Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8d09de46727606cf4c035e384ccb19a9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähkön hinnassa näkyy ehkä raju muutos keväällä – Uutisalue

Sähkön hinnassa näkyy ehkä raju muutos keväällä

”Tämä nyt menee tosin aika spekulaatioksi”, Energiateollisuudesta kerrotaan.

Sähkön pörssihinta saattaa kevään aikana painua todella alas, arvioi Energiateollisuuden energia­markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

Yksi syy on Suomen suurimman sähköntuotantoyksikön Olkiluoto 3:n vuosihuollon päättyminen huhtikuun puolivälissä, mikä lisää sähköntuotantoa Suomessa maksimissaan 1 600 megawatilla.

Tänä keväänä sähkön pörssihintoihin on Suomessa vaikuttanut myös Viron ja Suomen välisen Estlink 2-sähkönsiirtoyhteyden katkeaminen tammikuussa.

Sähköä voidaan siirtää maiden välillä vain kolmasosa normaalista määrästä. Yleisemmin Suomesta on myyty sähköä Viroon kuin ostettu sieltä, ja yhteyden korjaus jatkuu Salomaan mukaan elokuulle asti.

– On ihan mahdollinen skenaario, että jos meillä on tuotantoa paljon, kun Olkiluoto 3 käynnistyy, lumi sulaa pohjoisessa ja Kemijoessa on isot virtaamat, ja sattuu vielä tuulemaan paljon, eikä meillä ole yhtä isoa varaventtiiliä Viroon päin, niin hinta voi painua tosi rajusti, Salomaa sanoo.

– Tämä nyt menee tosin aika spekulaatioksi. Erilaisia tekijöitä on paljon.

Lue lisää: Bensan, dieselin ja sähkön hinnat laskeneet selvästi

Toisaalta Estlink 2:n vaurio haittaa myös sähkön tuomista Virosta, jos sille olisi tarvetta, mikä taas voi nostaa hintoja.

– Jos Suomessa olisi niukkuutta sähköstä, niin hinta voi heilahtaa voimakkaammin kuin Estlink 2:n kanssa, Salomaa sanoo.

Pörssisähkön hinta on maaliskuussa pysynyt Suomessa melko vakaana huolimatta suurien tehtaiden sulkemisista. Metsä- ja teollisuusyhtiöt ovat sulkeneet useita tehtaita SAK:n ammattiliittojen lakkojen takia, ja lisää saattaa olla luvassa lakkojen jatkuessa vielä ainakin viikolla.

– Suomesta on pois noin 600 megawattia kulutusta tämän viikon aikana, ja tilanne oli aika sama jo viime viikolla, sanoo Jonne Jäppinen, kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän käytöstä vastaavan yksikön johtaja.

Lue lisää: TM: Suomesta myytiin pörssisähköä halvalla, ostettiin moninkertaisella hinnalla

Isoimpien sähkön kuluttajien on ilmoitettava katkoksista etukäteen sähköpörssiin. Osa teollisuuslaitoksista on ilmoittanut katkoksen syyksi lakot, osassa taas on käynnissä huoltotöitä. Jäppisen mukaan ennakoidut katkot eivät ole aiheuttaneet sähköverkolle ongelmia.

Myöskään OL3:n toimintakatko ei ole sekään sähkömarkkinoita juuri järkyttänyt.

– Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin Tukholman alueen hintaero oli 7 euroa megawattitunnilta, ja maaliskuussa 8 euroa, joten maallikkomaisesti ero on ollut 0,1 euroa kilowattitunnilta, kertoo Salomaa.

– Toki Olkiluoto 3 vaikuttaa myös Ruotsinkin hintoihin, eli vaikutussuhteet ovat moninaisia. Mutta dramaattista vaikutusta sillä ei ole ollut.

Lue lisää: Miinustunnit ja sähkön varttihinnoittelu tulevat – näin se vaikuttaa aurinkopaneelien käyttäjiin

Jäppisen mukaan on mahdollista, että tehtaiden sulkeminen ja OL3:n katko ovat jossain määrin vähentäneet toistensa vaikutusta markkinoihin.

– Kun on vähemmän kysyntää, niin se ei ainakaan sähkön hintaa nosta, vaan enemmänkin laskee. Ja nyt kun Olkiluoto 3 on ollut poissa, niin tarjontapuolella on vähemmän tuotantoa, hän sanoo.

Suurimmat heitot sähkön hintaan Suomessa aiheuttaa kuitenkin tuuli.

Esimerkiksi tiistaina oltiin tuulivoiman tuotannossa käytännössä nollassa megawatissa, koska oli hyvin tuuleton päivä, Jäppinen kertoo.

– Tänään puhutaan ennusteiden mukaan jo lähes 4 000 megawatin tuotannosta. Tämä ehkä antaa kuvaa, missä se iso heilunta tapahtuu, jolla on varmasti myös vaikutusta sähkön hintaan.

Lue lisää: ”Lakot saattavat tuoda hetkellisesti nousua tuotteiden hintoihin” – inflaatio hidastui helmikuussa

Source Link is.fi