Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5e39a832a5ef1ec714a89c4630f9755b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saksa vaatii EU:lta toimia Puolan ulkorajan turvaamiseksi – paikalla jo 12 000 sotilasta – Uutisalue

Saksa vaatii EU:lta toimia Puolan ulkorajan turvaamiseksi – paikalla jo 12 000 sotilasta

Valko-Venäjälle Puolan rajan tuntumaan kerääntyi maanantaina tuhansia rajan yli Puolaan pyrkiviä ihmisiä.

Puola sanoi maanantaina torjuneensa satojen ihmisten yrityksen ylittää raja laittomasti, kertoi uutistoimisto AFP. Puolan hallituksen tiedottajan Piotr Mullerin mukaan rajan läheisyyteen on saapunut tuoreimpien tietojen mukaan jo 3 000–4 000 ihmistä.

Mullerin mukaan Puola odottaa, että tilanne voi kiihtyä ja rajan yli saatetaan yrittää aseellisesti.

Lue lisää: Kuvat: Valko-Venäjän ja Puolan rajalla arviolta jopa tuhansia ihmisiä – raja-aidan tuntumaan pystytettiin leiri

Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa siirtolaisten usuttamisesta EU-maiden rajoille. Tulijat ovat pääosin Lähi-idästä.

Puolan sisäministerin Mariusz Kaminskin mukaan maan hallinto on lisännyt poliiseja ja sotilaita raja-alueella. Sisäministerin mukaan rajalla on nyt yhteensä 12 000 sotilasta.

Puolan puolustusministeriön mukaan ihmiset pystyttivät iltapäivällä leirin lähelle Kuznican rajanylityspaikkaa. Ministeriön Twitterissä julkaisemalla videolla raja-aidan tuntumassa näkyi laajalla alueella telttoja ja tulipaikkoja.

Puolan rajavartiosto ilmoitti maanantai-iltana sulkevansa Kuznican rajanylityspaikan tiistaiaamuna rajatilanteen vuoksi.

Puolan viranomaisten tiedottaja Stanislaw Zaryn sanoi maanantaina rajalle suunnanneen ryhmän olevan aseistettujen valkovenäläisten tiukassa valvonnassa.

– Nämä päättävät, mihin suuntaan ryhmä kulkee, Zaryn sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Puolan rajavartioston ja sisäministeriön maanantaina tviittaamilla videoilla näkyi suuri joukko ihmisiä raja-aidan tuntumassa. Videoilla näkyi, kuinka osa ihmisistä yritti rikkoa rajalle pystytettyä teräslanka-aitaa muun muassa puunrungoilla ja katkaisupihdeillä.

Videoilla näkyy myös lukuisia kypäräpäisiä poliiseja Puolan puolella rajaa.

Puolan sisäministeriön mukaan rajalle saapuneet ihmiset ovat Valko-Venäjän jatkuvassa valvonnassa. Ministeriön Twitterissä julkaisemilla videoilla ihmisjoukon taustalla näkyi aseistettuja maastopukuisia ihmisiä.

Saksan virkaa tekevä sisäministeri Horst Seehofer kertoi saksalaislehti Bildille, että unionin tulisi auttaa Puolan hallintoa turvaamaan maan ulkorajaa. Seehoferin mukaan tehtävä kuuluisi Euroopan komissiolle, jonka puoleen hän kertookin vetoavansa.

Lue lisää: Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toiminnan EU-maiden rajoilla

Seehofer kertoi Bildille tukevansa Puolan päätöstä rakentaa raja-aita ja painottaa maan pyrkivän turvaamaan EU:n ulkorajoja.

EU on tulkinnut Valko-Venäjän linjan kostoksi siitä, että Bryssel on asettanut pakotteita Lukashenkan hallinnolle maan opposition raa'asta kohtelusta. Lukashenka on kiistänyt syytteet.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vetosi maanantai-iltana EU:n jäsenvaltioihin, että nämä hyväksyisivät lisää pakotteita ”hybridihyökkäyksestä” vastuussa olevia Valko-Venäjän viranomaisia vastaan.

Lue lisää: EU-komission puheen­johtaja vaatii lisä­pakotteita Valko-Venäjälle

Euroopan komission tiedottaja Adalbert Janhz sanoi maanantaina, että puolalaisviranomaiset ovat viime viikkoina raportoineet viikoittain yli 3 000 yrityksestä ylittää raja.

Puolan sisäministerin mukaan Valko-Venäjän rajalla on jo tuhansia ihmisiä.

Sotilasliitto Nato sanoi maanantaina lausunnossaan olevansa huolissaan tilanteen kiihtymisestä rajalla ja kehotti Valko-Venäjää noudattamaan kansainvälistä oikeutta. Naton mukaan maan ”hybriditaktiikkaa” ei voi hyväksyä.

Lue lisää: Kokoomuksen Valtonen ottaa kantaa Valko-Venäjän rajan tilanteeseen: ”Lukashenka käyttää turva­paikan­hakijoita aseena”

Myös Yhdysvallat tuomitsi maanantaina Valko-Venäjän toiminnan ja vaati maata lopettamaan ”siirtolaisten orkestroimisen” rajalle.

Monet Puolaan pyrkineet ovat kertoneet, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

Myös autoja tarkastetaan Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

Puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden mukaan alueella on tähän mennessä kuollut ainakin kymmenen maahanpyrkijää, joista seitsemän kuoli Puolan puolella rajaa.

Puola on lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita, ottanut alueella käyttöön hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen.

Source Link is.fi