Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_919d1e4d0d52d240d238a069be259833, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähkön kulutus vähentynyt selvästi: ”eiköhän hinta ole se tehokkain ohjaaja” – Uutisalue

Sähkön kulutus vähentynyt selvästi: ”eiköhän hinta ole se tehokkain ohjaaja”

Suomessa ollaan jo hyvällä uralla sähkön säästämisessä. Kantaverkkoyhtiö Fingridin tilastot kertovat, että syyskuussa suomalaiset ovat kuluttaneet sähköä jo viitisen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

– Ehdottomasti ollaan menossa oikeaan suuntaan, sanoo asiasta viikonvaihteessa twiitannut Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä Taloussanomille.

Koska käynnissä on energiakriisi ja talven aikana sähköstä uhkaa tulla pulaa, energiansäästöön on viime aikoina pontevasti kehotettu. Tämä osaltaan lienee vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen.

– Mutta eiköhän hinta ole se tehokkain ohjaaja. Kun nyt verrataan syyskuuta viime vuoden syksyyn, hintaero on huomattava, Heikkilä sanoo.

Vielä varsinainen lämmityskausi ei ole alkanut, mutta ilmojen kylmetessä kasvaa lämmitysenergian tarve. Kotitalouksien jo yhden asteen huonelämpötilan laskulla voidaan saavuttaa huomattavaa vähennystä sähkönkulutukseen. Sama pätee toimistoihin ja kauppoihin.

Myös takkojen ja muiden vaihtoehtoisten lämmitysmuotojen käytöllä kotitaloudet voivat vähentää sähkön tarvetta huomattavasti.

– Kun syyskuun kulutuksessa saatiin jo yli viiden prosentin vähennys, antaa se olettaa, että talvella päästäisiin suurempiinkin lukuihin, Heikkilä sanoo.

Kulutuksen vähentäminen on sikälikin hyvä, että se paitsi auttaa sähköpulan torjunnassa, se myös laskee kaikkien sähkönkäyttäjien sähkönhintaa. Näin siksi, että kysynnän laskiessa ja niukkuuden helpottaessa myös sähkön hinta markkinoilla laskee. Tämä taas välittyy kaikkien sähkönkäyttäjien hintoihin.

Source Link is.fi