Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_900dadb89d24f5d780f9d492ef559a10, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Scholz: Seuraamme Israelin oikeusuudistuksia suurella huolella – Netanjahun mielestä uudistusten arvostelu on järjetöntä – Uutisalue

Scholz: Seuraamme Israelin oikeusuudistuksia suurella huolella – Netanjahun mielestä uudistusten arvostelu on järjetöntä

Berliinissä vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu aikoo jatkaa lakiesitysten hyväksyttämistä parlamentissa. Tavoite on kaventaa korkeimman oikeuden valtaa.

Israelilaiset mielenosoittajat maalasivat korkeimpaan oikeuteen johtavalle tielle paksun punaisen viivan. Mielenosoittajien mielestä yksi viiva demokratian tuhoamiseksi ollaan ylittämässä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vierailulla Berliinissä kesken kotimaataan ravistelevan perustuslaillisen kriisin.

Israelissa on osoitettu mieltä hallituksen esittämiä lakiuudistuksia vastaan. Hallitus tahtoisi kaventaa korkeimman oikeuden valtaa.

Myös Berliinissä israelilaiset mielenosoittajat olivat ottamassa Netanjahua vastaan. Kaupungissa on tuhansia israelilaisia.

Lue tästä analyysi aiheesta.

Mielenosoittajien mukaan korkein oikeus takaa demokratian Israelissa ja sen vallan suitsiminen kaventaa samalla demokratian mahdollisuuksia. Mielenosoituksissa on ollut satoja tuhansia ihmisiä.

Saksa huolissaan Israelin uudistuksista

Pääministeri Benjamin Netanjahu tapasi Berliinissä sekä Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin että liittokanslerin Olaf Scholzin.

Netanjahu ja Scholz vierailivat juutalaisten muistomerkillä Grunewaldin rautatieasemalla.

Kaksi tummaan pukeutunutta miestä asettaa seppeleitä muistomerkille.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz laskivat seppeleet juutalaisten muistomerkille Grunewaldin rautatieasemalla. Kuva: Tobias Schwarz / Lehtikuva

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Netanjahu ja Scholz ottivat esille Israelissa meneillään olevan perustuslaillisen kriisin. Scholz sanoi, että Saksa jakaa Israelin kanssa demokraattiset arvot ja on Israelin hyvä ystävä.

– Seuraamme Israelin keskustelua oikeuden uudistamisesta. En halua peitellä sitä, että seuraamme sitä suurella huolella, Olaf Scholz sanoi.

Scholz myös huomautti, etteivät Länsirannan juutalaissiirtokuntien laajennukset edesauta rauhan saamista Lähi-itään.

Netanjahu puolestaan vakuutteli, että oikeuslaitoksen uudistusten tarkoitus on parantaa demokratiaa. Hän sanoi hallituksen ehkä tekevän siihen vielä joitain muutoksia.

Hallitus vie uudistuksia eteenpäin joko opposition kanssa tai sitä ilman.

– Uudistuksen arvostelu on naurettavaa ja järjetöntä, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi.

Kaksi poliitikkoa kävelee toisiaan kohti punaisella matolla. Taustalla median edustajia.

Benjamin Netanjahun mielestä hallituksen oikeusuudistuksen arvostelu on järjetöntä. Olaf Scholz puolestaan sanoo Saksan seuraavan Israelin kehitystä suurella huolella. Kuva: Abdulhamid Hosbas / AOP

Herzog toppuuttelee sisällissodalla pelottelijoita

Israelin presidentti Isaac Herzog esitti keskiviikkona kompromissiratkaisua perustuslailliseen kriisiin. Synkimmissä arvioissa on pelätty, että Israel voisi ajautua sisällissotaan.

– Jokainen joka puhuu oikeasta sisällissodasta ja mahdollisuudesta, että se raja ylitetään, ei tajua, mitä puhuu, presidentti Herzog sanoi.

Presidentti on Israelissa lähinnä seremoniallinen virka.

Pääministeri Benjamin Netanjahu on toivottanut kompromissiesityksen tervetulleeksi. Hän ei ole kuitenkaan sanonut hyväksyvänsä sitä.

Hallituksen tavoite on saada oikeuslaitosta ja korkeimman oikeuden asemaa koskevat lakiesityksensä läpi maan parlamentissa knessetissä huhtikuun alkuun mennessä.

Source Link yle.fi