Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ff9a94f6a0506605aa7ca607d4d97d80, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saako Euroopan keskuspankki orastavan pankkipaniikin rauhoittumaan? Seuraa tässä jutussa, mitä EKP kertoo koroista ja pankeista klo 15.45 – Uutisalue

Saako Euroopan keskuspankki orastavan pankkipaniikin rauhoittumaan? Seuraa tässä jutussa, mitä EKP kertoo koroista ja pankeista klo 15.45

Euroopan keskuspankin neuvosto tekee tänään yhden merkittävimmistä päätöksistään kuukausiin. Päällimmäisenä Frankfurtissa kokoontuvien pääjohtajien mielessä painaa sitkeän inflaation lisäksi uhkaava pankkikriisi.

Pankkialan epävarmuus vaikuttaa esimerkiksi tulevaan rahapolitiikkaan, mutta miten, siitä kuullaan kello 15.45 alkavassa pääjohtaja Christine Lagarden tiedotustilaisuudessa. Voit seurata infoa suorana ylläolevasta videosta.

EKP:n korkopäätös vaikuttaa esimerkiksi suomalaisten yleisimpään asuntolainojen viitekorkoon eli 12 kuukauden euriboriin. Euribor on viime päivinä taas painunut, kun viime viikolla se kiisi nopeasti kohti neljän prosentin rajaa.

Keskuspankki on nyt puun ja kuoren välissä. Jos se korottaa korkoja liikaa, se voi edesauttaa pankkikriisin syntymistä.

Pankkialalla on nimittäin rytissyt tällä viikolla. Yhdysvaltalaispankki Silicon Valley Bank kaatui viikonloppuna viranomaisten syliin, ja tällä viikolla sveitsiläispankki Crédit Suissen ongelmat ovat heikentäneet eurooppalaisten pankkien osakekursseja.

Toisaalta EKP:n tähänastisia korkojen nostoja voi pitää riittämättöminä, koska inflaatio ei ole talttunut. Euroopan keskuspankin ykköstehtävä on pitää hintojen nousu kurissa ja rajata se noin kahteen prosenttiin.

Paljonko korko nousee?

Kun vielä viime viikolla sijoittajat odottivat EKP:n koronnoston suuruudeksi 0,5 prosenttiyksikköä, nyt markkinoiden odotukset ovat jakautuneet.

Viime rahapolitiikan kokouksessaan keskuspankkiirit kertoivat, että korkoa nostetaan maaliskuussa puoli prosenttiyksikköä. Pääjohtaja Lagarde toisti suunnitelmat Ylen haastattelussa helmikuussa Saariselällä.

Pankkisektorin kuohunta on saanut sijoittajat arvelemaan, että keskuspankki nostaakin korkoaan vain 0,25 prosenttiyksikköä ja että talletuskorko jäisi noin kolmeen prosenttiin tänä vuonna, sanoo OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.

Tuuli kääntyi nopeasti

Euribor-korot ovat heilahdelleet kovasti viikon kuluessa markkinoiden hermostuneisuuden takia.

Jos EKP nostaa talletuskorkoaan 0,25 prosentilla 2,75 prosenttiin, niin 12 kuukauden euribor ei välttämättä heilahda ollenkaan, sillä se on jo hinnoiteltu sisään markkinakorkoon, Hännikäinen huomauttaa.

Viime viikolla ennen pankkisektorin turbulenssin alkua markkinat odottivat, että EKP:n talletuskorko olisi kesään mennessä neljä prosenttia.

– Nyt markkinat hinnoittelevat, että koronnostoja ei enää tulisi tämän jälkeen.

Jos taas EKP nostaa aikomustensa mukaan korkoa 0,5 prosenttia, se luo 12 kuukauden euriborille nousupainetta, Hännikäinen sanoo.

Christine Lagarde i en fåtölj framför en brasa.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde toisti Ylen haastattelussa Saariselällä helmikuussa, että keskuspankki tekee kaikkensa inflaation eli yleisten hintojen nousun taltuttamiseksi. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Euriborien kehityksen kannalta tärkeää on myös se, mitä pääjohtaja Lagarde sanoo pian alkavassa tiedotustilaisuudessa.

– Markkinoilla on epävarmuutta siitä, miten keskuspankki reagoi markkinaturbulenssiin.

Vaikka Sveitsi ei kuulu euroalueeseen, pankit ovat sidoksissa toisiinsa ja vaikeudet välittyvät markkinoiden kautta.

Lagarden puheesta Hännikäinen odottaa lisää tietoa siitä, millainen tilanne euroalueen pankkisektorilla on, millaisia riskejä on ja miten riskit ovat hallinnassa, sekä siihen, miten EKP aikoo hoitaa pankkisektorin kuohuntaa.

Lisäksi EKP:n täytyy osoittaa, että se on vakavissaan inflaation torjumisessa, Hännikäinen sanoo.

Keltaliivisiä mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "15%, OLEMME SEN ARVOISIA" saksaksi.

Työntekijät ovat vaatineet lisää palkkaa ympäri Euroopan kovan hintojennousun vuoksi. ”Olemme sen arvoisia”, luki Saksan postin työntekijöiden plakaateissa helmikuun alussa. He onnistuivat saamaan kahdelle vuodelle 11 prosentin palkankorotuksen. Kuva: EPA-EFE

Miten pankkeja tuetaan

Kun keskuspankki on nostanut korkoja, pankkien taseissa olevien velkapapereiden arvot ovat romahtaneet. Ne on hankittu pankkiholveihin rahoitusta turvaamaan aikana, jolloin korot olivat nykyistä matalammat.

Nyt velkakirjojen jälleenmyyntiarvo on romahtanut, kun markkinoilla on tarjolla tuottoisampia eli korkeakorkoisempia sijoituskohteita. Niin kauan kuin pankkien ei tarvitse myydä niitä, ei ole hätää. Jos pankit taas tarvitsevat äkkinäisesti kassavaroja, ne voivat joutua liriin.

EKP:lla on keinot helpottaa pankkien mahdollista ahdinkoa. Se voi esimerkiksi täsmentää liikepankkien tukiohjelmiaan, joita se on luonut finanssikriisin jälkeen. Torstain kokouksesta odotetaan jonkinlaista tukea myös pankkijärjestelmälle.

Mitä ajatuksia korkojennousu herättää? Voit keskustella aiheesta alla perjantaihin 17.3. kello 23:een saakka.

Kuuntele alla olevasta Uutispodcastistä, mistä pankkien ongelmat saivat alkunsa.

Source Link yle.fi