Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7415ff7499fa780a6187f3dfa1eaa0b1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Seuraavaksi EU-komissaariksi väläytelty Henna Virkkunen: Pitää harkita vakavasti – Uutisalue

Seuraavaksi EU-komissaariksi väläytelty Henna Virkkunen: Pitää harkita vakavasti

Suomelle tärkeä salkku voisi olla kilpailukyvystä vastaavan komissaarin tehtävä.

Europaparlamentariker Henna Virkkunen

Henna Virkkunen kuvattuna Strasbourgissa syyskuussa 2023. Kuva: Mette Nordström / Yle

Pääministeripuolue kokoomuksen on nimitettävä pian Suomen seuraava EU-komissaari.

STT:n tietojen mukaan kokoomuksen ehtona on, että komissaariehdokkaan tulee olla ehdolla eurovaaleissa. Kukaan kokoomuksen nykyisistä ministereistä ei ole osoittanut kiinnostusta vaaleihin osallistumiseen.

Tässä valossa ei olisi yllätys, jos pääministeri Petteri Orpon (kok.) valinta komissaariksi olisi kolmannelle europarlamenttikaudelle tähyävä Henna Virkkunen.

Virkkunen itse kertoo STT:lle, että voisi harkita tehtävää.

– Komissaarin tehtävä on hyvin merkittävä tehtävä. Itse olen kiinnostunut tehtävistä, missä voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen. Jos tällainen kysymys tulee eteen, niin totta kai sitä pitää vakavasti harkita.

Virkkunen sanoo, ettei ei halua spekuloida, mikä salkku kiinnostaisi erityisesti. Sen sijaan hän haluaa pohtia, mikä olisi Suomen kannalta hyödyllinen salkku.

– Suomen kannalta ajattelen, että tärkeitä asioita olisivat EU:n strateginen kilpailukyky, Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen ja kolmantena puhtaan siirtymän vauhdittaminen.

Tulevalla EU-kaudella keskeistä on kokonaisturvallisuuden ja talouden vahvistaminen, hän sanoo.

– Siihen liittyy sotilaallinen varautuminen, mutta myös kriittisen infrastruktuurin turvaaminen ja hybridioperaatioihin, kuten välineellistettyyn maahanmuuttoon, varautuminen.

EU äänestää vielä ennen parlamenttikauden päättymistä vuosia valmistellusta maahanmuuttopaketista. Paketissa on mukana muun muassa rajamenettely, seulonta-asetus ja kriisipykälät, eli se tarjoaa keinoja välineellistetyn maahanmuuton torjuntaan.

– Mutta tarjoaako tarpeeksi? Sitä joudutaan arvioimaan, jos ilmiö tästä merkittävästi vielä laajenee, Virkkunen sanoo.

Laitaoikeistolaiset ja EU-kriittiset puolueet ovat nousussa Euroopassa. Parlamentin puhemies Roberta Metsola on kehottanut EU-myönteisiä puolueita tekemään tiiviimpää yhteistyötä ensi kaudella.

– Gallupit näyttävät, että EU-kriittiset puolueet menestyvät, mutta parlamentin suurin enemmistö tulee silti olemaan EU-myönteisillä voimilla, Virkkunen sanoo.

EU-kriittisten puolueiden joukossa on myös tahoja, jotka suhtautuvat Venäjään myönteisesti. Virkkunen ei silti usko, että parlamentin tuki Ukrainalle horjuisi.

– Meillä on nytkin ”Putinin ystäviä” parlamentissa, sekä äärioikeistolaisissa että -vasemmistolaisissa ryhmissä. Ylivoimainen enemmistö kuitenkin tukee voimakkaasti Ukrainaa.

Source Link yle.fi