Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7307d0a4cb93878944f5b8350f01be23, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suora lähetys alkamassa pian: Trump saapuu todistamaan oikeuteen – Uutisalue

Suora lähetys alkamassa pian: Trump saapuu todistamaan oikeuteen

Trumpia uhkaavat jättikorvaukset ja liiketoimintakielto New Yorkissa. Jutun tuomari on jo sakottanut Trumpia oikeuden virkailijan häirinnästä.

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump joutuu maanantaina todistamaan yhtiöönsä kohdistuvassa siviilioikeudenkäynnissä New Yorkissa.

Kyseessä on Trumpin oikeusjuttujen toistaiseksi merkittävin tapaus, sillä hän astuu todistajanaitioon valan velvoittamana tilanteessa, jossa häntä uhkaa 250 miljoonan dollarin korvausvaade ja liiketoimintakielto New Yorkissa.

  • Reutersin välittämää suoraa lähetystä voi katsoa pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Suoran lähetyksen oikeustalolta on täsmentyneen aikataulun mukaan määrä alkaa Suomen aikaa noin kello 15.30 jälkeen osapuolten saapumisella. Oikeudenkäynnin on määrä käynnistyä kello 16.30 ja myös kamerat päästetään hetkeksi sisään saliin. Aikataulussa voi esiintyä pieniä muutoksia.

Tapausta käsittelevä tuomari Arthur Engoron on aiemmin sulkenut Trumpin suun uhkasakolla, kun tämä sätti oikeuden virkailijaa. Nyt Trump todistaa saman tuomarin edessä. Siviilioikeudenkäynnissä ei ole valamiehistöä.

Tuomari Arthur Engoron johtaa Trumpia vastaan käytävää siviilioikeudenkäyntiä. Kuva: Spencer Platt / AFP

Juttua ajaa New Yorkin syyttäjä Letitia James, jota Trump on syyttänyt poliittisesta ajojahdista.

Yhdysvalloissa odotetaan mielenkiinnolla erityisesti sitä, kuinka kurinalaisesti Trump pystyy esiintymään tilanteessa, jossa ei saa valehdella eikä raivota, koska kumpikin voi johtaa uuteen syytteeseen. New York Timesin tietojen mukaan Trumpia on prepattu tilaisuutta varten.

Tuomari Engoron totesi jo syyskuussa, että Trump ja hänen bisneskumppaninsa syyllistyivät petokseen, kun he paisuttelivat miljardeilla dollareilla tietoja yhtiön varallisuudesta saadakseen muun muassa edullisempia lainoja.

New Yorkin syyttäjä Letitia James on ollut Trumpin hampaissa. Kuva: POOL / Reuters

Nyt oikeudessa pohjustetaan Trumpille koituvia seuraamuksia. Syyttäjä on vaatinut neljännesmiljardin korvauksia ja liiketoimintakieltoa Trumpille New Yorkissa. Päätöksen tekee tuomari.

Trumpin presidenttikauden aikana yhtiötä johtaneet pojat Donald Jr. ja Eric todistivat oikeudessa jo viime viikolla ja kiistivät syytökset. Oikeusjuttu koskee myös heitä.

Keskiviikkona todistajanaitioon astuu Trumpin tytär Ivanka, joka oli alun perin myös syytettynä. Syyttäjä kuitenkin totesi, että Ivankan osalta syyteoikeus oli vanhentunut siitä kun hän oli toiminut yrityksessä.

Trumpin vanhin poika Donald Jr. todisti oikeudessa viime viikolla. Kuva: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Trumpin on kerrottu olleen raivoissaan siitä, että myös hänen lapsensa on pakotettu todistamaan.

Trump esitti aiemmin väitteitä erään oikeuden virkailijan suhteesta korkeaan demokraattipoliitikkoon, mikä sai tuomarin langettamaan hänelle uhkasakon virkailijan suojelemiseksi.

Trump sai kaksi kertaa sakot, ensin 5 000 ja sitten 10 000 dollaria, ennen kuin hän poisti väitteen sosiaalisen median tililtään. Tuomari on uhannut Trumpin jopa vankeudella, jos tämä jatkaa oikeuden virkailijoiden häirintää.

Source Link is.fi