Banner Before Header

Saarikko vihjaa palkkaveron alennusta helpottamaan hintojen nousua

Kun hinnat nousevat peräti kuuden prosentin ja palkat vain parin prosentin tahtia ja samalla asuntolainojen korot ovat lähdössä nousuun, hallituspuolueilla on hankala paikka ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Laskeva elintaso ei ole kovin houkutteleva vaaliteema. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) luettelee mahdollisiksi vastauksiksi ruuan arvonlisäveron kevennyksen, bensaveron alennuksen ja ansiotuloveron kevennyksen.

– Sanon suoraan, että sellainen todellisuus ei ole mahdollista, jossa tehtäisiin nämä kaikki, Saarikko sanoo STT:n haastattelussa.

Saarikko on ennenkin väläyttänyt ansiotuloveron kevennystä, ja nyt hänen mielestään sille on alkanut ilmaantua yhä useampia perusteita. Hän ei kuitenkaan lupaa mitään.

– Totta kai on ajateltava myös sitä, mistä valtio saa tuloja, jos ansiotuloveroja kevennettäisiin. Silloin pitää myös muiden vastuullisten tahojen yhteiskunnassa huolehtia omasta osuudestaan, Saarikko sanoo.

Vastuullisuudella hän vetoaa esimerkiksi työmarkkinajärjestöihin.

Työmarkkinatilanne on hankala, sillä hoitajien palkankorotukset ovat yhä sopimatta ja syksyllä ovat alkamassa yksityisen puolen neuvottelut. Ammattiliitot ovat nokitelleet keskenään ja ilmoittaneet vuorotellen haluavansa ainakin saman kuin muut liitot.

– Tietenkin valtiovarainministeriössä varaudutaan syksyyn, ja katsomme huolestuneina keskustelua edessä olevasta palkkakierroksesta. En usko, että olen ensimmäinen valtiovarainministeri, joka vetoaa palkkamalttiin, mutta nyt vetoan siihen painokkaasti.

Saarikon mukaan historia opettaa liian karvaasti mitä tapahtuu, jos ratkaisut eivät ole maltillisia.

– Koska inflaation suurin syy on energian hinta, ei ole hyväksi kiihdyttää inflaatiota entisestään kovilla palkkaratkaisuilla. Inflaatio on kierre, ja sitä pitäisi välttää, hän sanoo.

Source Link yle.fi