin palaavien Ukrainassa taistelleiden ruotsalaisten tuesta.