Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9cf17f6e48db2ee1bd5453cf98daa60c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sää jatkuu lauhana, tulvat mahdollisia | Verkkouutiset – Uutisalue

Sää jatkuu lauhana, tulvat mahdollisia | Verkkouutiset

Vesisade ja lauha sää ovat sulatelleet lumia osasta maata kuluneen viikon aikana, kertoo Foreca. Liukkauteen kannattaa varautua viikonlopun aikana. Vesisade ja lumien sulaminen saattaa aiheuttaa etelässä tulvimista.

– Lauha säätyyppi jatkuu pitkälle ensi viikkoon. Perjantaiaamuna tehtyjen ennusteiden valossa lauhaan ja tuuliseen säätyyppiin olisi tulossa mahdollinen muutos vasta ensi viikon lopulla. Tämän viikonlopun sateet ja lauha sää voivat aiheuttaa etelässä paikallista tulvimista, Forecan meteorologi Joonas Koskela sanoo.

Lauha ja sateinen sää nostaa jokien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa. Lumen sulanta ja vesisateet lisäävät valuntaa ja voivat aiheuttaa hulevesitulvia taajamissa. Valunnan kasvu nostaa jokien vedenpintoja paikoin jopa keskimääräisen kevättulvahuipun tasolle ensi viikon alussa.

Koskelan mukaan maan etelä- ja keskiosassa sataa pääosin vettä, mutta paikoin seassa voi olla myös räntää. Pohjoisessa sateet tulevat illan ja yön aikana lumena, räntänä ja vetenä. Lauantain kuluessa etelästä saapuu matalapaine, joka tuo mukanaan sateita.

– Etelärannikolla sade alkaa iltapäivän aikana. Illalla runsaita sateita tulee jo laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Sade voi alkaa etelässäkin laajalti räntänä tai lumena, mutta illalla ja sunnuntain vastaisena yönä etelässä ja idässä sataa monin paikoin vettä. Lounais-Suomesta maan keskiosan kautta Kainuuseen ulottuvalla alueella sataa enimmäkseen lunta tai räntää, kertoo Koskela.

Lauha sää jatkuu ensi viikolla, mutta pilvisyyden vähentyessä pakkaset yleistyvät. Epävarman ennusteen mukaan ensi viikonloppuna Suomeen saapuu korkeapaine, joka toisi mukanaan reilumpia yöpakkasia.