Banner Before Header

”Säikähdyksellä selvittiin” – Suomen talous pysyi kasvussa syyskesällä

Suomen työpaikkakorjattu bruttokansantuote kasvoi heinä-syyskuussa neljä prosenttia verrattuna vuodentakaiseen, ennakoi Tilastokeskus. Huhti-kesäkuuhun verrattuna kausitasoitettu bkt nousi 0,9 prosenttia.

Uusi arvio on päinvastainen kuin Tilastokeskuksen lokakuussa julkaisema ensimmäinen arvio. Lokakuussa Tilastokeskus ennakoi, että bkt supistui 0,5 prosenttia.

Kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa peräti viisi prosenttia vuodentakaisesta. Alkutuotanto kasvoi noin kolmetoista prosenttia, jalostus noin seitsemän prosenttia ja palvelut noin neljä prosenttia.

Verrattuna elokuuhun kansantalouden tuotanto kasvoi kuitenkin vain 0,1 prosenttia.

–  Talouden nopein elpymisvaihe on jo takana, eikä keväällä nähtyihin kasvulukuihin tulla enää jatkossa pääsemään, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist pikakommentissaan.

Hänen mukaansa aamun tilastoluvut ovat paremmin linjassa vallitsevien suhdanne-ennusteiden kanssa.

–  Aikaisempi arvio bruttokansantuotteen supistumisesta on aiheuttanut kohtalaista hämmennystä ekonomistien keskuudessa, koska yleisesti odotuksissa on ollut talouden elpymisen jatkuminen, Appelqvist sanoo.

Hän totesi kommenttinsa otsikossa, että säikähdyksellä selvittiin ja katsoo, että nyt saatujen lukujen valossa ei ole tarvetta lähteä korjaamaan kasvuennusteita alaspäin.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen kirjoittaa, että talouden pohjavire kuluvalla vuosineljänneksellä on yhä varsin myönteinen. Teollisuuden tuotanto-odotukset ja palveluiden sekä kaupan myyntiodotukset loppuvuodelle ovat positiiviset.

–  Positiivisesta tunnelmasta huolimatta talousnäkymät ovat muuttuneet hieman epävarmemmiksi kohonneen inflaation, kustannuspaineiden ja toimitusketjuhäiriöiden vuoksi, hän kuitenkin huomauttaa.

Tilastokeskus varoittaa, että tarkentumiset luvuissa voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria.

Source Link is.fi