Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a01f5918a0b062cf3efaa49afb4a0f27, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsissa nousi huoli Haaviston Nato-vihjauksesta – ulkoministeri Billström Ylelle: ”Pitää selvittää, mitä tämä tarkoittaa” – Uutisalue

Ruotsissa nousi huoli Haaviston Nato-vihjauksesta – ulkoministeri Billström Ylelle: ”Pitää selvittää, mitä tämä tarkoittaa”

Ruotsissa äärioikeiston mielenosoitus näyttää vaikuttavan mahdollisuuksiin saada Turkilta hyväksyntä Nato-hakemukseen.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Ruotsin tiedotusvälineissä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) Nato-lausunto on noussut kärkiuutiseksi.

Haavisto kertoi Ylen aamun haastattelussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus näyttää polkevan paikallaan. Haavisto painotti tosin, että maiden yhtäaikainen jäsenyys on joka tapauksessa ensisijainen tavoite.

Kommentista on uutisoinut esimerkiksi uutistoimisto TT.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström haluaa Suomen aikeista lisätietoja.

– Olemme yhteydessä Suomeen saadaksemme selville, mitä tällä itse asiassa tarkoitetaan, hän sanoo Ylelle lähettämässään viestissä.

Hän on antanut samat kommentit myös Ruotsin tiedotusvälineille, muun muassa Dagens Nyheter -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– Ruotsi kunnioittaa Ruotsin, Suomen ja Turkin välillä olevaa yhteisymmärrystä. Niin olemme tehneet tähän asti ja teemme jatkossakin, hän jatkaa.

Turkki on esittänyt Ruotsille vaatimuksia, jotta se voi hyväksyä Ruotsin hakemuksen sotilasliitto Natoon. Vaatimukset ovat koskeneet muun muassa kurdiaktivistien luovuttamista Turkkiin. Ruotsi ei ole suostunut Turkin vaatimuksiin.

Viime viikonloppuna maiden väliset suhteet heikkenivät entisestään, kun äärioikeistolainen poliitikko Rasmus Paludan poltti islamin pyhän kirjan Koraanin Turkin suurlähetystön edessä Tukholmassa. Kaupungissa on myös pidetty mielenosoitus, jossa on hirtetty jaloistaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania esittävä nukke.

Ruotsissa mielenosoituksiin ei ole puututtu, sillä ne kuuluvat sanan- ja mielipiteenvapauden piiriin. Turkin johto on tuominnut ne jyrkästi.

Expressen-lehden haastatelussa (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija Aras Lindh huomauttaa, että Ruotsissa tapahtuneet provokaatiot on tuomittu kaikkien johtavien puolueiden taholta. Reaktio on siis laaja.

Pekka Haaviston mukaan Ruotsin mielenosoittajat leikkivät maan turvallisuudella.

Source Link yle.fi